19 / 04 / 2024

Katar Ulusal Müzesi'nin mimarisinde Osmanlı esentisi!

Katar Ulusal Müzesi'nin mimarisinde Osmanlı esentisi!

Katar’da 10 yılda inşa edilen 5.5 milyar liraya mal olan Ulusal Müze, çöl zambağını andıran mimarisiyle dikkat çekiyor. Katar Prensesi Şeyha El Mayassa El Tani, müzeyi oluştururken Osmanlı arşivlerinden de yararlandıklarını söyledi.



Katar Ulusal Müzesi, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani ve kız kardeşi Prenses Şeyha El Mayasa El Tani tarafından hizmete açıldı. Davetliler arasında Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fuat Oktay da bulundu. Çöl zambağı şeklinde tasarlanan müzenin açılışına birçok kişi katıldı. 

Katar Ulusal Müzesi nin mimarisinde Osmanlı esentisi!

434 MİLYON DOLAR

Hürriyet'ten İpek Yezdani'nin haberine göre; Prenses El Mayassa El Tani, ünlü Fransız mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanan ve 434 milyon dolara mal olan müzeyi oluştururken Osmanlı arşivlerinden yararlandıklarını açıkladı. Doha’nın deniz kenarındaki ‘Korniş’ bölgesinde yer alan fütüristik yapı, 52 bin metrekarelik iç içe geçmiş zambak çiçeği yapraklarından meydana geliyor. Prenses Şeyha El Mayassa El Tani, müzede Katar’ın eski ve tarihi yüzüyle modern yüzünün birleştiğini söyleyerek, şu açıklamalarda bulundu: “Müzenin bazı yerlerinde doğrudan Osmanlı arşivleriyle çalıştık, bazı yerlerindeyse Katar Ulusal Kütüphanesi’yle birlikte çalıştık.”

3 BAŞLIKTA KATAR

Katar’da ve hatta dünyada kültür-sanat dünyasının en güçlü isimleri arasında yer alan Prenses El Tani, Katar Ulusal Müzesi’nin Katar devletinin köklerini barındıracağını bunların yanı sıra müzede sanat eserlerinin de sergileneceğini dile getirdi. El Tani, “21’inci yüzyıl müzelerinin, fikirlerin ortaya çıkacağı yaratıcı bir perspektife sahip olması gerekiyor” diye konuştu. El Tani, müzenin Katar’ın hikâyesini üç ayrı başlıkta anlattığını söylüyor: “Başlangıç, Katar’da yaşam ve Katar’ın modern tarihi.” ifadelerini kullandı.

Katar Ulusal Müzesi nin mimarisinde Osmanlı esentisi!

1.5 MİLYON İNCİ TANELİ ANTİKA HALI

Katar Ulusal Müzesi’nin girişinde bulunan havuzda 114 adet heykel mevcut. 11 galerinin bulunduğu müzede sergilenen eserler arasında üzerinde 1.5 milyon inci tanesinin işlendiği 19’uncu yüzyıldan kalma antika bir halı ve 1800’lerden kalma Kuran-ı Kerim yer alıyor. Müzede Katar’daki vahşi yaşamı anlatan hayvan figürleri ve dev video enstalasyonları da bulunuyor.


Geri Dön