23 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat işlerinde KDV matrahı daraldı!

Kat karşılığı inşaat işlerinde KDV matrahı daraldı!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, kat karşılığı inşaat işlerinde KDV matrahını daralttıklarını belirtti.



 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeminli mali müşavirlerin yanı sıra 60 bin serbest muhasebeci mali müşavire de KDV iadesi tespit raporu düzenleme imkanı sağladıklarını belirtti.

Ağbal, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM Genel Kurulunda kabul edilen Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kolaylaştırılmış tecil uygulamasına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Kanunla getirilen en önemli düzenlemenin, ihracattaki KDV iadelerinin kapsamının genişletilmesi ve hızlandırılması olduğunu söyleyen Ağbal, "İhracatçılar mevcut sistemde sadece ihraç ettikleri malın bünyesine giren KDV'yi iade olarak talep edebiliyor. Normal alışları sırasında ödedikleri KDV yükü de onların üzerinde kalıyor. İmalatçı ihracatçılar bundan böyle gerek makine teçhizat alımları gerekse diğer alışları nedeniyle üstlendikleri ve henüz ihraç etmedikleri malların KDV'sini de alabilecek. Zaman zaman işletmeler ihracatçı şirketi kurup bunun üzerinden KDV almaya çalışıyordu. Ayrıca şirket kurulmasına gerek olmayacak." diye konuştu.

İhracatçılarla istişarede bulunularak öncelikli sektörleri belirleyeceklerini belirten Bakan Ağbal, bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararının çıkarılacağını ve ihraç edilen malın bedeline göre her sektörde farklı oranların belirlenebileceğini belirtti.

- "Hayırseverler daha fazla bağış yapacak"

Hayırseverler için de KDV istisnası getirildiğini söyleyen Ağbal, "Ayşe teyzenin, Ahmet amcanın belirli bir geliri var. Okul, ibadethane yaptırıp adını yaşatmak istiyor. Mevcut sistemde, hem okulu yapıp hem de vergisini ödüyordu. Artık okul, çocuk yuvası, yurt, sağlık kuruluşu ve ibadethane yaparak bağışta bulunanlar, ilgili kamu kurumuyla protokol yapacak. Vergi dairesine giderek istisna belgesi alacak. O inşaatla ilgili bütün alışları sırasında belgeyi gösterip KDV ödemeyecek. Hayırseverler KDV yükünden kurtulup daha fazla bağış yapacak. Hayırsever şirketler de bağış yapmak istediğinde bu imkandan yararlanacak." dedi.

Naci Ağbal, kat karşılığı inşaat işlerinde KDV matrahını daralttıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Arsasına ev yaptıran vatandaş, arsasını müteahhide verdiğinde bütün arsa payı dahil evin bedeli üzerinden KDV hesaplanıyordu. Bunu arsa sahibine kalacak evin maliyet bedeline isabet eden kısımla sınırlandırıyoruz. İkinci el araç ve gayrimenkul satışı için de düzenleme yaptık. Örneğin, galerici aracınızı satmak istediğinde, 50 bin liralık araba 53 bin liraya satılıyorsa sadece KDV matrahı aradaki 3 bin lira olacak. Bu alanlardaki kayıt dışılık ortadan kalkacak, ikinci eldeki satışlar kayıtlı hale gelecek."
 


Geri Dön