19 / 04 / 2024

İzmir'de oyuncak müzesi açıldı!

İzmir'de oyuncak müzesi açıldı!

İzmir'de Şair Sunay Akın'ın katkılarıyla yenilenen Konak Belediyesi Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi açıldı



Müzenin açılışına Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Sunay Akın, bağışı yapan seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın damadı gazeteci Uğur Dündar, eşi Yasemin Baradan ve çocukları katıldı.

Hakan Tartan, müze binasını bağışlayan Baradan ailesiyle müzeye katkıda bulunan Sunay Akın'a teşekkür etti.

Müzenin İzmir'de önemli bir boşluğu dolduracağını kaydeden Tartan, bu yıl İzmir'e 5 butik müze kazandıracaklarını söyledi.

Müzenin danışmanlarından Sunay Akın ise Tartan ve Baradan'a teşekkür ederek, şöyle konuştu:

"Toplumumuzun gündeminde yıllardır AB konusu var. Ancak şunu bilmeliyiz ki AB ülkeleri önce zengin olup müzelerini açmadı. Yaklaşık 400 yıl önce müzelerini açtılar, sonra her adımı bilgi dolu olan o müzelerin koridorlarından geçerek bugünkü güçlü Avrupa'yı oluşturdular. Bu yolda yürüyeceksek müzelere ihtiyacımız var. Gerçek, hayalin ayak izlerini takip etmiştir. İnsan önce hayal etti, düşleri oluşturdu. Gerçek hep o hayalleri izledi yani aya gitmeden önce aya nasıl gidileceğini hayal edip oyuncağını yaptı. Oyuncaklarla oynayanlar NASA'yı kurdu. Bilimin, insanlığın, uygarlığın tarihini göreceksiniz oyuncaklarda. Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi'ni gezen çocuklar İzmir'in ağaçlarını, tarihi eserlerini, denizini koruyacak. Çünkü topluma korumacılık düşüncesi müzelerinden gelir. Avrupa'yı koruyan, yasaları değil müzeleridir."

Sunay Akın, müzenin dünyadaki 150 oyuncak müzesi arasında ilk 50'ye girebilecek nitelikte olduğunu sözlerine ekledi.

Gazeteci Uğur Dündar ise Ümran Baradan'ın rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılamadığını belirtti.

Tartan ile Sunay Akın'a teşekkür eden Dündar, "Ümran Baradan burayı çocuklara bağışlamakla yapılması gereken en doğru davranışı yaptı. Onun adı çocuklarla ölümsüzleşti" diye konuştu.

Konak ilçesindeki Halilrıfatpaşa Caddesi'ndeki bina, seramik sanatçısı Ümran Baradan tarafından çocuk müzesi yapılmak üzere bağışlanmıştı. 2004 yılında Ümran Baradan Çocuk Müzesi olarak açılan müze, İstanbul Oyuncak Müzesi'nin kurucusu Sunay Akın ile Ayhan Doğan'ın danışmanlığında yenilendi. Müze, dünyanın pek çok yerinden oyuncaklarla 1850'li yıllardan bugüne tarih yolculuğuna çıkma fırsatı sunuyor.
AA


Geri Dön