19 / 04 / 2024

İzmir'deki "Haremlik-Selamlık" binası restorase edilecek

İzmir'deki

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan tarihi "Haremlik-Selamlık" binasını 30 yıllığına kiralayarak, restorasyon hazırlıklarına başladı



Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, yıllardır atıl durumda olan yıkılmaya yüz tutmuş tarihi binayı Vakıflar Bölge Müdürlüğünden, "restorasyon karşılığı kiralama" sözleşmesiyle kiraladı. Tarihi binanın restorasyonu tamamlanınca belediye bünyesinde hizmet verecek.

Binanın röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanarak,  İzmir  1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.

-TARİHÇESİ-
19. yüzyılın ilk yarısında yapılarak kente kazandırılan Haremlik-Selamlık binası, iki ana bölümden oluşuyor. Birinci yapı Selamlık, ikinci bina ise Haremlik olarak tespit edilirken, Selamlık binası iki kat, Haremlik binası da bodrum kat ve üzerindeki iki kattan oluşuyor. Haremlik binasının arka bölümünde ayrı bir bahçe bulunuyor.

Zaman içinde oldukça yıpranmış ve zarar görmüş durumda olan bina, restorasyon projelerine uygun olarak kente kazandırılacak. Mühendislik projelerinin tamamlanmasının ardından, bina için onarım ihalesine çıkılacak.
AA


Geri Dön