28 / 03 / 2024

Kendi kendine yeten konutlara pandemi dopingi!

Kendi kendine yeten konutlara pandemi dopingi!

Kendi kendine yeten konutlara ilgi arttı. Yükselen ilgi sebebiyle fiyatların da yukarı yönlü hareket ettiği İstanbul çevresinde yeni bir yaşam alanı kurmak için ortalama 500 bin Türk Lirası ile 1 milyon Türk Lirası arasında bir bütçenin ayrılması gerekli. 



Kovid-19 salgınıyla beraber doğaya artan ilgi, home office çalışma düzeni, şehirlerde yükselen yaşam maliyetleri, yaklaşan gıda krizi sebebiyle pek çok alanda trendler değişti. Pek çok insan artık büyükşehirlerde yaşamaktansa çevre ilçelerden arsa alıyor ve merkezden uzaklaşmatı istiyor. Kimi arsasına inşa ettirdiği bungolov evde boş zamanlarını geçirmeyi, kimi ise ailesine yetecek kadar tarım yapmayı planlıyor. Kendi kendine yeten konutlara ilgi artarken bazı ev sahipleri güneş panelleri kurmaya ve kendi elektriklerini de üretmeye başladı. Yükselen ilgi sebebiyle fiyatların da yukarı yönlü hareket ettiği İstanbul çevresinde yeni bir yaşam alanı kurmak için ortalama 500 bin Türk Lirası ile 1 milyon Türk Lirası arasında bir bütçenin ayrılması gerekli. 

Kendi kendine yeten konutlara pandemi dopingi!

Pandemiyle arttı

Tarım yapmak, hobilerini hayata geçirmek isteyenlerin sayısının salgın sürecinde fazlasıyla arttığına dikkat çeken Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “İnsanlar evlerden sıkıldığı için biz nasıl bir yaşam alanı içerisinde mutlu olabilirizi düşündüler. O nedenle de bir şeyler ekebilecekleri, çocukların bahçede rahatça oynayabileceği, bazen mangal yapabilecekleri yer arayışlarına girdiler. Kimisi arsa alıp içine ev yapmayı isterken bununla uğraşamam diye düşünenler ise bahçeli konutlara yöneldi” diye konuştu.

Kendi kendine yeten konutlara pandemi dopingi!

İstanbul çevresi revaçta

Özellikle İstanbul çevre ilçelerine olan talebin artış gösterdiğini vurgulayan Altınay, “Çatalca, Silivri hattında daha çok talep vardı. Ama bütçesi yetmeyenler bu sefer Tekirdağ’da Çerkezköy, Kapaklı ve Saray hattını tercih etti” dedi. 

Kendi kendine yeten konutlara pandemi dopingi!

1 milyon TL’ye kadar çıkıyor

Bölgelere göre fiyatlarla ilgili de konuşan Altınay, “Çatalca ve Silivri tarafında arsa almak isteyenler yaklaşık 400-500 metrekaredeki bir arsayı yaklaşık 700.000 TL civarında alabilir. 1000 metrekareye istiyorum derse 1 milyon TL’nin üzerine çıkması gerekir. İçinde evi de olsun hazır bir düzen olsun, kurulu bir bahçesi olsun isteniyorsa da minimum 2 milyon TL bütçeye sahip olunmalı. Tekirdağ’da ise 500 metrekare alanında bir arsayı yaklaşık 400-500 bin TL’ye alabiliyorsunuz. 800-1000 metrekare civarındaki bir arsayı almak istiyorsanız da 600-800 bin TL’ye çıkılmalı. Ama köylere gideceğim diyorsanız bu rakam biraz daha aşağıya düşebiliyor. İçinde yapı olsun, köyde olsun, köyde yaşam istiyorum diyenler de artık 1 milyon TL’nin üzerine çıkmak zorunda kalıyorlar. Çünkü artık yer kalmadı. Kalmadığı için fiyatlar hep yükseliyor. Genelde insanlar bulamadıkları için arsayı alıp kendileri yapmayı tercih ediyorlar.” açıklamasında bulundu.  

Kendi kendine yeten konutlara pandemi dopingi!

Ayrıntılara dikkat edin

Arsa alırken dikkat edilmesi gereken pek çok konu mevcut. Yatırım yapmayı düşünenler için Altınay, şu tavsiyeleri verdi:

“Eğer böyle bir yatırım yapacaksanız, böyle bir yer alacaksanız alacağınız yerin tapu da niteliğine bakmanız gerekiyor önce. Yani niteliği arsa mı tarla mı? Eğer tarlaysa buraya kesinlikle bir yapı yapamazsınız. Sadece ekim, biçim işi yaparsanız. Hem hobi bahçesi olarak kullanacağım, bir şey ekeceğim hem de kalacağım buraya bir yapı yapacağım diyorsanız her şey resmi olacak. Elektrik, su, doğal gaz abonelikleri olacak. İmarlı ve ifrazlı bir arsa olması gerekiyor. Bunları ben bilmiyorum, bu konuda desteğe ihtiyacım var diyorsanız kesinlikle profesyonel bir gayrimenkul danışmanından destek almalılar.”

İstanbul'daki ev kiralarına pandemi dopingi!

O ilçeye pandemi dopingi! Emlak fiyatları katlandı!


Geri Dön