16 / 04 / 2024

İZOBER'den taş yününden Ber-Rock yalıtım!

İZOBER'den taş yününden Ber-Rock yalıtım!

Ana malzemesi 'Taş Yünü ' olan, Faydalı Model belgesi alan ve patent için gün sayan yeni yalıtım malzemesi, binalarda yüzde 60 'ın üzerinde enerji tasarrufu sağlayacak



Kayseri Organize Sanayi Bölgesi 'nde kurulu bulunan ve binaların yalıtımıyla ilgili üretim yapan İZOBER Firmasının Genel Müdürü Harun Hasyüncü, yalıtımla ilgili sorulara cevap verdi.

Türkiye 'de mevcut binaların yüzde 90 'ının yalıtımsız olduğunu ifade eden Hasyüncü, 'Türkiye, kullanmış olduğu enerjinin yüzde 73 'ünü ithal ediyor. Toplam tüketilen enerjinin de 3 'te 1 'i binalarda, yaşam mekanlarının ısıtılmasında ve soğutulmasında kullanılıyor. Binalarımızın yüzde 90 'ının yalıtımsız olması nedeniyle yıllık olarak dış ticaret açığına 7 milyar dolarlık bir bedel geliyor.
Mevcut binaların tamamının yalıtımlı olduğundan yola çıkarak, Türkiye 'nin dış ticaret açığının, yıllık 7 milyar dolar daha az olacağını çok basit hesaplamalarla da görmüş oluyoruz' dedi.

Dış ticaret açığına, 7 milyar dolarlık yük getiren yalıtımsız binalar gerçeğinden hareketle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı 'nın çalışmalar başlattığını kaydeden Hasyüncü, çıkarılan bir yönetmelikle, yeni yapılan binalarda yalıtımın zorunlu hale getirildiğini, 2011 yılından itibaren de bu yönetmeliğe bağlı olarak her bir binaya 'Enerji Kimlik Belgesi ' verileceğini bildirdi. Beyaz eşyalarda olduğu gibi, binalarda da enerji tüketim sınıfının A,B,C,D,E şeklinde gösterileceğini belirten Hasyüncü, 'Binalarda yapım aşamasında kullanılan yalıtım malzemesi, tesisatlarda, dış cephelerde kullanılan ısı izolasyonu, camların türleri ve kalınlıkları hepsi bir kriter oluşturuyor. Bu kriterlere denk gelen toplamın sonucunda da, o binanın Enerji Kimlik Belgesi ortaya çıkmış oluyor' diye konuştu.

27 MİLYON DOLAR YATIRDI ÜRETİM 60 BİN TONA çIKACAK

İZOBER Firmasını 2007 yılında kurduklarında, yıllık 20 bin ton kapasite hedefiyle üretime başladıklarını belirten Hasyüncü, 'Hedefimize 3 yıl içerisinde ulaştık. şžu anda yeni bir yatırım içerisine girdik. 27 milyon dolarlık buyatırımla birlikte yıllık üretimimiz 60 bin tona çıkacak' dedi. Hasyüncü, Ekim ayı itibarıyla yeni yatırımın üretime başlayacağını, bu sayede Türkiye 'nin en büyük Taş Yünü üreticisi konumuna geleceklerini ifade ederek, şunları söyledi:

'2010 yılında toplam satışların yüzde 24 'ü ihracata yönelik oldu. İhracatta geliştirdiğimiz pazarlar oldu. Yalıtım malzemesi olan taş yünü havaleli ürün olduğundan nakliyesinde sorunlar yaşanmakla birlikte, komşu ülkelere ihracatımız devam ediyor. Asıl pazar olarak İsrail, Suriye, Ürdün, Tunus, Gürcistan, Yunanistan, Bulgaristan, Fas, Irak ve Azerbaycan 'a sürekli ihracat yapıyoruz.
Gerçekleştirmeyi planladığımız yeni yatırımla birlikte ürünlerimizi vakumlayıp, daha çok miktarda, aynı araçla daha uzun mesafelere sevk etmeyi hedefliyoruz. Bunun için makinaların siparişlerini verdik. Yeni yatırımla birlikte ihracat hedefimizi yüzde 35 'e çıkarmak istiyoruz.'

Yeni yatırımla birlikte, Türkiye 'de üretimi yapılmayan yeni ürünler üreteceklerini de bildiren Hasyüncü, 'Özellikle faydalı model başvurusu aldığımız, patent başvurusunda bulunduğumuz ve neticesini beklediğimiz, dünyada ilk defa üretilecek bir ürün grubunu da üretmeye başlayacağız. Bu ürün, mantolama tarzı yalıtımda uygulamayı çok daha kolaylaştıracak, mantolama   faaliyetlerini düşürecek, ısı ve ses yalıtım katsayılarını artıracak bir ürün olacak. Taş yününün farklı bir yöntemle işlenerek elde edilen bir ürün. Bu ürüne biz Ber-Rock (Berrak) adını vermeyi düşünüyoruz' dedi.

BİNALARIN RÖNTGENİ çEKİLİYOR

Yalıtımsız bir binanın önceki hali ile yalıtımdan sonraki hali arasındaki farkı gözlemlemek için binayı her iki haliyle termal kameralarla çektiklerini ifade eden Hasyüncü, 'Her iki çekimi karşılaştırdığımızda da aradaki farkı görüyoruz. Bizim 'Taş Yünü ' malzemelerimizde yalıtım yapılan binalarda minimum yüzde 50 ama normalde yüzde 60 'ın üzerinde tasarruf sağlandığını görüyoruz. Bu tasarruf, taş yünü ile yapılan izolasyon sonucu binanın ısınması için kullanılan doğalgaz ya da kömürün yüzde 50-60 arasında daha az tüketilmesi anlamına geliyor' şeklinde konuştu. Hasyüncü, taş yünü ile yalıtım yapılan bir binada, yalıtım maliyetinin, 2-3 yılda sağlanan enerji tasarrufu ile karşılandığını vurguladı.

Piyasadaki mevcut ısı yalıtımı malzemelerinin, özellikle petrol türevli köpük diye adlandırılan malzemeler olduğunu kaydeden Hasyüncü, şöyle devam etti:

'Ancak bizim ürettiğimiz taş yünü malzeme, ısı yalıtımını diğer petrol türevli malzemeler gibi aynı düzeyde yapmasının yanı sıra, taş elyafı olduğu için A-1 sınıfı yanmaz malzeme olduğundan yangın yalıtımı da yapıyor. Diğer taraftan, elyaf lifleri sayesinde iyi bir ses yalıtımı sağlıyor. Bu özelliğiyle de sinema, disko, düğün salonu gibi eğlence yerleri için olmazsa olmaz değerinde bir malzemedir. Lifli yapısı nedeniyle nefes alabilen bir malzeme olduğu için çok iyi bir nem yalıtımı da yapıyor. Bizim kullandığımız taş yünü, ses, ısı, yangın ve nem yalıtımını aynı zamanda sağlıyor. Dört yalıtımı yapan tek malzeme.'

AA


Geri Dön