29 / 03 / 2024

Kadir Topbaş: İstanbul'daki sorunların sebebi plansızlık!

Kadir Topbaş: İstanbul'daki sorunların sebebi plansızlık!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bugün İstanbul'da ulaşımdan dert yanıyorsak, çarpık yapılanmadan söz ediyorsak, hatta depremden dolayı endişemiz varsa, bunun tek nedeni plansızlıktır" dedi



Topbaş, aralarından Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi'nin de bulunduğu TBB encümen üyeleriyle İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nde (İMP) bir araya geldi. Burada encümen üyelerine İstanbul'da yürütülen kentsel dönüşüm, toplu konut ve yenileme projeleri ile 1/100.000 ölçekli şehir planı hakkında Topbaş ve yetkililer tarafından bilgi verilerek, projelere ilişkin sunum yapıldı.

Kadir Topbaş, sunumun ardından yaptığı konuşmada, İMP'de akademisyenlerin çok ciddi mesai harcadıklarını, bu merkezde ilk defa bilim dünyasının siyasetle buluştuğunu dile getirdi. Bunun bir model olduğunu ifade eden Topbaş, "Gönül ister ki bu çalışma Türkiye'nin tamamında yapılmış olsa zaten o zaman bize farklı işler düşecekti. Dengesiz göçleri önleyecek olan doğru adım bu" dedi.

Dünyada birçok modeli inceledikten sonra İMP'yi kurduklarını anlatan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Arzu ediyorum ki TBB, hiç değilse kent belediye başkanları buradaki çalışmaları incelesinler. Burada bir noktaya getirilmiş örnek çalışmalar var. Bazı projeler, bazı kentlerde uygulanabilir. Söz konusu olan yerel yönetimler ise seçim sonrası siyasi mülahaza yapılmamalı. Bundan ülke çok şey kaybetti. Ülke menfaati her şeyin üzerinde. Birlikte el ele vererek bu imkanları birlikte yakalamak zorundayız. İMP'yi Türkiye'nin planlanması için bakanlığın emrinde çalıştırabiliriz. Ulusal plana buradan geçiş sağlanabilir. Şehirlerimizden talep geldiği taktirde hocalarımız burada, her türlü bilgiyi vermeye hazırlar."

İSTANBUL'UN PLANLAMA SÜRECİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, TBB olarak aylık encümen toplantılarını yaptıklarını, İstanbul'daki planlama merkezi ve proje çalışmalarının Türkiye'ye örnek olacağı düşüncesiyle bu ayki toplantıyı İstanbul'da düzenlediklerini söyledi.

Kadir Topbaş, encümen toplantısında, büyük kent belediye başkanlarını, nüfusu 100 binin üzerinde olan belediyelerin başkanlarını hatta daha sonra diğer belediyelerin başkanlarını zaman zaman merkezde bilgilendirme kararını aldıklarını belirtti.

TBB'nin amacının eğitim vermek olduğunu dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "İstanbul, planlama süreci içinde ciddi mesafeler katetti. Katılımcı bir çalışma ile bunu sürdürdü. Ama zaman zaman siyasi mülahazalar da ortaya çıktı. Bu eminim aşılacak. Bu çalışmalara özellikle sivil toplum kuruluşlarını davet ederek, plan sürecinde katkı sunmalarını istememize rağmen bazı sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları tavır koyarak buna katılmadılar. Plansızlık bu ülkeyi ne hale getirdi biliyoruz. Bugün İstanbul'da ulaşımdan dert yanıyorsak, şehir yerleşiminde problemlerden bahsediyorsak, çarpık yapılanmadan söz ediyorsak hatta depremden dolayı endişemiz varsa bunun tek nedeni plansızlıktır.

Bir mimar olarak diyebilirim ki ülke planları olmuş olsaydı, kent planları çıkmış olsaydı, buna göre arazi kullanımı olmuş olsaydı, bugün başka sosyal projelerden söz edecektik. Bunun faturasını da ağır bedelle ve ekonomik kayıplarla ödemekteyiz."

İMP'de çok önemli bir bilgi birikimi olduğunu, çok iyi yetişmiş akademisyenlerin ve uzmanların çalıştığını anlatan Topbaş, "Bu merkezi, Bakanlığımızın emrinde de çalıştırabiliriz. Arzumuz ülkenin doğru gelişmesi, kaynağın doğru kullanılması" dedi.
AA


Geri Dön