30 / 03 / 2024

İzmir'de opera binası yapımı için çalışmalar başladı

İzmir'de opera binası yapımı için çalışmalar başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi uluslararası nitelikte opera binası yapımı için çalışmalara başladı



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin (AASSM) ardından uluslararası nitelikte opera binası yapımı için çalışmalara başladı. Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, opera binasını "ulusal mimari proje yarışması" ile hayata geçirmeyi kararlaştıran  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin önde gelen mimar, mühendis ve sanatçılarından oluşan yarışma jürisini ilk kez bir araya getirdi.

İzmir'in ulusal ve uluslararası çapta önemli opera gösterim ve organizasyonlarına ev sahipliği yapması planlanan yapı için AASSM'de buluşan jüri üyelerinin ilk toplantısına, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da
katıldı.

Türkiye çapında büyük projelere imza atan, ulusal ve uluslararası çalışmalarda görev almış ve ödül kazanmış, konusunda deneyimli mimarlar, inşaat mühendisleri, akustik uzmanları ve üniversitelerden temsilcilerin bulunduğu jüri üyeleri, toplantının ardından opera binası alanında inceleme gezisi yaptı.

Aziz Kocaoğlu, çalışmalarını İzmir için oluşturdukları vizyon doğrultusunda yürüttüklerini, hayata geçirdikleri ve geçirmek üzere oldukları projelerle kentin dünya kültür endüstrisinden pay almasını hedeflediklerini bildirdi.

İZMİR'İN VİZYONU
"İzmir'in vizyonunda, kültür sanat kenti olma vizyonu var" görüşünü bildiren Kocaoğlu, şöyle devam etti:
"Biz dünya kültür endüstrisinden kentimize pay almak istiyoruz. Bunun için de birçok çalışma yapıyoruz. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi deneyimimizden sonra kentin ihtiyacı olan opera binası yapmak üzere yola çıkmıştık. Karşıyaka Mavişehir'deki Zübeyde Hanım Kültür Merkezi alanı olarak bildiğimiz alanda, İzmir opera binasını inşa etmek üzere çalışma başlattık. Bu binayı proje yarışmasıyla yapacağız. Şartname ve genel ilkeler konusunda çalışmalar başlatıldı. Önümüzdeki günlerde şartnamemiz kesinleşecek ve sonrasında yarışma ilanına çıkacağız."

Hedeflerinin İzmir'e görkemli bir opera binası kazandırmak ve İzmir'in vizyonu doğrultusunda kenti kalkındırmak olduğunu vurgulayan Kocaoğlu, "Hem İzmirli hemşehrilerimizin hem yakın çevremizin hem de İzmir'e gelecek yerli ve yabancı konukların sanat etkinliklerini izleyebileceği altyapı kurumlarını oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Karşıyaka'daki toplam 25 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan İzmir opera binasında, 1200 kişilik opera ve bale salonu ile 400 kişilik ikinci bir salon bulunacak.
AA


Geri Dön