26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde tek taraflı fesih dönemi başladı!

Kentsel dönüşümde tek taraflı fesih dönemi başladı!

Kentsel dönüşümde artık müteahhidin üçüncü kişilere borcundan dolayı vatandaşların taşınmaz mülklerine haciz ve tedbir uygulanmaması sağlandı. Kentsel dönüşüm projelerinin yarım kalmaması için tek taraflı fesih dönemi başladı...



TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 2020 bütçesi üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Komisyonda yapılan sunumlarla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2019'daki çalışmaları ve yeni dönem hedefleri aktarıldı.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Kentsel dönüşümde artık müteahhidin üçüncü kişilere borcundan dolayı vatandaşların taşınmaz mülklerine haciz ve tedbir uygulanmaması sağlandı. Projelerin yarım kalmaması için tek taraflı fesih dönemi başladı. İstanbul Kartal ve Kağıthane örneklerinde olduğu gibi kendiliğinden çöken veya afetler sebebiyle ağır hasar gören riskli yapıların bulunduğu alanlarda dönüşüm uygulamalarını Bakanlığın resen yapması sağlandı.

Çevre Kanunu'nda yapılan değişiklikle, plastik poşetlerin ücretli temin edilmesi yönünde düzenleme yapıldı. Sıfır Atık Projesi kapsamında başta yönetmeliğin yayınlanması olmak üzere deniz çöplerinin temizlenmesine ilişkin düzenlemeler hayata geçirildi.

2012'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kentsel dönüşüm seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda, 53 ilde ilan edilen 240 riskli alanda başlayan çalışmalar sürüyor. 48 ilde yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere yaklaşık 46 bin hektar Rezerv Yapı Alanları belirlendi. Ülke genelinde 1 milyon 330 bin konut dönüştürüldü, 5 milyondan fazla vatandaşın can ve mal güvenliği sağlandı.

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bugüne kadar yaklaşık 13 milyar lira kaynak kullanıldı. Kentsel Dönüşüm Strateji Belgeleri'ni hazırlamaları ve acil dönüşmesi gereken alanları belirlemeleri için 81 valiliğe genelge gönderildi.

Bakanlık, acilen dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutun en fazla 5 yılda dönüştürülmesi gerektiğini belirledi. Bu kapsamda 12 Eylül 2019'da 8 maddelik Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklandı.
 

Kentsel dönüşümde vatandaşa tek taraflı fesih hakkı getirildi!
 


Geri Dön