19 / 04 / 2024

Kapadokya'daki turist sayısı ilk 7 ayda yüzde 12 düştü!

Kapadokya'daki turist sayısı ilk 7 ayda yüzde 12 düştü!

Kapadokya Temsilciliği'nin yapmış olduğu ve 2015 yılının ilk 7 ayının değerlendirildiği çalışmanın ikinci bölümü yayınlandı. 2015 yılının ilk 7 ayında bölgede konaklayan yabancı turist sayısı, bir önceki yıla göre %18,3 düştü.



Kapadokya Temsilciliği'nin yapmış olduğu ve 2015 yılının ilk 7 ayının değerlendirildiği çalışmanın ikinci bölümü yayınlandı. Yabancı gezgin istatistiklerinin yer aldığı çalışmanın sonuçlarına göre, 2015 yılının ilk 7 ayında bölgede konaklayan yabancı turist sayısı, bir önceki yıla göre %18,3 düştü. Yerli ve yabancı ziyaretçi toplamındaki düşüş ise %11,6 olarak gerçekleşti. Kapadokya’da gezgin profili, batılı gezginden doğulu gezgine kayıyor. Küçük Oteller Derneği Kapadokya Temsilciliği tarafından yapılan açıklamada; "Nevşehir İl Kültür Turizm Müdürlüğü'nden alınan konaklama istatistiklerine (İş Emniyet Müdürlüğü'nden gelen KBS verileri çerçevesinde elde edilen verilerdir) bağlı olarak (Jandarma Bölgesi hariç), 2015 yılının ilk 7 ayında bölgede konaklayan yabancı ziyaretçi sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre % 18,3 azalmış durumda. 2011 yılının aynı dönemine göre ise, bu düşüş % 20'nin üzerinde seyrediyor. Dünya Turizm Örgütü öngörüleri; turizm sektörünün her yıl % 4-7 büyüyeceği yönünde olmasına karşın, ülkemizde ciddi bir düşüş yaşanmaktadır. Üye otellerimizde gördüğümüz tablo ise, 2015 yılı ilk 7 ay doluluk oranlarının %20-45 düştüğü, gezgin profilinin de batılı gezginden doğulu gezgine doğru kaydığı yönündedir. Ve maalesef, 2015'in kalan 5 ayı daha belirsiz ve negatif bir görünüm sergilemektedir. Turizm sektörü, her şeyden önce güven ve huzur zemini ister. Her şeyden önce bunun tekrar inşa edilmesi gerek. Bir an önce turizm politikaları ve stratejileri yeniden gözden geçirilmeli ve acil önlem planları geliştirilmelidir" denildi.


Japonlarda Kan Kaybı Sürüyor

2014 yılı ilk 7 ayında 2013 yılı aynı dönemine göre %54 düşüş gösteren Japon gezgin sayısı, 2015 yılında da düşmeye devam etti. 2015 yılı ilk ayında bölgemize gelen Japon turist sayısı bir önceki yıla göre %20 düşüş gösterdi. 2012 yılında her 100 turistin 9'u Japon iken, 2015 yılın ilk 7 ayında bu sayı 3,1'e geriledi. Batı ülkelerinden gelen turist sayılarında da ciddi düşüşler var. Sayısal olarak en büyük düşüş, genellikle kitle turizmini tercih eden Alman ve Fransız turistlerde. Fransız gezginlerde düşüş %60'ı geçmiş durumda. Almanlarda ise bu rakam %40'lara yakın. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Dernek Kapadokya Temsilcileri aşağıdaki açıklamalarda bulundu:“Tablolardaki grafikler durumun ne kadar ciddi ve acilen önlem alınması gerektiğini çok net gösteriyor. Bölge olarak büyük küçük demeden tüm otelciler, sektör temsilcileri, toplum kuruluşları bir araya gelerek bakanlık nezdinde bu duruma ilişkin bir farkındalık yaratmalıyız. Bu bir makro problem ve hala bu durumun ne kadar ciddi bir sorun olduğu anlaşılmış değil. Turizm sektörü cari açığın %53'ünü finanse eden ve 50'den fazla sektörü doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen bir sektör. Bir an önce bir kriz masası oluşturulmalı ve hızlı bir şekilde karşı önlem planı oluşturulmalıdır.”


Geri Dön