20 / 04 / 2024

JP Morgan'ın Carrefour raporuna göre, Dia satılabilir!

JP Morgan'ın Carrefour raporuna göre, Dia satılabilir!

JP Morgan'ın Carrefour raporuna göre, şirketin olumsuz etkileri atlatıp iyileşme olasılığı yüzde 80



Uluslararası yatırım kuruluşu JP Morgan tarafından hazırlanan raporda, Fransız perakende şirketi Carrefour ile ilgili ilginç iddialar yer aldı. Kuruluş  analisti Jaime Vazquez tarafından yazılan raporda, Avrupa'nın en büyük perakende şirketinin iyileşme sürecini başarıyla tamamlama olasılığı yüzde 80 olarak belirtildi. Raporda, Nestle'de 30 yıllık deneyimi bulunan ve bu yılın başında Carrefour'a CEO olan Lars Olofsson'un bu görev için gerekli özelliklere sahip olduğu görüşü dile getirildi.

4 ÜLKEYE ODAKLANABİLİR

Öte yandan raporda yüzde 20 olasılık atfedilen bir B planına değinildi. Buna göre, şirketin varlık satışlarından faydalanarak, Latin Amerika, Asya, Türkiye, Polonya ve Yunanistan'daki faaliyetlerini satabileceği ifade edildi. Raporda ayrıca, "İndirimli mağazacılık kuruluşu Dia elden çıkarılabilir" denildi. Bu senaryoya göre Carrefour'un faaliyet gösterdiği 4 ana ülkeye odaklanacağı belirtilerek, bu ülkeler Fransa, İspanya, İtalya ve Belçika olarak
sıralandı. Şirket, söz konusu ülkelerden yaklaşık 55 milyar Euro ciro elde ediyor. Raporla ilgili bilgi  istediğimiz Carrefour ve CarrefourSa yetkilileri ise konuyla  ilgili bir açıklama  yapmayacaklarını söylediler.

Türkiye'de Sabancı Holding işbirliğiyle faaliyet gösteren CarrefourSa'nın 2008'deki net satışı 2.8 milyar TL. 7 bin 500 çalışanı bulunan şirket Türkiye'nin 42 ilinde ve Anadolu'nun 16 ilçesinde 175 mağaza ile faaliyet gösteriyor. Şirket bu yıl sonu itibarıyla toplamda 60 mağaza açmayı hedeflediklerini açıklamıştı.

HİSSELERİ 2 GÜNDE % 21.3 FIRLADI

JP Morgan'ın raporu, İstanbul Borsası'nda işlem gören CarrefourSA hisselerini adeta uçurdu. Dün, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) yüz 0.68 değer kaybederken, şirket hisseleri yüzde 9.55 fırlayarak borsanın en fazla yükselen hissesi oldu. CarrrefourSa hisselerinin iki günlük kazancı ise yüzde 21.3'e ulaştı.
HaberTürk/Meltem Ersoy


Geri Dön