26 / 04 / 2024

Kapıkule sınır kapısında bulunan taşınmazların kira alacağı mecliste!

Kapıkule sınır kapısında bulunan taşınmazların kira alacağı mecliste!

Kapıkule sınır kapısında bulunan ve Bulgaristan menşeili bir kuruluşa kiraya verilen taşınmazların kira alacağı meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kapıkule sınır kapısında bulunan ve Bulgaristan menşeili bir kuruluşa kiraya verilen taşınmazların kira alacağına ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer, sorusunun Ulaştırma Ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Gürer ''Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sn. Adil Karaismailoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim'' diye konuştu.

Gürer, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İle Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Svilengrad – Kapıkule Demiryolu Sınır Geçişi Faaliyetlerinin ve Kapıkule Sınır Mübadele Garındaki Demiryolu Sınır Hizmetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Anlaşma 17.01.2006 tarihinde imzalanmıştı.  Anlaşmaya göre kapıkule sinir mübadele garında Bulgar Demiryolu Taşımacı Kuruluşlarının kiraladığı binaların kiraları ve bu binaların isitma, aydınlatma ve su temini giderleri dahil olmak üzere TCDD tarafından Bulgar Taşımacı Kuruluşlarına kiralanan binalar için her bir Bulgar Taşımacı kuruluşu, kapıkule sinir mübadele garındaki modernizasyon ve yeniden yapılanma sona erene kadar aylık metrekare başına 45 avro ödeyecekti. Bu kapsamda 5 Bulgar Taşımacı Kuruluşu TCDD’nin kiracısı konumundadır.  Sayıştay’ın yaptığı incelemede, bir şirketin 2019 yılında ödenmemiş toplam 165.248,52 Euro borcu bulunmasına rağmen idare tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı görülmüştür.''

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soruları:
1- Uluslararası sözleşme kapsamında Bulgaristan taşımacı kuruluşlarına kiraya verilen  taşınmazla ilgili birikmiş kira alacağının tahsil edilememesinin nedeni nedir? 

2- Söz konusu uluslararası anlaşmada kira borcunun ödenmemesi durumunda yaptırımın ne olacağına ilişkin bir düzenleme var mıdır? 

3- Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Cumhuriyeti Hükümeti arasında yapılan uluslararası sözleşme kapsamında Bulgaristan taşımacı kuruluşuna kiraya verilen taşınmazın birikmiş kirasının tahsilinin sağlanması için bir girişimde bulunulmuş mudur? 
 


Geri Dön