19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde bütüncül yaklaşım modeli uygulanacak!

Kentsel dönüşümde bütüncül yaklaşım modeli uygulanacak!

Hükümetin 2018 programına göre kentsel dönüşümde artık bütüncül bir uygulama modeli geliştirilecek. Bütüncül uygulama modeli niteliği ve süreçleri iyi tanımlanmış, sosyo-ekonomik boyutları güçlendirilmiş ve katılımcı bir yaklaşıma dayanıyor. 



Anadolu Ajansı'nda (AA) yer alan habere göre kentsel dönüşüm mevzuatı güncellendi. Buna göre uygulanacak yaklaşım bütüncül olarak niteliği ve süreçleri iyi tanımlanmış, sosyo-ekonomik boyutları güçlendirilmiş ve katılımcı bir yaklaşım olacak. 


Hükümet  2018 yılına ilişkin programında, kentsel dönüşüm ve konut alanındaki çalışmalar ve hedeflere ilişkin bilgileri aktardı.


Kentlerdeki altyapı çevre ve güvenlik gibi alanlara ilişkin sorunlar kaliteyi düşürüyor. Afet riski olmak üzere sağlıksız yapılaşma, hızlı nüfus artışı, eskiyen yapı stoğu gibi tercihler nedeniyle işlev kaybeden alanların oluşması kentsel dönüşüme olan ilgiyi artırdı. 
 

Dönüşüm sürecinde önce afet riski bulunan alanların ekonomik, sosyal ve çevresel boyutları dikkate alınarak daha dirençli hale getirilmesi planlanıyor.  

 

Kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan alanların ulusal ve yerel düzeyde önceliklerine göre stratejiler geliştirilmesi hedefleniyor.

 

Sosyo-ekonomik boyutları güçlendirilerek niteliği ve süreçleri iyi tanımlanmış katılımcı bir yaklaşıma dayanan bütüncül bir uygulama modeli geliştirilecek. 

 

Konut piyasasında arz-talep dengesi kurulacak

2018 yılında yaklaşık 817 bin olacağı tahmin edilen konut ihtiyacına yönelik konut açığı bulunan yerleşmeler tespit edilecek. Buna göre ihtiyacın karşılanması için konut piyasasında denge sağlanması amaçlanıyor. 

 

12 bin hektar riskli alan olarak ilan edildi

Ekim 2017 itibarıyla Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında 1,7 milyon kişinin yaşadığı 12 bin hektar alan "riskli alan" olarak ilan edildi. 

  
 
 


Geri Dön