25 / 04 / 2024

Kadıköy'de inşaat faaliyetleri arttı!

Kadıköy'de inşaat faaliyetleri arttı!

İstanbul Kadıköy’de 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında bina bazında yapılan kentsel dönüşüm bölgenin rantı yüksek semtlerinde inşaat furyası başlattı.



Kadıköy’de bina bazında yapılan kentsel dönüşümle rantı yüksek semtlerde inşaat furyası başladı. Dikilen yeni binalarla nüfus artacak. Mimarlar Odası: Kadıköy’ün altyapısı kaldırmaz


İstanbul Kadıköy’de 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında bina bazında yapılan kentsel dönüşüm bölgenin rantı yüksek semtlerinde inşaat furyası başlattı. Deprem risk raporu alınan yapılar birer birer yıkılıyor, 4-5 katlı bahçeli apartmanların yerini yüksek katlı yapılar alıyor. Kadıköy nüfusunun kentsel dönüşümle yüzde 30 civarında artacağı belirtilirken altyapı ve donatı alanlarının bu nüfusu karşılamaya yetip yetmeyeceği soru işareti.


Mimarlar Odası Kadıköy Şube Başkanı Saltuk Yüceer, Kadıköy’ün önümüzdeki 5 yıl içinde yaşanabilir bir ilçe olmaktan çıkabileceğine dikkat çekiyor. Yüceer, başlayan inşaat furyasını, “Eskiden senede 200 inşaat ruhsatı verilirken, şimdi ayda 70-80 ruhsat veriliyor” sözleriyle özetliyor. Yüceer’e göre Kadıköy’de yer alan 30 bine yakın binanın yarısı 1975 yılı deprem yönetmeliğinden önce yapılmış, bu binaların birçoğu ise deprem riski taşıyor; ancak inşaat furyasını başlatan deprem riski olduğu kadar rant:


“Kadıköy’de hangi köşeye gitseniz, 700-900 bin liradan aşağı daire bulamazsınız. Burası rant getirdiği için inşaat faaliyetleri oldukça fazla. Kurbağalıdere Köprüsü’nden Bostancı Köprüsü’ne kadar Kadıköy’ün serbest irtifalı bir imarı var. Yeni Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği bu bölgeye yüzde 20-25 civarında bir emsal artışı getirdi. Arsalar dolmuştu, ancak imar artışıyla bölge cazibe kazandı. Kentsel dönüşümle her binada yüzde 35 oranında daire artışı olacak. Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm de tamamlandıktan sonra Kadıköy nüfusunun 850 bine çıkacağını tahmin ediyoruz. Kadıköy’ün kanalizasyon, elektrik, su gibi altyapı sistemleriyle donatı alanları bu nüfusu karşılamaya yetersiz.”


ŞANTİYE ALANINA DÖNDÜ

İstanbul’un en değerli bölgelerinden Bağdat Caddesi risk raporuyla yıkılan binaların şantiye alanına döndü. Caddede yıkım kararı alınan binaları tahliye etmek zorunda kalan işyeri sahipleri de mağduriyet yaşıyor. Caddeye yakınlığıyla rantı yüksek semtlerden Suadiye’de de durum pek farklı değil, hemen her sokakta bir inşaat yükseliyor. Risk raporu alınan pek çok bina müteahhitle uzlaşmaya varmayan kat malikleri tarafından davalık.


‘BİR DEPREMZEDEYİM AMA...’

Apartmanı ‘Afet Yasası’ kapsamında ‘riskli’ ilan edilen Sinan Yılmaz da dava açan semt sakinlerinden. Yılmaz, “Ben bir depremzedeyim. Adapazarı’nda otururken yeni yapılmış, mühendislik hizmeti almış binamız yıkıldığında beni 5 katlı bir binanın enkazı altından 3 saatte çıkardılar. Ancak Adapazarı’nda yaşadığım deneyimle oturduğum binanın şu anki halini depreme daha dayanıklı buluyorum. Bölgede rantın yüksek olması piyasada ne olduğu belirsiz, daha önce inşaat deneyimi olmayan pek çok firmanın türemesine neden oldu. O firmaların yaptığı kalitesiz binaları daha ürkütücü buluyorum. Binamız yığma bina. Riskli bina diye yıkmak istiyorlar, ama yerine yeni bir riskli bina yapılmasından korkuyoruz” diyor.


Birgün


Geri Dön