20 / 04 / 2024

Kahraman Sadıkoğlu, rehin tutulduğu Basra'ya otel yapacak!

Kahraman Sadıkoğlu, rehin tutulduğu Basra'ya otel yapacak!

2004 yılı sonunda Basra Körfezi'nden batık gemi çıkartırken kaçırılan Armatör Kahraman Sadıkoğlu, şimdi Basra'ya 120 odalı lüks bir otel yapacak. Sadıkoğlu, "Kaçırıldıktan sonra Iraklı bakanlar İstanbul'a gelip devam etmemi istedi. Bizi seviyorlar" dedi



Basra Körfezi'ndeki batık gemileri çıkartırken kaçırılan ve 60 gün rehin tutulan, Savarona'nın işletmecisi Armatör Kahraman Sadıkoğlu, şimdi Basra'ya 120 odalı lüks bir otel vapacak.

Firmasının 2003 yılından beri Irak'ta Basra şehrinde çalıştığını hatırlatan Sadıkoğlu çıkardıkları batık gemiler sayesinde kapalı kalan 4 limanın da açılıp bugün 22 bin kişiye istihdam sağlandığını dile getirdi ve "Basra'da 60 gün rehin kaldım. Olayın ardından 2008'de Iraklı bakanlar Istanbul'a gelip orada çalışmaya devam etmemizi rica ettiler. Otelin yatırımcısı da işletmecisi de biziz. Biz iki dost ülkeyiz" dedi.

EZiYET ÇEKTiLER

30 sene dünyaya kapalı kalan Irak'ın çok eziyet çektiğini, şimdiyse yavaş yavaş toparlandığını dile getiren Sadıkoğlu sunları soyledi: "Biz Türk firması olarak Basra'nın en onemli projesini gerçekleştirdik ve devam ediyoruz. Irak'a gelen gıda ve ihtiyaç malzemeleri için gemi yolu kullanılıyor. Toparlanmada Türk hükümet ve işadamlarının rolü çok. Bizi çok seviyor ve sayıyorlar. Oraya yapacağımız 120 odalı otelin temel atma torenini 2 hafta önce gerçekleştirdik. Projenin hem yatırımcısıyız hem de inşaatı gerçekleştirecek firmayız."

Sadikoglu batık gemi çıkarmak için gittiği Irak'ta 16 Aralık 2004 tarihinde Caster şehrine yakın karayolu üzerinde iki İngiliz mühendisle beraber, Iraklı direnişçiler tarafından kaçırılmıştı. Iraklı direnişçiler, kaçırılan armatör Kahraman Sadıkoğlu için ailesinden 25 milyon dolar fidye istediler. Ancak tam 60 gün sonra 16 Aralık 2005'te Sadıkoglu, Basra Havaalanı'nda serbest bırakılldı. Pazarlığı 25 milyon dolardan açan direniçiler Sadıkoglu'nu bırakmak 500 bin dolara razı olmuştu. Sadıkoğlu otelciliğe uzak bir yatırımcı değil. Hyatt Regency'yi Türkiye'ye getiren isim olarak da tanınan Sadıkoglu bu oteli daha sonra Japon ortağına satmıştı.

İŞLETMESİNİ TÜRKLER ÜSTLENECEK

Kahraman Sadıkoğlu, Türk firması olarak kendilerinin insa edeceği projenin işletmesini de Türklere vereceklerini soyledi. Sadıkoğlu, "lrak'ta açılıştıracak firma Amerikan firması olamaz. Çünkü çok çektiler. Biz ise iki dost ülkeyiz. Bizim dizi filmlerimiz bile Irak'ta çok meşhur" diye konuştu.

Ayşegül Akyarlı Güven / HABERTÜRK


Geri Dön