18 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Hedefimiz bin kilometre raylı sistem!

Kadir Topbaş: Hedefimiz bin kilometre raylı sistem!

TRANSİST 2016’nın açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, 44 kilometre olan raylı sistemi 150 kilometreye çıkardıklarını ve 89 kilometre metro inşaatının da devam ettiğini belirterek, "Hedefimiz İstanbul’da bin kilometre raylı sisteme ulaşarak erişim sorunun tamamen çözmek” dedi.




TRANSİST 2016 Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde 9. kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. İstanbul Kongre Merkezi’ndeki açılışa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ile toplu ulaşım ve ulaşım endüstrisindeki tüm firmalar, belediyeler ve belediyeye bağlı iştirakler, altyapı ve planlama firmaları, kamu kuruluşlarının ve üniversitelerin temsilcileri katıldı.


Açılışta konuşan Başkan Kadir Topbaş, kentlerin giderek yoğunlaştığını ve 2050’de dünya nüfusunun 9 milyarı aşacağını belirterek, şehir yaşamının daha düzenli ve kaliteli hale gelmesi için toplu ulaşımda teknolojinin imkanlarının kullanılmasının çok önemli olduğunu söyledi.


Kentlerin sürdürülebilir kalkınması için de en önemli konunun ulaşım ve erişim olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, 2004’te göreve geldiklerinde 11 milyon olan İstanbul’un günlük hareketliliğinin toplu ulaşımın gelişmesiyle 30 milyona çıktığını ifade etti. Topbaş, şöyle konuştu;


“Bir şehrin medeniyet ölçüsü o şehirdeki insanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranıyla doğru orantılıdır. İstanbul’daki günlük hareketlilik toplu ulaşımın daha da gelişmesiyle 45-50 milyonları bulacak. Bu nedenle sistemi ve altyapıyı çok doğru kurmak gerektiğini biliyoruz. Yatırım ve hizmetlerimizi kurumsal taassup göstermeden diğer kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket ederek gerçekleştiriyoruz.”


Göreve geldikten sonra İstanbul’un Çevre Düzeni Planı ile Ulaşım Master Planını yaptıklarını ve bu planların yol haritaları olduğunu anlatan Başkan Topbaş, İstanbulluların toplu ulaşımı daha çok kullanabilmeleri için, raylı sistem merkezli, kaliteli, konforlu güvenli ve hızlı bir ulaşım altyapısı oluşturduklarını kaydetti. İBB olarak her alanda teknolojiyi yakından takip ettiklerini dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;


“Nerede ne varsa onu, hatta daha ilerisini almak, geliştirmek için çalışıyoruz. Nüfusun ve araçların büyük oranda artmasına rağmen, İstanbul’da günlük trafikte kalması 8-9 dakika daha aşağı indi. Yatırımlarımızda en büyük payı ulaşıma, ulaşımda da raylı sistemlere ayırıyoruz. İBB olarak 12 yılda 98 milyar yatırım yaptık. Bunun 44.4 milyarını ulaşım yatırımlarında kullandık. Dünyada kendi kaynaklarıyla metro yapan tek belediyeyiz. Ve şimdi sağolsun Sayın Ulaştırma Bakanımız ve Başbakanımız da metro yapımında bize destek veriyor. Göreve geldiğimizde banliyö hatları ve nostaljik tramvay dahil 44 kilometre olan raylı sistemleri 150 kilometreye çıkardık. 89 kilometrelik metro inşaatı devam ediyor. İhale aşamasına gelen hatlar var. Nihai hedefimiz İstanbul’u bin kilometrelik raylı sistem ağına kavuşturmak. Planladığımız hatların yapımıyla İstanbul dünyada en uzun raylı sistemlere sahip şehir olacak.”


Ulaşımda her araçta geçen tek bilet sistemine geçtiklerini, otobüs sayılarını arttırıp modern hale getirdiklerini, deniz ulaşımı, karayolu tüneli yapımı gibi birçok alanda büyük yatırımlar yaptıklarını aktaran Topbaş, “Arkadaşlarımdan, kavşaklardaki ışıkların da toplu taşıma araçlarına öncelik tanıyacak şekilde düzenlenmesini ve bir buton vasıtasıyla otobüslerin duraklardaki engelli ve dezavantajlı insanları görüp ona göre yanaşmasını sağlayan bir sistem geliştirmesini istedim. İstiyoruz ki toplu ulaşım hem konforlu hem daha hızlı olsun. Çevreci elektrikli otobüsleri Tarihi Yarımada başta olmak üzere devreye alıyoruz. Şu anda 93 kilometrelik 17 yeni karayolu tüneli daha yapmak için çalışma başlattık” diye konuştu.


İstanbul’da 1052 kilometre bisiklet yolu planladıklarını ve bunun 90 küsur kilometresini tamamladıklarını ve 2019’a kadar bisiklet yollarını 300 kilometreye tamamlayacaklarını belirten Topbaş, TRANSİST 2016 Fuarı’nı bilgi ve deneyim ile yeni fikirlerin aktarımı nedeniyle çok önemsediklerini de sözlerine ekledi.



İBB


Geri Dön