Kadınların konut alımı zirveye çıktı!
Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, 2014 yılında yüzde 29 seviyesinde olan kadınların konut satışındaki payının 2024 yılında rekor bir artışla yüzde 35 seviyesine ulaştığını söyledi.
Dünya Kadınlar Günü çerçevesinde kadınlara gerçekleştirilen konut satış sayıları hakkında önemli veriler paylaşan Altın Emlak Global Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Özelmacıklı “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre toplam nüfusun yüzde 50,02’lik kısmını erkekler, yüzde 49,98’lik kısmını da kadınlar oluşturuyor.
Ülke genelinde konut satışlarında 2024 yılında kadınlar yüzde 35 pay ile 517 bin 528, erkekler de yüzde 55 pay ile 819 bin 231 konut edindi. 24 bin 547 konut da ortak alındı. Kadınlara konut satışının payı 2014 yılında yüzde 29 seviyelerindeydi” diye konuştu.
KADINLARIN EN ÇOK KONUT ALDIĞI İLLER
2024 yılı şehirlere göre cinsiyet ayrıntısında konut satış verilerini masaya yatıran Özelmacıklı “Geçtiğimiz sene Kırıkkale, Çanakkale, Balıkesir şehirlerimiz yüzde 42 ile en yüksek oranda kadınlara konut satışının gerçekleştirildiği şehirlerimiz oldu.
Bu şehirlerimizi de yüzde 41 seviyelerinde Karaman, Edirne ve Sinop illerimiz izledi. En az oranda kadınlara konut satışı gerçekleştirilen şehirlerimiz deyüzde 22 ile Muş, yüzde 23 ile Ağrı ve Ardahan ve yüzde 24 ile Kars ve Bitlis şeklinde oldu” diye konuştu.
ORTAK ALIMLARDA İLK SIRADA AFYONKARAHİSAR VAR
2024 yılı şehirlere göre cinsiyet ayrıntısında ortak yapılan konut satış sayılarına da değinen Özelmacıklı, “Ortak alınmış olan konutlarda da yüzde 3,99 ile Afyonkarahisar açık ara ilk sırada bulunuyor. Afyonkarahisar’ı yüzde 2,60 ile Muğla, yüzde 2,47 ile Balıkesir, yüzde 2,46 ile Aydın ve yüzde 2,39 ile Sinop izledi” diye konuştu.
KADINLAR KENDİNİ GÜVENDE HİSSETMEK İSTİYOR
Türkiye İstatistik Kurumu’nun Yaşam Memnuniyeti Araştırması’na da değinen Özelmacıklı “2024’te yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı yüzde 19,7 şeklinde iken söz konusu bu oran kadınlarda yüzde 26,6, erkeklerde ise yüzde 12,6 oldu. Kadınların yüzde 43'ü, erkeklerin de yüzde 58,9'i yaşamış oldukları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvende hissetti.
Evinde yalnızken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı 2024’te yüzde 4,8 şeklinde iken söz konusu bu oran kadınlarda yüzde 6,9, erkeklerde yüzde 2,6 şeklinde oldu. Mutlu olduğunu beyan eden erkeklerin oranı, 2023’te yüzde 50,3 iken 2024 yılında yüzde 46,9 şeklinde oldu. Kadınlarda ise bu oran, 2023 yılında yüzde 55,1 iken 2024 yılında yüzde 52,3 şeklinde oldu” diye konuştu.
EVLENEN ÇİFTLERİN SAYISI 568 BİN 395 OLDU
Evlenme ve boşanma sayıları ile ilgili de önemli bilgiler veren Özelmacıklı “2024’te evlenen çiftlerin sayısı 568 bin 395 şeklinde olurken, boşanan çiftlerin sayısı 187 bin 343 şeklinde oldu. İstatistikler ayrıca evlilerin evli olmayanlardan daha mutlu olduğunu da gösterdi. Mutlu olduğunu kaydeden evli bireylerin oranı, 2024’te yüzde 52,5 iken evli olmayanlarda bu oran, yüzde 44 şeklinde gerçekleşti” diye konuştu.