26 / 04 / 2024

Kayıp kaçak için iade formülü!

Kayıp kaçak için iade formülü!

Yaşar Üniversitesi (YÜ) Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasının iadesi yönündeki kararının aboneleri sevindirdiğini belirtti.




Enerji uzmanları ile hukukçular, elektrikte kayıp-kaçak sorununun çözümü ve enerji tasarrufu konularında çözüm önerileri sundu. Yaşar Üniversitesi (YÜ) Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Havutçu, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun, elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasının iadesi yönündeki kararının aboneleri sevindirdiğini belirtti. Ancak Yargıtay'ın kararının ardından abonelerin bireysel olarak başvurmak zorunda olduğunu belirten Havutçu, "Yeni bir yasa çıkarılması halinde tüm abonelere aynı anda iade ya da gelecek dönemdeki faturalarında taksitli ödeme yapılabilir" dedi. YÜ Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir ise tasarruf yöntemlerini anlattı.


Emsal karar olabilir

Havutçu, "Karar emsal gösterilerek, tüketicilerin, bireysel olarak dağıtım şirketlerinden kayıp kaçak bedeli olarak ödedikleri meblağı hesaplatıp 2 bin TL altında ise tüketici hakem heyetlerine, 2 bin TL üstü ise tüketici mahkemelerine başvurmaları gerekiyor. Davada, aboneler, hem halen tahsil edilen kayıp-kaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek. Bu karar üzerine milyonlarca dava açılabilecek ve dağıtım şirketlerinin abonelere milyarlarca lirayı bulan tutarda kayıp-kaçak bedeli ödemesi söz konusu olacak" dedi. Bir kanun çıkartılıp bu paraların iadesinin mahkemelere veya hakem heyetlerine gerek kalmadan sağlanabileceğini dile getiren Prof. Dr. Havutçu, "Meclis'e birkaç yasa tasarısı sunuldu. Abonelerin hepsinin bu karardan faydalanması ya da gelecek dönem faturalarında taksitlerle iade edilmesi için. Ancak yasalaşmadı. 36.8 milyon elektrik abonesi olduğu düşünüldüğünde, bu durumun tüketici hakem heyetlerinin ve mahkemelerin iş yükünü önemli ölçüde artıracağı öngörülmeli. Bir yasa çıkartılıp bu sorun çözülebilir. Eğer bu yönde yasa çıkarılmazsa tüketiciler mecburen bireysel olarak başvuru yapmak zorunda" diye konuştu. 


Basit önlemlerle yüzde 50 tasarruf

Basit önlemlerle elektrik faturalarında yüzde 50 oranında tasarruf etmenin mümkün olabileceğini belirten YÜ Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir, "İşsizlik oranının yüksekliği ve düşük gelir seviyesi dolayısıyla, özellikle doğu bölgelerde yüksek olan elektrik kaçak oranını azaltmak için gelir seviyesi düşük olan insanların elektrik faturasının bir bölümü devlet tarafından karşılanabilir. Devlet, gelir seviyesi düşük olan insanlara elektrik için de yardım yapabilir" dedi. Çekinir, elektrikte kayıp-kaçağı önlemek, daha az enerji harcamak için ise şu önerileri sundu:

- Üreticiler, ürettikleri cihazların enerji tüketimlerini azalmaları yönünde ve enerji verimi yüksek cihazlar kullanmaları konusunda teşvik edilmeli

- A sınıfı cihazlar kullanılmalı

- Verimi yüksek (lümen/Watt oranı yüksek) ampuller kullanılmalı. Kullanılmayan lambalar kapatılmalı

- Güneş ışığından mümkün olduğunca fazla yararlanılmalı

- Televizyon gibi elektronik cihazlar çalışmadıkları zaman stand-by'da bırakılmamalı

- Buzdolabı ihtiyaca uygun büyüklükte alınmalı, kapağı sık sık açılıp kapatılmamalı 

- Çamaşır ve bulaşık makineleri tam dolu iken ve düşük sıcaklıklarda, ön yıkamasız çalıştırılmalı. Kurutma makinesi yerine, asarak güneşte kurutma tercih edilmeli

- Yemek pişirmek için fırın yerine ocak tercih edilmeli

- Uzun sürede pişen yemekler için düdüklü tencere kullanılmalı

- Elektrikli sıcak su ısıtıcılarında kullanılacak miktar kadar su ısıtılmalı. 



Yeni Asır




Geri Dön