28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüme yeni öneri! Kent dışı konut alanları! 

Kentsel dönüşüme yeni öneri! Kent dışı konut alanları! 

Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ederken, yeni hayata geçirilecek kentsel dönüşüm projeleri için çözüm önerileri sunuluyor. Bu önerilerden biri de kent dışı konut alanlarında yeni dönüşüm çalışmaları oldu.



Türkiye'nin dört bir yanında kentsel dönüşüm çalışmaları aralıksız sürerken bir yandan da yeni projeler için hazırlıklar yapılıyor. Olaycom yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz bugünkü köşe yazısında kent dışı kalan konut alanlarında hayata geçirilebilecek kentsel dönüşüm çalışmalarını kaleme aldı. 

Özellikle Bursa'da hayata geçen kentsel dönüşüm çalışmalarının şehrin her yerinde yapılması planlanıyor. Bu nedenle de kentsel dönüşüm için büyük hazırlıklar yapıldı. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Bursa'nın Yıldırım ilçesinde 1050 konutu kapsayan kentsel dönüşüm çalışmaları bu alanda yapılan çalışmalara öncü niteliğinde. Sonrasında Altıparmak-Çarşamba bölgesinde devam eden çalışmalar da Bursa için büyük öneme sahip. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı üzerindeki karar süreçleri tam bu noktada büyük önem kazanıyor. 

Kentsel dönüşüme yeni öneri! Kent dışı konut alanları! 

Bursa Mühendis ve Mimar İş İnsanları Derneği (BUMİAD) bu sürece ışık tutacak çalışmalara imza attı. 

Y. Mimar Eser Ceyhan başkanlığında Y. Mimar Filiz Güzel Şen, Mimar Aziz Akıncıtürk, Y. Mimar Çağıl Cesur Türkmen, Mimar Derya Kangal, Çevre Müh. Doç. Dr. Efsun Dindar, Çevre Müh. Ender Karaelli, Ziraat Müh. Hüseyin Gürkan, Y. Mimar Seyfi Ertan’dan oluşan komisyonun kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik akılcı bir çözüm önerisi var.

Örnek olarak, 20 yıl sonrasında 4 milyon 071 bin nüfusa ulaşması beklenen Bursa için 230 bin yeni konut gerekiyor. 

Kentsel dönüşüme yeni öneri! Kent dışı konut alanları! 

Komisyonun görüşü de şu şekilde: 

“Kentsel dönüşüm, kentte yaşayan insanların depreme dayanıklı, sağlıklı yapılarda, sosyal donatıya sahip alanlarda yaşamaları için yapılan bir uygulamadır. Kentsel dönüşümle elde edilecek ilave yapı stoğu ile 20 yıllık konut ihtiyacını karşılamak mümkün değildir.”

Bu sebeple kentsel dönüşüm ile yeni konut alanları için çalışmalarının yapılması için şu öneri verildi: 

“Belediyelerimiz kentin dışında yeni yerleşim alanları planlamalı. Kent içinde dönüşüm nedeniyle yıkılan binaların yerine, arsa maliyeti düşük yeni planlı alanlarda konutlar yapılabilir. Böylece kent içinde yıkılan yapıların yeri yeşil alanlara dönüştürülüp yoğunluk baskısı azaltılabilir.”

Yeni çevre düzeni planı önemli uyarılar 

BUMİAD raporunda Çevre Düzeni Planı için kritik şu kritik öneriler yapılıyor: 

“Yeni yerleşim alanları düzenlenirken imar parseline dönüşecek arazilerin mülkiyeti kamuda olmalı, böylece oluşacak değer artışı kamu tarafından kullanılmalı. Çöp depolama alanları, arıtma tesisleri planda düzenlenmeli bu tesislerin bugün olduğu gibi konut alanları içinde kalması önlenmeli. Fay hatları plana işlenmeli.”


Türkiye'de 300 bin sosyal konut dönüşüyor!


Geri Dön