26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'a yönelik çalışmalar mecliste konu oldu!

Kanal İstanbul'a yönelik çalışmalar mecliste konu oldu!

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kanal İstanbul Projesine yönelik çalışmaları sordu. Tarhan sorularının Bakan Arslan tarafından yanıtlandırılmasını talep etti...



Kanal İstanbul a yönelik çalışmalar mecliste konu oldu!


CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Kanal İstanbul Projesine yönelik çalışmalara ilişkin soru önergesi hazırladı. Tarhan sorularını Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'a sordu.


Tarhan önergesinde "Çılgın proje olarak tanıtımının yapıldığı dönemde Kanal İstanbul Projesi’nin riskli bir proje olduğuna dair eleştiriler yapılmıştır. Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’de ekolojik bir yıkıma neden olacağı, doğal kaynakları, kültürel varlıkları tüm ekolojik dengeyi yok edecek düzeyde bir proje olduğu, İstanbul’daki olası bir depremde tahribatı arttıracak unsurların bu projede olduğu ifade edilmiştir." dedi.


"Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamaya göre; Kanal İstanbul Projesi için üniversitede birlikte bir çalışma yapıldığı, güzergahların belirlendiği ve ihale esas etüt çalışmalarında da sona gelindiği ifade edilmiştir." şeklinde açıklamalarda bulunan Tarhan 5 soru sordu.


Tarhan'ın soruları

1) Kanal İstanbul Projesi’nde ihaleye esas etütler tamamlanmış mıdır?

-Bu etütler kim ya da kimler tarafından yapılmaktadır?

-Projenin yapılma yöntemi belirlenmiş midir?

-İhale ne zaman yapılacaktır?


2) Bu projedeki güzergahlar nelerdir?

-Güzergah belirleme çalışmaları kim ya da kimler tarafından, neye göre yapılmıştır? -Güzergah belirlemede temel alınan kriterler nelerdir?


3) Kanal İstanbul Projesi’nin fizibilite çalışmaları sırasında dünyada incelenen kanallar hangileridir?


4) Bu projede birlikte çalışıldığı söylenen üniversiteler hangileridir?

-Bu üniversitelerin hangi birimleri ile nasıl çalışmalar yapılmıştır?

-Üniversitelerin proje ile ilgili Bakanlığınıza sunduğu değerlendirme raporları var mıdır?


5) İstanbul deprem açısından yüksek riskli bir alandır. Kanal İstanbul Projesi deprem riski açısından ayrıca bir değerlendirmeye tabii tutulmuş mudur?


6) Karadeniz, Marmara ve Akdeniz’deki tüm ekolojik hayatı temelden etkileyeceği, doğal kaynaklarla, kültürel varlıkları yok edeceği ifade edilen bu projede, çevreye olası etkileri ile ilgili olarak STK’lar ve çevre örgütleriyle birlikte bir değerlendirme yapılmış mıdır?


7) Şu ana kadar Kanal İstanbul Projesi için tüm çalışmalar dahil olmak üzere ne kadar harcama yapılmıştır?






Geri Dön