16 / 04 / 2024

Kadıköy'de rahibe okulu kültür merkezine dönüşüyor!

 Kadıköy'de rahibe okulu kültür merkezine dönüşüyor!

Kadıköy Belediyesi, Rasimpaşa-Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma projesi kapsamında uzun yıllar boş duran Fransız Eglisia Notre Dame du Rosarie Katolik Kilisesi'ni kültür merkezine dönüştürüyor...



1895'te Haydarpaşa'da açılan rahibe okulu, manastır, kilise ve okul binası olarak inşa edildi. 1911'deki yangında manastır ve kilise bölümleri büyük ölçüde, okul binası ise kısmen hasar gördü.1960'lı yıllarda ortaokul olarak hizmet veren manastır ile okul binası 1999 depreminde boşaltıldı. Kadıköy Belediyesi, kilise için ise "ibadethane vasfını yitirmesi" kararıyla birlikte mülk sahibi kilise rahiplerinden François Xawier Jacop'la görüştü ve 900 bin TL'ye satın aldı.


Fransız Kilisesi eski kimliği ve tarihi korunarak, konser ve sergi mekanı olarak restore edilecek. Proje, Tarihi Kentler Birliği trafından proje ödülü kazandı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, proje için, "Ayin, ibadet yapmak isteyene yapabilecek. Diğer günlerde Türk Sanat Müziği, oda müziği gibi kültür ve sanat etkinlikleri olacak" dedi.


Geri Dön