24 / 04 / 2024

Kandilli'ye yapı laboratuvarı kurulacak!

Kandilli'ye yapı laboratuvarı kurulacak!

İBB ile Boğaziçi Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Kandilli Rasathanesi kampüsüne yapı laboratuvarı kurulacak.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Boğaziçi Üniversitesi arasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Kandilli Rasathanesi kampüsüne yapı laboratuvarı kurulacak. Ekonomist'te yer alan habere göre, Ufuk Proje Mühendislik Mimarlık inşaat tarafından yaklaşık 13 milyon TL'ye, 3 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek olan Yapı Laboratuvar Binası, beş katlı iki bloktan oluşacak. 29 Aralık 2021 'e kadar tamamlanması planlanan proje, İBB, Boğaziçi Üniversitesi, Edinburgh Üniversitesi'nin paydaşı olduğu Yarının Şehirleri projesi kapsamında yapılacak.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, İBB ve Boğaziçi Üniversitesi'nin ortaklığında yapılacak olan laboratuvarla İstanbul'un çoklu tehlikelere dayanıklı bir kent olmasının amaçlandığını söylüyor.

İstanbul'da yaşayanların olası afetlerden korunabilmesinde sivil toplum, belediyeler, üniversiteler ve meslek odalarının koordinasyonunun önemine dikkat çeken Polat, her paydaşın görüşünü dikkate alan çalışmaların yürütüleceğini vurguluyor.

TAM YETKİ VERİLDİ

İBB Meclisi'nin 14 Ekim tarihli toplantısında oybirliği ile kabul edilen, İBB ve Boğaziçi Üniversitesi arasında Yarının Şehirleri projesi kapsamında iş birliği ile veri paylaşımı ve kullanımına dair protokolle Kandilli'ye tam yetki verildi. Protokolün konusunu Birleşik Krallık Araştırma Enstitüsü (UKR) tarafından oluşturulan Küresel Zorluklar Araştırma Fonu (GCRF) kapsamında Edinburgh Üniversitesi'nce koordine edilen, 'Yarının Şehirleri Projesi' çerçevesinde yürütülecek çalışmalar oluşturuyor. Çalışma kapsamında, İstanbul genelinde yürütülecek tüm faaliyetlerde, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı (KRDAE) tam yetkili olarak tanımlandı. Bu

kapsamda tüm çalışmalar KRDAE tarafından yürütülecek, koordine edilecek. Proje kapsamında, İstanbul'un gelecekteki durumu ön planda olacak. Kentleşme senaryoları dikkate alınarak İstanbul'da gelecekte meydana çıkacak kentsel riskler analiz edilecek. Bu çerçevede, başta deprem olmak üzere, heyelan ve su baskını gibi tehlikeler bütünleşik olarak dikkate alınacak ve potansiyel riskler değerlendirilecek. Projenin diğer ayağında ise afet risk bilgisinin iletişimi ve aktarımının en etkin şekilde gerçekleştirilmesi için yöntemler geliştirilecek. Protokol kapsamında İstanbul'da yürütülecek afet risk analiz, kentsel dayanıklılık ve afet risk iletişimi ana başlıklarında iş birliği yapılacak, iş ve proje toplantılarına katılıp taraflarca üretilen veri ve bilgilerin karşılıklı olarak bedelsiz paylaşımı ve kullanımı sağlanacak.

 

Kandilli Rasathanesi yapı laboratuvarı Cumhurbaşkanlığı bütçesiyle inşa ediliyor!


Geri Dön