18 / 04 / 2024

İzmir'de 300 firma yatırım teşvik başvurusunda bulundu!

İzmir'de 300 firma yatırım teşvik başvurusunda bulundu!

Bu yılın ocak-mayıs döneminde 3'ü yabancı 93 firma Ege Bölgesi Sanayi Odası'na yatırım teşvik başvurusunda bulundu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise başvuru sayısı 82'de kalmıştı.



Bu yılın ocak-mayıs döneminde 3'ü yabancı 93 firma Ege Bölgesi Sanayi Odası'na yatırım teşvik başvurusunda bulundu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise başvuru sayısı 82'de kalmıştı.

 

Ekonomik açıdan parlak bir yıl olmamasına rağmen İzmir'de sanayi yatırımları artıyor. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde İzmir'de 3'ü yabancı 95 firma yeni yatırım yapma ya da yatırımını geliştirme kararı alırken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 82'de kalmıştı. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) verilerine göre, 2015 yılında İzmir'de 209 firma 3 milyar 448 milyon liralık yatırım yapmak ve yatırımını geliştirmek için yatırım teşvik başvurusunda bulundu. Firmaların bu yatırımları tamamlandığında toplamda 6 bin 442 kişiye istihdam sağlayacak.


2016 yılının Ocak-Mayıs döneminde ise teşvik başvurusunda bulunan yatırımcı firma sayısı 95 olurken, bu firmalardan 3'ünün yabancı sermayeli olduğu belirtildi. 2016 yılının ilk 5 ayında teşvik başvurusunda bulunan firmalar toplamda 502 milyon lira tutarında yatırım gerçekleştirerek, bin 929 kişiyi istihdam edecek.


Yılın ilk yarısında açıklanan eylem planları ve teşvik paketlerinin yatırımcıya moral verdiğini belirten ekonomi çevreleri olumsuz bir gelişme olmadığı sürece 2016 yılında gerçekleşecek yatırım teşvik başvurularının geçtiğimiz yılın üzerinde olacağını tahmin ediyor.


'Teşvik mevzuatında değişiklik gerekiyor'

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Haluk Tezcan, Türk yatırımcısının her zaman ülkesine sahip çıktığını belirterek, "Yaşadığımız terör süreci ve yaratılmaya çalışılan terör ülkesi algısının ortadan kalkmasıyla Türkiye'nin önü açılacak ve bu rakamlar daha da artacaktır" dedi.


Tiryakiler Tirsan Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki de, yatırımcının her şeye rağmen imkanlarını zorlayarak yatırımlarını arttırdığını vurgulayarak, "Yeni teşvik yasalarıyla moraller düzeliyor. Ancak yeterli değil. Daha çok çalışmamız ve hükümet tarafından teşvik mevzuatında değişiklikler yapmamız gerekiyor" diye konuştu.


'Yatırımlar önümüzdeki süreçte daha da artar'

Hükümetin ihracatın artması adına çok önemli çalışmalar yaptığını vurgulayan MÜSİAD  İzmir  Şube Başkanı Ümit Ülkü ise şu değerlendirmeyi yaptı:

"En basitinden İş-Kur 1 yıl boyunca çalışan desteği veriyor. Bir çok teşvik paketi açıklandı. En kötü günlerde, en ağır terör saldırılarında sistemini iyi kuran, stratejisini iyi belirleyen sanayici, işadamı ülkesine destek oluyor. Kendisi de ülkesi de kazanıyor. Ancak bir kısım başarısız sanayiciler, işadamları kendi beceriksizliklerini ülke politikasına bağlıyor. Yatırımların önümüzdeki süreçte daha da artacağını düşünüyorum."


Dünya


Geri Dön