25 / 04 / 2024

Kaçak yapılaşma takip edilecek anında işlem yapılacak!

Kaçak yapılaşma takip edilecek anında işlem yapılacak!

Kıyılarda ve şehirlerdeki kaçak yapılaşma "Ortofoto Projesi" ile takip edilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce dünyaya örnek olarak gösterdiği projesinin kentsel dönüşümün hızlı şekilde hayata geçmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı Türkiye'nin kentsel gelişme alanlarının 3 boyutlu güncel verilerinin elde edileceği "Ortofoto Projesi" start aldı. Projenin başladığını Bakan İdris Güllüce Twitter hesabından duyurdu. 

Toplam maliyeti 50 milyon TL olacak proje. 2 yılda tamamlanacak. Proje kapsamında, bu yıldan başlamak üzere gelecek yıl yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınması planlanıyor. 

' Ortofoto Projesi" ile özellikle, ihtiyaç duyulan imar planları için temel altlıklar oluşturulacak ve afet yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler hizmete sunulacak. 

Projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan, Ç evre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, havadan görüntü alabilen özel kameralara sahip uçaklar il ve ilçelerden hassas verileri ileteceğini söyledi. Kıyılardaki kaçak yapılaşmaları ve şehirlerdeki kaçak katlan Ortofoto ile takip edecek, gerekli işlemleri anında yapacaklarını belirten Güllüce, "Ortofoto projesi ile Afet Yönetiminin ihtiyaç duyduğu temel veriler de hizmete sunulacak. Olası bir afet sonrası hak sahipleri DASK tarafından hızlı bir şekilde belirlenecek. Ortofoto projesi kentsel dönüşümün hızlı şekilde hayata geçmesine büyük katkı sağlayacak. Dünyaya örnek olan projemiz ülkemize hayırlı olsun" dedi. 

Küresel ısınmanın Türkiye sahillerine etkisini araştıran, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. 

Tuncay Kuleli. Bakanlığın başlattığı proje ile kıyılardaki kaçak yapılaşma, kıyı kenar çizgisi ihlalleri gibi yasa dışı uygulamalar doğrudan tespit edilebileceğini söyledi. 

Ortofoto görüntüleri yüksek çözünürlükte olacağından, herhangi bir itilafa meydan vermeden tespitlerin yapılması sağlayacağını belirten Kuleli, yüksek çözünürlükte uydu görüntüleri ile yapılan kıyı izleme çalışmalarından çok daha hassas bir izleme yöntemi olacağını söyledi


Sabah 67. Yıl


Geri Dön