24 / 04 / 2024

İzmir Saime Sultan Yalısı'nda kaçak eklentiler yıkıldı!

İzmir Saime Sultan Yalısı'nda kaçak eklentiler yıkıldı!

İzmir Körfezi'nde bulunan ve 142 yıllık tarihe sahip Saime Sultan Yalısı'nda tartışmalara neden olan eklentiler, tepkilerin ardından Bayraklı Belediyesi tarafından yıkıldı. 



İzmir Körfezi'ne nazır 142 yıllık tarihe sahip Saime Sultan Yalısı'nın orijinal dokusunun bozulduğu iddiasıyla  İzmir  1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu suç duyurusu yapmıştı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuran bir vatandaş Bayraklı ilçesi Turan Mahallesinde bulunan 2. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli parselde olan 142 yıllık tarihi Saime Sultan Yalısı'nın orjinal dokusunun bozularak kaçak eklentiler yapıldığını öne sürerek ile ilgili şikayette bulunmuştu. Sabah'tan Ceyhan Torlak'ın haberine göre; özel bir şirket tarafından işletilen yalının tarihi dokusuna izinsiz tadilatlar ve ilavelerle zarar verildiği belirtildi. İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun tarafından 142 yıllık tarihi yapıda inceleme gerçekleştirildi. 

İzmir Saime Sultan Yalısı nda kaçak eklentiler yıkıldı!

Yapılan inceleme neticesinde tarihi yapıda onaylı restorasyon projesinden farklı uygulamalar olduğu saptandı. Düğün organizasyonları yapılan tarihi yalının önündeki deniz platformunun yıkımının Bayraklı Belediyesi denetiminde kaldırılması gerektiği konusunda karar alındı. Bayraklı Belediyesi'nin koruma kurulundan çıkan yıkım kararını 3.5 yıl uygulamadı. Bunun üzerine koruma kurulu yıkım yapılmadığı için savcılığa suç duyurusu yaptı. 

Son zamanlarda basında çıkan haber sonrasında ise Bayraklı Belediyesi harekete geçerek söz konusu yalıdaki eklentilerin yıkımını gerçekleştirdi.

İzmir Saime Sultan Yalısı'nda kaçak eklenti gerginliği! 


Geri Dön