17 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Birileri elinde çantayla kapı çalabilir!

Kadir Topbaş: Birileri elinde çantayla kapı çalabilir!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Grup başkan vekillerinin koordinesiyle bazı belediye başkanlarının katılımıyla Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu oluşturulması kararı verildi" diye konuştu



 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "İlçelerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmaları koordine ederek milletimizin makus kaderini değiştirmek için bir araya geldik. Gelecekte milat olarak kabul edilecek tarihe tanıklık ediyoruz" dedi.

Toplantı öncesi konuşan Topbaş, İstanbulun deprem riskine hazırlık için toplanıldığını belirterek, "İlçelerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmaları koordine ederek milletimizin makus kaderini değiştirmek için bir araya geldik. Gelecekte milat olarak kabul edilecek tarihe tanıklık ediyoruz" dedi. Van ve öncesinde yaşanan depremlerin, acıları hatırlattığını ifade eden Topbaş, şunları kaydetti:

"Bu acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Van depreminin İstanbulda beklenen depremden çok daha az olmasına rağmen, millet olarak hep birlikte hareket etmemize rağmen, yaraları sarmakta ne kadar zorlandığımızı gördük. Bu nedenle İstanbulda meydana gelebilecek depremin sıkıntısını bertaraf etmek için önlemler almak zorundayız. Her 10 dakikada bir sallanan adalar üzerinde kurulu Japonya bu konuda büyük ölçekte mesafe aldı. Ortak akılla el ele vererek bu çalışmaları hızlandırıp, vatandaşın vereceği destek ile adımlarımızı atacağız. Hükümetimizin depremle ilgili kararlı tutumu ve kanun tasarısına TBMMdeki diğer siyasi partilerin de gerekli desteği vereceğini düşünüyoruz. Bir ülke özelliği gösteren bir şehirden ve 1 milyon 600 bin binadan bahsediyoruz. Sayın Belediye başkanlarımın döneminde yapılan yapıların imara uygun yapıldığını ve kaçak yapılara izin vermediklerini düşünüyorum. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak, genel anlamda baktığımızda İstanbul için çok rahat konuşamıyoruz."

Bu toplantıyı İstanbulun geleceğinin kurtarılması adına çok önemli bulduğunu anlatan Topbaş, "Hep birlikte bir mutabakata vararak sorunu çözmek için gerekli adımları atacağız. Bu toplantı İstanbul ve milletimiz için hayırlı olsun. İstanbulun olası bir deprem sonucunda ortaya çıkacak sorunlar Türkiyeyi derinden sarsar ve hatta güven problemini bile ortaya çıkarabilir. 10larca yıl telafisi mümkün olmayan sonuçlar çıkarabilir. Buna gelmeden fedakarlıkla hayatımızı riskten kurtarmak zorundayız" diye konuştu.

İstabul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergun Turan da Başkan Kadir Topbaşın davetiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin yüzde 95ini temsil eden partilerin grup başkan vekilleri ve ilçe belediye başkanları olarak bu toplantıya katıldıklarını belirterek, İstanbul halkının hayati endişelerini giderecek bu konuyu siyaset üstü tutuklarını ve bu toplantının İstanbulu depreme hazırlamak açısından bir milat olacağını ümit ettiğini kaydetti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Meclis Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan da CHP grubu olarak böyle önemli bir toplantıyı düzenlediği için Topbaşa teşekkürlerini ileterek, "Bu toplantıyı olumlu buluyoruz. İnsan hayatı söz konusu olduğunda partiler üstü düşünerek her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim de CHP Gurubu olarak bu toplantıya katkılarımız olacak"dedi.

Bazı belediye başkanları

Toplantı öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, CHP grubu olarak 2,5 yıldan bu yana depremin er geç İstanbulda olacağını ve bu konuda ortak akıl çalışmalarının yapılması gerektiğini söylediklerini belirterek, "Bu toplantının son derece yararlı olacağına inanıyorum. Bütün belediye başkanlarımız da buna inanıyor. Çünkü deprem hepimizin canını acıtıyor. Siyaset üstü olması gereken bir sorundur. O nedenle ortak akılla çözülmesi gereken bir şey bizim ilçemiz nüfus yoğunluğu az ve yeşil alan fazlası olan bir ilçe. 99dan sonra yapılan yapılarda sıkıntı yok, ancak öncesinde yapılan yapıların gözden geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Kara, 1999dan önce yapılanların gözden geçirilip, sağlam olmayanların yıkılması gerektiğini ifade ederek, "Köylerdeki yapılar da buna dahil olmalı" dedi.

Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün de toplantıda, 39 ilçe belediyesi olarak daha somut neler yapılabileceğini konuşacaklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Öncelikle radikal bir kanun çıkarılmalı. Süreli olmalı ve bu deprem hazırlığı neyse ortaya konulup yapılması lazım. Mesela İstanbulda kaçak veya depremde yıkılacak konutlar belli. Devlet bu vatandaşa yıkıp yeniden yapması için süre vermeli ve eğer bu süre içinde yapmazsa devlet yıkmalı veya bu binaların yıkılıp yapılması için imar artışları verilmeli. Radikal karar alınmadığı müddetçe, insanların depremde ölmesini istemiyorsak radikal kararlar alıp süreli bir şekilde uygulamaya geçilmeli. Eğer belirlenen süre içinde yıkılmazsa kanunların, yaptırımların gereklerine razı olmalı. Büyükçekmecede yıkılacak 60-70 bina bulunuyor. Büyükçekmecenin avantajı var. Bir tane kaçak inşaat yok. Köy zamanında yapılan bazı binalar var. Yıkılacak binaları tespit ettim. Kanun çıksın çıkmasın bunların yıkımını gerçekleştireceğiz."

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da İstanbulun ortak aklının ortaya çıkarması için toplantıyı önemli bulduğunu aktararak, "Burada siyasi parti farkı gözetmeksizin İstanbul depremi üzerine fikir yürütecekler. Acilen yapılması gerekenler konusunda ortak akılla beraber çözümler üretilecek. Esenlerde 1999 deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda oturanlar 50 bin kişi var. 450 bin kişi deprem yönetmeliğine göre yapılmamış binalarda oturuyor. 450 bin kişi risk taşıyor. Yapı stokunun yüzde 85i 20 yılın üzerinde. Esenler şu anda dönüşmesi gereken bir ilçe. 3 bin 250 konut yapıyoruz. Çalışmalar devam ediyoruz. İlçemizde 25 bin 600 bina var. Bunu sadece 4 bin küsur tanesi ruhsatlı, geri kalan 21 bin 903 tanesi ruhsatsız" diye konuştu.

Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de yapı stokunun yenilenmesi gerektiğini belirterek, "Finans temin edilmeli ve kent rantı kentliyle paylaşılmalı. Yurttaşların kendi binasını yenilemesi için imar artışları verilmeli. Bazen ada bazında olabilir" dedi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da şunları söyledi:

"Bu işin çözüme ulaşabilmesi için toplumsal mutabakat şart. Bu tür birliktelik olmazsa olmaz. Anlamlı ve önemli bir çalışma. Biz arzu ettiğimiz hızı yakalayamadık, ama düne göre daha hızlıyız. Hem vatandaş hem de kamu ayağında düne göre daha iyi durumdayız. Yeni yasada işi çözme iradesi var. Herkesi ikna etmek hiç mümkün değildi. 2009da epeyce mesafe kat ettik. Son yaşadığımız acı olaydan sonra epeyce ikna oluyorlar. Tüm bunlara rağmen hala ikna olmuyorlarsa yasal düzenlemeler devreye sokulacak."

"HER İLÇE DÖNÜŞÜM İÇİN MODELLEME OLUŞTURACAK"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Grup başkan vekillerinin koordinesiyle bazı belediye başkanlarının katılımıyla Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu oluşturulması kararı verildi" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kokteyl salonunda, Topbaşın başkanlığında İstanbul ilçe belediye başkanları ve yardımcılarının katılımıyla düzenlenen "Deprem Odaklı Koordinasyon Toplantısı" sona erdi.

Toplantı sonrası basın açıklaması yapan Topbaş, 3 saatlik toplantı sonucunda mutabakat oluşturulduğunu belirterek, belediye meclisine bu konuda hassasiyet taşıdığı için teşekkür etti. Bu konuda, siyaset üstü anlayışla İstanbulun depremle ilgili sorunlarını çözme adına bir araya gelindiğini belirten Topbaş, "Grup başkan vekillerinin koordinesiyle bazı belediye başkanlarının katılımıyla, gerektiğinde uzman takviyesi alınması suretiyle Deprem Bilinçlendirme Çalışması Komisyonu oluşturulması kararı verildi" dedi. Topbaş, şunları söyledi:

"Özellikle yapıların tespiti üzerinde duruyoruz. Risk taşıyan yapıların tespiti konusunda ilçe belediyeler çalışmalarına devam ediyor. Vatandaşlar, üniversitelerimize, bizim BİMTAŞ şirketimize kendi yapılarının depremde yıkılma riski taşıyıp taşımadığını kontrol ettirebilirler. Her ilçe, ilk adım olarak kendi içinde bir bölge belirleyerek, deprem dönüşümü için bir modelleme oluşturacak. Kendi yapılarını güçlendirmek isteyen vatandaşlarımıza da izin verilecek. Bundan sonra yapılan ve yapılacak bütün yapılarda çevrecilik esas alınacak. Ruhsat ve otopark harçlarını ödemiş olanlardan harç alınmaması konusunda mutabakatımız var."

Menfaatin değil, depremin doğuracağı sorunların bertaraf edilmesinin önemli olduğuna dikkati çekmek istediklerini kaydeden Topbaş, "Menfaatin ön plana çıkmadığı bir seferberlik bilinciyle sıkıntıları gidermeyi başarmalıyız. Vatandaşlarda, depreme karşı reflekslerinin geliştirilmesi bilinci oluşturulacak.

Vatandaşlarımızın olası bir depremde kendi ailesine, binasına ve çevredekilere nasıl yardımcı olacağını, okullar da dahil olmak üzere eğitim çalışması başlatarak anlatmak istiyoruz. Gerekirse sokaklarda deprem anında nasıl davranılacağını gösteren workshoplarda (tatbikat) yapılacaktır" diye konuştu.

Topbaş, 1 milyon 600 bin binanın, birden dönüşümünün mümkün olmadığını da belirtti. Açıklamanın ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Topbaş, kentsel dönüşümün sağlayacağı katkılara ilişkin şunları söyledi:

"50-60 bin bina var acil yapılması gereken. Tespit edilen riskli yapılarla ilgili başkanlar, vatandaşı uyarıyor. Belediye başkanlarımızla, riskli alanlardaki yapılarla ilgili dönüşüm sürecine girilebilir. Çalışma grubu imar komisyonuyla birlikte çalışarak dönüşüm kararlarını alacak." Topbaş, birilerinin yarından itibaren çantasıyla kapı çalabileceğini de vurgulayarak, "Belediyeden gelip, tespit yapacağım diyen birileri olabilir.

Sakın ha bu tip insanlara müsamaha göstermeyin. Kolonlara bakacağım diyebilir. Hemen belediyeyi arayın, o şahsı içeri almadan, sorun" dedi.

Diğer belediye başkanları

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal, her ilçenin farklı sorunu bulunduğunu, bu sebeple her ilçenin kendi koşullarına göre değerlendirilmesi ve ilçe belediyelerine yetki verilmesi gerektiğini söyledi. "Depremin olduğu yerde siyaset olmaz" diyen Ünal, İstanbula yönelik çözümlerin siyaset üstü gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Avcılar Belediye Başkanı Mustafa Değirmenci de, bu toplantının yıllar önce yapılması gerektiğini ifade ederek, "Az hasarlı, orta hasarlı binaları hallettik, ancak kaçak binalara ruhsat verilemediği için güçlendirme yapılamadığından, bu konunun çözülmesi için komisyon kuruluyor. Bunun için yasal düzenlemeye ihtiyaç var. Siyasi değil, partiler üstü yöntemlerle çalışılmalı, devlet politikası olarak TBMMde yasal önergelerle çözülmesi gerekiyor. Ağır hasar, orta hasarlıyı hallettik. Asıl sorun kaçak binalar" diye konuştu.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay da, sorunların 1-2 hafta içinde çözülecek anlamına gelmediğini anlatarak, şunları söyledi:

"İstanbul merkezli sıkıntıları, çözüm yollarını içeren toplantı, TBMMye sunulacak taslağa ışık tutacak. Marmara depremi ciddi sorunlar doğuracak bir toplu dönüşüm öngörüyor. Dönüşümle ilgili kaynak var. İstanbul başta olmak üzere afetin olduğu her bir yerin yeniden dönüştürmeye yetecek kadar kaynak var. Toplu dönüşüm için Kat Mülkiyeti Kanunu ve Medeni Kanunda değişiklik gerekiyor. DASKtan gelenlerin yüzde 90ı, 2Bnin tamamı, trafik cezaları, il özel idarenin yüzde 50sinin kaynağı. Öngörülen bu kaynakların yasalaşması halinde dönüşümünün önündeki engel kalkmış olacak. Yapıların yüzde 65i kaçak halde bulunuyor. Can güvenliğinin sağlanacağı bir güçlendirme gerekiyor, ancak sınırsız bir süre yok. Tasfiye edilmeli."

Şişli, Maltepe ve Esenyurt belediye başkan yardımcılarının katıldığı toplantı sonunda, toplu fotoğraf çektirildi.

AA

 


Geri Dön