26 / 04 / 2024

Kadir Topbaş, 2012-2013 Kültür Sanat Sezonu’nun açılışını yaptı!

 Kadir Topbaş, 2012-2013 Kültür Sanat Sezonu’nun açılışını yaptı!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı'nın düzenlediği törenle ‘2012-2013 Kültür ve Sanat Sezonu’nun açılışını yaptı



Sanat camiasının yoğun ilgi gösterdiği Esma Sultan Yalısı'ndaki açılış gecesine Başkan Kadir Topbaş’ın yanı sıra İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Zihni Göktay, Nazlı Ilıcak, TV8 Genel Müdürü Abiş Hopikoğlu, Okan Bayülgen, Erol Evgin, Coşkun, Sabah, Hakan Peker, Yonca Evcimik, Hakan Aysev, Hüseyin Turan, İzzet Yıldızhan, Süheyl Uygur gibi ünlü isimler katıldı. 




Açılış gecesinde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dünyanın her alanda hayranlıkla izlediği İstanbul’un kendisine yakışır bir sanat yılını geride bırakmasını arzu ettiklerini dile getirdi.


İnsanoğlunun konuştuğu dil ne olursa olsun ortak dilinin sanat olduğuna dikkat çeken Başkan Topbaş, mağara döneminden günümüze kadar insanoğlunun savaşlara rağmen sanatla iç içe olduğunu söyledi. Başkan Topbaş şöyle devam etti: “Çünkü sanat insanın duygularını yaşam tarzını bakışını yansıtan ve nesilden nesile aktarmasını sağlayan bir öğedir.  İnsanın karakteri, yüzde 20 ailesinden soya çekim olarak, yüzde 80’nini de çevresinden alır. Çevre ne kadar etki ederse insanın kültürel değerleri de o denli değişir.”


Bir çok kültüre başkentlik yapan İstanbul’un katmanlarında çok farklı renkler olduğunu anlatan Başkan Topbaş, bu renklerin İstanbul’u zenginleştirerek sanatçılara ilham kaynağı olduğunu söyledi. “İstanbul’dan ne almak istiyorsanız var” diyen Başkan Topbaş, “İstanbul 24 saat yaşayan bir şehir. Göreve geldiğimiz zaman İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait kültür merkez sayımız 4 tane, koltuk sayımız da 420 adetti. Artık 28 kültür merkezimiz var, koltuk sayımız 22 bin 200'e yükseldi. Tiyatro sahne sayımız 8 iken 17 ye çıkarttık, yüzde 42 oranında koltuk sayısını arttırdık. Bu yeterlidir demiyoruz. Daha çok yapmamız gereken çalışmalar var. Bunun farkındayız. Beraber çalıştığımızda çok daha farklı çalışmalara imzalar atabiliriz" şeklinde konuştu.


 2014 TÜRK TİYATROSU VE SİNEMASININ 100. YILI


İki yıl sonra 2014'te Türk tiyatro ve sinemasının 100. yılını kutlayacağını hatırlatan Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’u 2014’e çok farklı hazırlamalıyız. Beraberce geleceğe yürümenin erdemini yaşamalıyız”dedi.


Tiyatro ve sinema salonlarını demokrasi alanı olarak gördüğünü ifade eden Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gibi yerlerde insanlarımız bir araya gelerek, diğerini hissetmeyi, algılamayı öğreniyor. Büyük bir aile olduğumuzun ve fertlerin farklılığını görmeyi sağlıyor bu alanlar. Ne denli mekanları paylaşırsak o denli demokrasi gelişir. Kendi dünyalarını kurmuş toplumlar değil dünyayı müşterek kullanan toplumlar olduğunda hiçbir sorun kalmayacağına inanıyorum. İnsanoğlu arasındaki en önemli diyaloglardan birisi sanattır, müziktir, spordur. Dillerini bile bilmese başka toplumlarla iletişim kurma imkanı sağlar. 2010 kültür başkentliği yapmış bir şehirde yaşamaktayız. Dünya kentleri tarafından farklı algılanan, değerlendirilen, başarısı gıptayla takip edilen şehirde yaşıyoruz. Burada yaşamak ayrıcalıktır. O denli de sorumluluk getirir. 2013'te bu şehir kendine yakışır şekilde kültür sanat ödülü vermesi lazım. 2014'de tiyatro ve sinemanın 100. Yılını en iyi şekilde kutlaması lazım."

 

Gecede konuşan İBB Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şen’de, önümüzdeki yıldan itibaren İstanbul kültür ödülü adı altında çeşitli sanat dallarında ödüller vereceklerini söyledi. Ödülleri İstanbul'un kurutuluşuna yetiştirmek istediklerini ifade eden Şen, “Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un adına yakışır bir mekanın bulunmadığını herkes dile getiriyor. 2013 yılında bu önemli eksikliği de birlikte gidereceğiz. Cemil Topuzlu'ya, İstanbulluların açık hava tiyatrosu dediği mekana ek yapma gayreti içinde olacağız. Çatısını açılır kapanır hale getirerek daha uzun süreli buradan istifade etmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.


2014’te kutlanacak olan Türk sineması ve Türk tiyatrosunun 100.yılı etkinliklerine şimdiden hazırlanmaya başladıklarını altını çizen Şen konuşmasına şöyle devam etti: “Çok az rastlanacak tarihi bir olay. Tiyatromuzun 2014'teki 100. yaşına hazırlanmaya başladık. Yayıncılıkta fırından yeni çıktı tabirine yakışır şekilde, Muhsin Ertuğrul Evrakı Kataloğu adıyla önemli bir arşiv katalog olarak basıldı. Şehir tiyatromuzun elinde çok ciddi bir tiyatro külliyatı var. Repertuardan geçmiş eserlerimiz var. Tiyatronun senaryo güçlüğü çektiğini biliyoruz. Tiyatro kütüphanemizin bütün repertuarlarımızı katalog olarak armağan etmeye hazırlanıyoruz. İstanbul'un kurtuluşunun 89. yıldönümünü onurla kutladık. Şehir tiyatroları sanatçılarımız programa can verdiler, kan verdiler" dedi.


Açılış gecesi Can Doğan'ın yönetmenliğini yaptığı, Hilmi Zafer Şahin'in oyunlaştırdığı Ziya Osman Saba'nın "Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi" isimli eserden sunulan bir kesitle sona erdi.

İBB



Geri Dön