25 / 04 / 2024

Kamulaştırıp kendileri için lüks villa yaptılar

Kamulaştırıp kendileri için lüks villa yaptılar

Selami Öztrük, 15 yıl önce kamulaştırılan Ataşehir'deki arazide yapılan villalara kız kardeşi ve bir grup arkadaşıyla taşındı. Arsası elinden alınan Gündoğdu kardeşler ise 15 yıldır mahkeme kararlarına rağmen para alamadı



Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve yakın çevresinin oturduğu Ataşehir'deki lüks villaların kamulaştırılan araziye yapıldığı ortaya çıktı. Kamulaştırma ile arsaları ellerinden alınan Gündoğdu kardeşler, "Mahkeme kararlarını bile umursamıyorlar" dedi. 1992 yılında uygulamaya konulan ve Yılmaz Erdoğan'ın "Organize İşler" filmine rakip olacak bir senaryoya sahip girişim şöyle gerçekleşti: İstanbul'un en lüks semtlerinden birisi olan Ataşehir'de uygulama planı yapan Kadıköy Belediyesi, kamu ve özel şahsa ait parçalı arsaları kamulaştırdı. Uygulama sonucu, yaklaşık 2.5 dönümlük arsa belediye uhdesine geçti, ardından da encümen kararı alınarak imara açıldı. Kısa sürede bitirilen inşaatlar, uygulamanın asıl amacını da açığa çıkardı. Çorak arazi, kısa sürede lüks konutların yapıldığı cennet adaya dönüştü. Değeri milyon dolarları bulan konutlara taşınan isimler ise arsa sahiplerini çileden çıkardı. Zira, bu villalara, uygulamaya imza atan, o dönem Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı olan şu anda ise Kadıköy Belediye Başkanlığını yürüten Selami Öztürk, bir dönem belediyede çalışan kız kardeşi Nuran Evrensel, imardan sorumlu başkan yardımcısı Sadık Kayhan, Makina İkmal Müdürü ve dönemin başkan yardımcısı danışmanı Kazım Sümer, yine dönemin fen işleri müdürü ve encümen üyesi Düzgün Meriç taşınmıştı.

ENCÜMEN OYUNU
Bu senaryonun elbette ağlayanları vardı. Kadıköy Belediyesi'nin kamulaştırması ile arsaları ellerinden alınan Kaşif, Nurettin ve Abdullah Gündoğdu kardeşler hukuk mücadelesi başlattı. Ancak, yaklaşık 15 yıldır Öztürk, kız kardeşi ve diğer belediye yetkilileri hakkında açılan davalardan sonuç alınamadı. Çünkü, her seferinde Gündoğdu kardeşlerin kazandıkları davaların tebligatını alan Kadıköy Belediyesi Encümeni toplanarak, "Başka bölgeden arsa verelim" kararı aldı. Mahkeme kararlarını yok sayan bu girişimler, her defasında "rant farkı" gerekçesiyle, Güngör kardeşlerden kabul görmedi. "Bize teklif edilen arsaların değeri ile Ataşehir'deki arsamızın değeri arasında ciddi fark var" diyen mağdurlar, soluğu İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde aldı. Mahkeme her defasında da, "Encümen kararlarının durdurulmasını isteyen" Güngör kardeşlerin talebini haklı buldu ve bu yönde karar aldı. Fakat, yine kanun, kural tanımazlık devreye girdi ve mahkeme kararları, ısrarla uygulanmadı. Gündoğdu kardeşlerin Avukatı Şenay Kara, son kez 14 Kasım 2008'de 3. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararı Kadıköy Belediyesi'ne tebliğ etti. Encümen kararlarının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle açılan davanın özetinde şu görüşlere yer verildi: "Davacılara ait Kadıköy, Atatürk mahallesi, eski 16 parselin ifrazı ile oluşan 4 pafta, 2424-2425 nolu parseller için alınan 16 Ocak 2007 tarihli encümen kararının, taşınmaza ilişkin daha önce alınan encümen kararlarına karşı açmış olduğu davalar sonucunda yapılan uygulama işleminin hukuka aykırı olduğu, mülkiyet hakkını kaldırdığı, tesis edilen işlemin hukuk kuralları ve yürürlükteki imar yönetmeliklerine aykırılığı belirlendi." İdare mahkemelerinde yıllardır sürdürdükleri hukuk mücadelesinde sayfalar dolusu savunma veren Gündoğdu kardeşler, Kadıköy Belediyesi'nin mülkiyet hakkını kısıtladığını belirtti. İdare Mahkemesi, oy birliğiyle, belediyenin uygulamasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi.

YASA NE DİYOR?
İmar Yasası'nın 18'inci maddesine göre, düzenlenecek imar adalarına, imar planına göre, yol, meydan, park, genel otopark, yeşil saha gibi umumi hizmetlere ayrılan ve tescile tabi olmayan alanlar ile cami ile karakol yapılabiliyor.
Erhan ÖZTÜRK/Sabah


Geri Dön