29 / 03 / 2024

Katarlılar Türkiye'ye 22 milyar dolarlık yatırım yaptı!

Katarlılar Türkiye'ye 22 milyar dolarlık yatırım yaptı!

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Özer, "Katar, Türkiye'de en kısa sürede en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri. Katarlıların Türkiye'de şu anda 22 milyar dolar doğrudan ve dolaylı yatırımı var." diye konuştu.



Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer, "Katar, Türkiye'de en kısa sürede en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri. Katarlıların Türkiye'de şu anda 22 milyar dolar doğrudan ve dolaylı yatırımı var." dedi.

Özer, 11. Büyükelçiler Konferansı'na katılmak üzere olduğunu Ankara'da sorularına cevap verdi.

Büyükelçi Özer, Katar'ın son zamanlarda Türkiye'den yatırımlarını çekmeye başladığı iddialarıyla ilgili, bu konuda kendilerine ulaşan resmi bilgi olmadığını açıkladı.

Bazı Katarlıların, Türkiye'de dolar kurundaki hareketlilik nedeniyle birtakım yatırımlarını askıya almış olabileceğini kaydeden Özer, "Katar devletinin resmi politikası olarak Türkiye'den yatırımlarını çekmesi gibi bir durum söz konusu değil. Bu yönde alınmış siyasi bir karar yok." dedi.

İki ülke arasında bulunan ilişkilerin uzun soluklu olduğunu kaydeden Özer, "Türkiye-Katar ilişkileri konjonktürel değil, stratejik." ifadelerini kullandı.

Katarlıların, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye'deki turizm olanaklarının ilgisinin sürdüğünü belirten Özer, "2016'da Türkiye'ye gelen Katarlı sayısı 33 bin. 2017 sonunda gelenlerin sayısı 45 bin. Geçen yıl ise 100 bini aşkın Katarlı Türkiye'ye seyahat etti." diye konuştu. 

"Katar, Türkiye'de en kısa sürede en hızlı yatırım yapan ülkelerden"

Katarlıların gayrimenkul alanında da Türkiye'ye büyük ilgi duyduğunu belirten Özer, "Geçen yıla oranla bu yılın ilk 6 ayında yüzde 200 civarında gayrimenkul talebi var. Bunu, konsolosluk şubemizdeki işlemlerde yoğun talepten de takip edebiliyoruz." şeklinde konuştu. 

Katar'ın, Türkiye'de "en kısa sürede en hızlı yatırım yapan ülkelerden biri" olduğunun altını çizen Özer, "Katarlıların Türkiye'de şu anda 22 milyar dolar doğrudan ve dolaylı yatırımı var." açıklamasında bulundu.

Bazı Körfez ülkelerinin Katar'a uyguladığı ambargo sonrasında, başta gıda ürünleri olmak üzere birçok alanda acil ihtiyaçların karşılanmasında Türkiye'nin destek verdiğini hatırlatan Özer, ambargo sonrasında iki ülke arasında ticarette sıçrama olduğunu ifade etti.

Özer, "Ambargo öncesi 2016 Aralık istatistiklerine göre, Türkiye'nin Katar'a ihracatı 435 milyon dolardı. Ambargo sonrası ihracatımız 750 milyon dolara çıktı. Geçtiğimiz yıl sonunda ise bu rakam 1 milyar 100 milyon dolara yükseldi. Bu rakamın daha da yükselmesi gerekiyor." açıklamasında bulundu.


Geri Dön