23 / 04 / 2024

Kadir Topbaş ihalesiz metro ihalesi davasından beraat etti!

Kadir Topbaş ihalesiz metro ihalesi davasından beraat etti!

Bağcılar-Başakşehir metro hattının mevzuata aykırı olarak ihalesiz verildiği iddiasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında açılan davada, tüm sanıkların beraatine karar verildi.



Bağcılar-Başakşehir metro hattının mevzuata aykırı olarak ihalesiz verildiği iddiasıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında açılan davada, tüm sanıkların beraatine karar verildi. 


İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki karar duruşmasına, müşteki Cemal Acar ile sanık Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer ve sanıklar Ali Bölükbaşı, Mustafa Hatipoğlu, Mustafa Coşkun, Hikmet Öztürk, Mustafa Gençkaya, Sezai Taylanlı, Ali Kocabaş ve Abdullah Ertürk’ün avukatı Abdullah Buladı katıldı.


Duruşmada hakim Mehmet Hamzaçebi, müşteki Cemal Acar’ın bilirkişi raporuna yönelik itiraz dilekçesinin okunarak dosyaya konulduğunu söyledi.


Acar, rapora ilişkin itirazının doğru olduğunu ifade ederek, “İtirazda gerekli hassasiyete özen gösterilmemiştir. Bu dosyaya bilirkişi olarak atananlar Kadir Topbaş’ın diğer iki davasında da bilirkişilik yapmışlardır. Bunların kadrolu bilirkişi olduklarını düşünüyorum. Mahkeme tarafsızlığını yitirmiş durumdadır” dedi.


Kadir Topbaş'ın avukatı Fahri Biçer, bilirkişi raporunun ayrıntılı hazırlandığını ve bu doğrultuda karar verilmesini talep etti. Biçer, müşteki Acar’ın rapora itirazlarının reddedilmesini isteyerek “Cemal Acar, bizim 17 davamızda şikayetçi. Daha önce 3 tane rapor alındı. Ama beyefendi gönlündeki rapor gelemediği sürece klişe itirazlarını yapmaya devam ediyor” diye konuştu.


Hakim Hamzaçebi, herhangi bir suç veya kusur isnadı bulunmaması nedeniyle müşteki Acar’ın itirazını reddetti.


Müşteki ve sanık avukatlarının beyanlarının ardından hakim Hamzaçebi duruşma salonuna 4 kişiden oluşan bilirkişi heyetini davet etti. Salonun küçüklüğü nedeniyle hakimin, heyeti sanık bölümünde oturmalarını rica edince heyet, “Önemli değil, müştekinin ifadelerine göre zaten bizler şüpheli gibiyiz” dedi.


Bilirkişi heyeti, kendilerine yöneltilen sorular üzerine, raporu mesleki etik çerçevesinde hazırladıklarını, davalı tarafla görüşmediklerini, taraflarla hiçbir husumetlerini olmadıklarını ifade ederek, daha önce hazırladıkları raporlarla ilgili aleyhlerinde hiçbir dava açılmadığını ve raporun arkasında durduklarını kaydetti.


Duruşmada, bilirkişilerin ifadesinin ardından sanık avukatları ile müşteki Acar, esasa ilişkin son savunmasını yaptı.


- Karar


Verilen aranın ardından dosyayı karara bağlayan mahkeme, müşteki Acar’ın soyut ve kesin olmayan daha çok farazi nitelik taşıyan hesaplama ve iddiaları dışında sanıkların cezalandırılmalarına elverişli nitelikte ve yeterlilikte her türlü şüpheden uzak, kesin ve net delil elde edilemediğinden sanıklar Kadir Topbaş, Müslehaddin Müslehaddinoğlu, Mustafa Gençkaya, Ali Bölükbaşı, Hayri Haberdar, Mehmet Öztürk, Mustafa Hatipoğlu, Abdullah Ertürk, Sezai Taylanlı, Ahmet Bağış, Kamil Dizar, Hikmet Öztürk, Mustafa Coşkun, Hasan Üzer ve Ali Kocabaş'ın üzerilerine atılı müsnet suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Otogar-Bağcılar metro hattının ihale ile bir firmaya verildiğini aynı hattın daha sonra Başakşehir'e kadar uzatılmasına ilişkin mevzuata aykırı olarak yeni bir ihale açılmadan aynı firmaya verildiği öne sürülmüştü. İddianamede, aralarında Kadir Topbaş'ın da bulunduğu 15 sanık hakkında ''Görevi kötüye kullanma'' suçundan ayrı ayrı cezalandırılması talep edilmişti.


AA


Geri Dön