28 / 03 / 2024

Kadıköy Göztepe'de kentsel dönüşüm tartışması!

Kadıköy Göztepe'de kentsel dönüşüm tartışması!

Kadıköy'ün Göztepe Mahallesi'nde dönüşüm tartışması büyüyor. Yapıkredi İkramiye Evleri'nin sakinleri ve belediye arasında anlaşma sağlanamıyor...



Kadıköy'ün Göztepe Mahallesi'nde kentsel dönüşüm tartışması büyüyor. 18 Mart Sokağı’nda bulunan 27 dairelik Yapıkredi İkramiye Evleri'nin ‘riskli yapı’ başvurusunda bulunmasının ardından dava süreci başladı. 

Apartmanda yaşayan 25 ailenin verdiği dilekçeler sonucunda Kadıköy Belediyesi tarafından bayram süresince apartmana elektrik, su ve doğalgaz verilmesine izin verildi. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Leyla Kılıç'ın haberine göre, apartman sakinlerinin avukatı Levent Berber, “İmar Barışı adı altında yasa çıkartılarak iskansız, kaçak yapılar cüzi bir bedelle yasal hale getirilirken söz konusu apartman iskanlı, betonarme bina olmasına ve bilirkişilerce sağlamlığı tespit edilmesine rağmen ne yazık ki yıktırılması söz konusu. Bu durum anayasadaki temel hak ve özgürlüklere tamamen aykırıdır” açıklamalarında bulundu.

Rapor tartışması

1968 yılında yapılan Yapıkredi İkramiye Evleri'nin sakinlerinden Serpil Özcan, “Burada bulunan ağaçlar kesilmeden herhangi bir yapı yapılması mümkün değil. Bina cumhuriyet dönemi sivil mimari örneği niteliği taşıyan özgün bir yapı. Yaklaşık 5 yıldır mülk sahipleri arasında yıkım konusunda halen devam etmekte olan çok sayıda dava var. Daha önce talip olan bir müteahhit ağaçlar kesilmeden bina yapılamadığı için geri çekilmiş durumda” şeklinde konuştu.

Bina için alınmış olan “riskli yapı” belgesinin sahte olduğunu iddia eden Özcan, “Binanın bu mağduriyete neden olan bazı kat sahiplerince alınmış bir ‘riskli yapı’ raporu var. Ancak bu raporun geçerli olmadığına dair İTÜ’den verilmiş bir bilirkişi raporu da mevcut. Kurumlar, usulsüz ve ‘sahte’ raporu dikkate almaya devam ediyor. 13 Ağustos sabahı Kadıköy belediyesinin kararı ile binanın elektrik sayaçları toplandı, su ve doğalgazı kesildi. Bize hiçbir tebligat yapılmadı denmesine ve hatta içeride hasta olduğu söylenmesine rağmen işlem yerine getirildi” dedi.

Kentsel dönüşümün bayramdan sonra başlayacak

Kentsel dönüşümün bayram sonrası başlayacağını belirten Özcan, “17 Ağustos cuma akşam üstü Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun talimatı ile elektrik ve su bayram müddetince yeniden açıldı. Bayram ertesi kentsel dönüşüm mağduriyeti yeniden başlayacak ve elektriğimizi, suyumuzu, doğalgazımızı yeniden kesecekler” ifadelerini kullandı.

''Riskli yapı raporu sahte''

Levent Berber ise bir müteahhitin söz konusu bina için ‘riskli yapı’ başvurusunda bulunduğunu ve olayların başladığını söyledi. Riskli yapı raporunun yeniden yapılmasını istediklerini söyleyen Berber, “İTÜ’den gelen üç kişilik heyet de riskli yapı tespitinin tekrar yapılmasını istedi. Şu an dört dava devam ederken mahkeme yürütmeyi durdurma kararını reddetti” dedi.


Geri Dön