24 / 04 / 2024

Kadıköy Şifa Grubu 2010'da atılım yapacak

Kadıköy Şifa Grubu 2010'da atılım yapacak

Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, ikinci hastanesini mayısta Ataşehir'de açmaya hazırlanıyor



Kadıköy Şifa Sağlık Grubu, 33 yıl sonra ikinci hastanesini mayısta Ataşehir'de açmaya hazırlanıyor. Yönetim Kurulu Başkam Buket Pilavcı, Avrupa Yakası'nda ve Anadolu'da toplam 3 hastane satın almak istediklerini söylüyor...

Özel sağlık sektörü, biraz sancılı da olsa son yıllarda çok hızlı büyüyor. Bazı grupların ardı ardına yeni hastane ve poliklinik açtığı bir dönemde sağlam ve emin adımlarla ilerlemeyi tercih edenler de var. Bunlardan biri de 33 yıl önce Kadıköy Şifa Hastanesi'ni açarak sektöre giren Eminoğlu Ailesi...
 
Özellikle kadın ve çocuk sağlığı konusunda adını duyuran Kadıköy Şifa'nın kurucusu, genel cerrah Dr. Ahmet Eminoğlu. Eminoğlu, 7 ay kadar önce 'yönetim kurulu başkanlığı' koltuğunu kızı Buket Pilavcı'ya bıraktı. Pilavcı'nın mesleği mimarlık. Oysa Dr. Ahmet Eminoğlu'nun biri doktor iki oğlu var. Buket Pilavcı kaptan köşkünde otursa da kardeşleri ve eşinin (Metin Pilavcı) Kadıköy Şifa Sağlık Grubu'nun gelecek plan ve stratejilerinin oluşturulmasında birlikte hareket ettiklerini belirtelim.
 
Eminoğlu Ailesi, 33 yıllık hastanesinin ardından mayıs ayında 20 milyon TL'lik yatırımla kurduğu ikinci hastanesini açmayı planlıyor. Grubun İstanbul Caddebostan'da bir de polikliniği var. Sağlık sektöründe taşlar yerine oturup kriz de biraz durulunca Avrupa Yakası'nda bir, Anadolu'da da en az iki hastaneyi daha bünyeye katmayı planlıyorlar. Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Buket Pilavcı ile sektörü ve yeni projeleri konuştuk.

Yeni hastanenizi ne zaman açmayı planlıyorsunuz?
Ataşehir'deki hastanemizi mayıs ayında açmayı planlıyoruz. Hem kriz ortamı hem de sektördeki dalgalanma daha temkinli hareket etmemize yol açtı. Bugüne kadar öyle genişleme durumumuz olmadı. Bu aslında bir tutarlılık getiriyor. Yurtdışından ortaklık için çok fazla talep de var...

Yanıtınız ne oluyor bu tekliflere?
Aslında bir ara görüşmeler de yaptık. Ama şu dönemde çok istemiyoruz. Çok hareketli bir dönemdeyiz. Belirsizlikler var. Bu belirsizlikler biraz kalksın sonra durumu değerlendirelim istiyoruz.

Bugüne kadar hangi bölgelerden yabancı yatırımcılarla görüştünüz?
Avrupa'dan da Amerika'dan da ortaklık teklif edenler oldu. Ancak önceliği hep kendi kendimize büyümeye verdik. Bu konuda iş planını da belirledik.

Nedir bu planın ayrıntıları?
Ataşehir'de açtıktan sonra Avrupa Yakası'nda bir hastane daha açmak istiyoruz. Sonrasında ise Anadolu'da iki hastane sahibi olmak istiyoruz.

Avrupa Yakası'ndaki hastane sıfırdan mı kurulacak, yoksa bir satın alma mı söz konusu?
Bölgedeki bir hastaneyi satın alabiliriz. Aslında bunun için bazı görüşmeler yapıyoruz. Ancak henüz netleşmiş bir durum yok. Yeni yönetmelik gereği, sıfırdan bir hastane kuruluşu için ruhsat alamıyorsunuz. Zaten biz de satın alma yoluyla büyümenin daha mantıklı olduğuna inanıyoruz.

Peki Anadolu'da hangi illerde hastanenizin olmasını arzu ediyorsunuz?
İş planımızda Kayseri'de olmak var. Hatta projemizi son aşamaya kadar getirdik. Anadolu'da ihtiyaç olan diğer şehirlere de bakıyoruz.

Satın almayı düşündüğünüz hastanelerin genel çerçevesini çizebilir misiniz?
Elbette. 50 ila 70 arası yatağı bulunan, bulunduğu bölgede iyi bir iş potansiyeli yakalamış hastanelerle ilgileniyoruz, illa bir ihtisas hastanesi olmasına gerek yok.

SGK ile çalışmayan ender hastanelerden birisiniz. Bu ne zamandır böyle?
Hiç çalışmadık. Bu daha en başından aldığımız bir karardı.

SGK ile özel hastaneler arasında sorunlar var. Gelinen bu noktada "iyi ki bu kararı almışız" diyor musunuz?
Aynen öyle diyoruz. SGK konusu önünde sonunda netleşecek. Netleştiği zaman biz de belli branşlarda olacağız.

Kadıköy Şifa, kadın ve çocuk sağlığında isim yapmış bir hastane. Peki Ataşehir'deki hastanenizin uzmanlığı hangi alanlar olacak?
Ataşehir hastanemiz, laparoskopik cerrahi (karın kesilmeden, 1 santimlik küçük noktalardan girilerek yapılan bir ameliyat tekniği) ve endoskopik cerrahi (eklem ve karın boşluğunun incelenmesinde kullanılan bir teknik) konusunda bir üs olacak. Ayrıca, beyin cerrahisinde, ürolojide çok özel ameliyatların yapıldığı özel bir teknolojik alan olarak konumlanacak. Bu hastanemiz 100 yataklı. Kadıköy Şifa ise 70 yataklı. Bu yüzden Ataköy bize ciddi bir ivme katacak. Bilindiği gibi, Ataşehir'de bir cerrahi tıp merkezimiz var. Aslında buna Türkiye'nin ilk günübirlik cerrahi hastanesi de diyebiliriz. Sektörün büyüklüğü yatak sayısıyla ölçülüyor ama ameliyathane kapasiteniz de önemli. Bizim iki ayrı bölgede 5 ameliyathanemiz olacak.

Ataşehir için ne kadar yatırım yaptınız?
Yaklaşık 20 milyon dolar. Aslında benim mesleğim mimarlık. Mimar olduğum için yeni hastane inşaatlarını daha hızlı bitirebiliyoruz.

Babanız artık emekli oldu sanırım?
Evet, babam yönetim kurulu başkanlığını 7 ay önce bana bıraktı ve emekli oldu. İki erkek kardeşim var. Biri genel cerrah, Levent Eminoğlu; laparoskopik ve endoskopik cerrahinin başında. İşletme kökenli kardeşime de yönetim kurulunda bizimle beraberiz. Kardeşim Bülent Eminoğlu, dış ilişkiler ve yeni yatırımlardan sorumlu...

Yurtdışından hasta getiriyor musunuz?
Sağlık turizminde etkin olabilmek için bir şirket kuracağız. Daha çok Avrupa'dan ve Ortadoğu'dan hasta getirmeyi planlıyoruz.
 
Mimar oldu ama baba işine döndü
Buket Pilavcı, İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu bir mimar. Başta annesi olmak üzere çevresindekiler doktor olması için telkinde bulunmuş ama o mimarlıkta diretmiş. 12 yıl fiilen mimarlık yaptıktan sonra 1996'da kulvar değiştirmiş. Pilavcı, "Babam önce hastanede mimari anlamda revizyon için bana ihtiyaç duydu. Sonra da 'Sen burada kal' dedi. Adım adım bu işin her alanını öğrendikten sonra genel müdür oldum. Şimdi de yönetim kurulu başkanıyım. Yaklaşık 10 yıldır sağlık sektörünün içindeyim" diyor. Halen hastanelerin projesini bizzat kendisi çizen Buket Pilavcı'nın iki kızı var. Melis Pilavcı, Milano'da endüstriyel tasarım okuyup mezun olmuş. Halen orada çalışıyor. Diğer kızı Gizem Pilavcı ise Sabancı Üniversitesi'ndeki eğitimini sürdürüyor...

Olivium'un ortaklarından...
Eminoğlu Ailesi'nin sağlık sektörünün yanı sıra inşaat ve perakende sektöründe de yatırımları var. İstanbul Zeytinburnu'ndaki Olivium Alışveriş Merkezi'nin ortaklarından olan Emintaş İnşaat'ın yüzde 15 hissesi Eminoğlu ailesine ait. Buket Pilavcı'nın kendisinin de Bugim adında bir mimarlık şirketi bulunuyor. Emintaş İnşaat'ta Yönetim Kurulu Üyesi olan Pilavcı, "Ortağıyız ama benim Olivium'un planlarıyla ilgili tek başıma açıklama yapmam doğru olmaz" deyip bu konuda konuşmak istemiyor.
Rahime Baş Uçar/Para


Geri Dön