20 / 04 / 2024

İzmirli işadamları 2016 yılından umutlu!

İzmirli işadamları 2016 yılından umutlu!

İzmirli İşadamları, 2016 yılının birikmiş sorunları çözüme kavuşturacak ve talebin hızla artmasını sağlayacak bir yıl olması yönünde beklentilerini dile getirdi.



2015 yılı iki seçim, terörden ekonomiye ve dış politikaya kadar pek çok farklı alanda karmaşık sorunlarla dolu bir yıl olarak tarih sahnesinde yerini alırken; tüm sektör temsilcileri 2016 yılının birikmiş sorunları çözüme kavuşturacak ve talebin hızla artmasını sağlayacak bir yıl olması yönünde beklentilerini dile getirdi.


Ekonominin ülke genelindeki lokomotif sektörü inşaatta bu süreçte en dikkatle izlenmesi gereken sektörlerin başında geliyor. İş dünyası, 2016'dan çok şey bekliyor. 


"2016'DA DURGUNLUK KALKACAK"


Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op.Dr. Kenan Kalı, 2015 yılının durağan bir yıl olduğunu belirterek "2016 yılında durgunluğun kalkmasını ve ekonominin yeniden canlanmasını bekliyoruz. 2015, ekonomik açıdan sıkışmış bir yıldı. Seçimlerin ardından ülkemiz beklediği istikrar ortamına kavuştu. 2016'da piyasaların açılacağını ve taleplerin daha fazla karşılanacağını düşünüyorum. 2016 yılının iyi bir yıl olmasını diliyorum. 2016'da komşumuzda süren yangının da sönmesiyle birlikte Türkiye tutulamaz güzel bir ülke olacak. Bunun yanı sıra; ekonomimizi etkileyen dış politikaların ve ülkeler arası yaşanan bazı sorunların mantık çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. 


"2016, İZMİR'DE YENİDEN YAPILANMA YILI OLSUN"


Müteahhitler Federasyonu (Müfed) Başkanı İnşaat Mühendisi Necip Nasır da, 2016 yılında İzmir'in gerek alt yapı gerek üst yapı anlamındaki eksiklerinin tamamlanmasının ve marka kent kimliğine yakışan projelerin yaşama geçirilmesinin öncelikli hedefler arasında olmasını istedi. 

MÜFED olarak, kentsel dönüşüm, ada bazlı kent planlamasının yapılması, depreme dayanıklı bina ve çevreci bir şehir düzenlemesi konularına yıllardır dikkat çekmek için çalıştıklarını belirten Nasır, şöyle konuştu: "İzmir'deki bazı yatırımlar, açılan dava sonucunda yarım kalıyor, kentin yarınlarının kurulması için mutlaka yeni adımların atılması gerekiyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım'ın, İzmir'in iki yakasını buluşturacak Körfez Tüp Geçit Projesi bu bağlamda kentimize değer katacaktır." 


"YENİ YILDAN UMUTLUYUZ"


Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer de, inşaat sektörünün 2015 yılında genel anlamda istenen ölçüde büyüyemediğini söyledi. 

Türkiye'nin ekonomideki ivmesinin hızlanması gerektiğini anlatan Tanyer, sözlerini şöyle sürdürdü: "İş dünyası olarak 2016 yılından umutluyuz. Gerek iç gerek dış politikada yaşanan dalgalanmalar piyasayı doğrudan etkiliyor. Yakalanan istikrar ortamının sürdürülmesi için hükümete büyük görev düşüyor. İnşaat sektörü Türkiye'nin parlayan yıldızıdır. Türkiye'nin de bu noktada çağdaş konutlara ve kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Hükümetten istikrarla birlikte kredi faizleri ve normal faizlerin düşmesini bekliyoruz. 2016 yılında inşaat sektörü daha aktif olacak ve yatırımcılar da hareketlenecektir." 



"2015'İN RÜZGARI 2016'I YI DA ETKİLEYEBİLİR"


EGEBETAYönetim Kurulu Başkanı Gafur Alişer, "2015, ekonomik anlamda zor bir yıldı. Seçimlerin ve Rusya krizinin bunda etkisi büyük. Hem dünya hem de Türkiye açısından statükoyu koruyalım, ayakta duralım mantığı hakimdi. İş dünyası bu anlamda kabuğuna çekildi. İkinci seçim ve yaşanan belirsizlikler de bu süreci uzattı. 2015 yılının son çeyreği bu şekilde kayboldu" dedi.


Rusya krizinin enteresan bir şekilde çok hızlı geliştiğini belirten Alişer, şunları söyledi: "Bu bilgilerin ışığında 2016 yılı muhteşem geçecek deme lüksümüz yok. Türkiye, doğru duruş sergilerse; krizi fırsata çevirerek yeni pazarlara yönelebilirse kendi durumunu artıya çevirebilir. İş dünyası da bu rüzgardan olumlu etkilenir." 


"2016'DA HEM FIRSAT HEM RİSKLER VAR"


Günaydın Group Yönetim Kurulu üyesi Erol Günaydın da, "2016 yılında Türkiye'de büyüme trendi hakim olacak. Ocak, Şubat ve Mart aylarında durgunluk yaşanacak. Çünkü personel maliyetlerindeki artış ve bu artışın hazmedilmesi süreci var önümüzde. Mart ayıyla birlikte tekrar hareketlenme bekliyorum" dedi. 


İran kapısının açılmasının lojistik sektörü açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten Günaydın, sözlerini şöyle sürdürdü: 


"Orta Doğu krizinin çözülme ihtimali söz konusu. 2015 yılının ardından lojistik sektörünün büyümesi öngörüsündeyiz. Sektör şu anda var olan dinamikleriyle yetersiz. Yeni yatırım yapılmalı. İşçilik maliyetleri arttığı için bütün maliyetler buna paralel artacak. Fiyatların yeniden ayarlanması gerekiyor. Ülke açısından, ekonomik anlamda risklerle birlikte fırsatlar var. Ne iyimser ne de karamsar konuşmak tam doğru değil. Bununla birlikte 2016 yılının 2015'ten daha olumlu geçeceğine inanıyorum."


Yeni Asır


Geri Dön