19 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümle vatandaşlar kurtulacak!

Kentsel dönüşümle vatandaşlar kurtulacak!

Olay Gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde " En önemli yasada kentsel dönüşüm nasıl rantsal dönüşüm haline geldi?" başlıklı yazısına yer verdi.



Olay Gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde " En önemli yasada kentsel dönüşüm nasıl rantsal dönüşüm haline geldi?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları…

2012 yılındaki yasadan beri kentsel dönüşümü hep konuştuk, ama itiraf etmek gerekir ki, birkaç örneği dışında pek başarıya ulaşamadı.

Nedenlerini de…

2002-2011 yılları arası iki dönem AK Parti Bursa Milletvekili olarak siyaset yapan, sonrasında 4 yıl Ali Bostancı İnşaat Genel Müdürü olarak şantiyelerde çalışan Sedat Kızılcıklı yorumladı.

Önce şunu paylaştı:

“2012’de Ali Bostancı İnşaat genel müdürüyken, Ahmet Mete Işıkara hocanın bir okulda depremi anlattığı etkinliğe sponsor olmuştuk. Rahmetli Mete Hoca, o gün 2012de çıkan kentsel dönüşüm yasası için, ‘Milleti tabutta yaşamaktan kurtaracak yasa olarak görüyorum’ demişti.”

Sonra da yasanın amacını anlattı:

“Depreme dayanıksız yapılar güçlendirilecek, ya da 1999’da çıkarılıp 2007’de güncellenen deprem yönetmeliğine göre yeniden yapılacaktı.”

Kritik nokta şu:

“Devlet bu yasayla ‘Bağımsız bölüm başına 10 yıl vadeyle 125 bin lira vereyim, bunu faiz maliyetinin de yarısını karşılayayım,evin yapılana kadar geçecek 18 ay boyunca da kira yardımı yapayım’ dedi.”

Şunun altını çizdi:

“Bu yasa direkt vatandaşın daha güvenli yapılara kavuşabilmesi için çıkarılmış bir yasayken, bana göre maalesef vatandaş-müteahhit-belediye üçgeni doğru kurulamadı.”

Hem siyaset, hem inşaat tarafında bulunan biri olarak gözlemi şu:

“Vatandaşımız cebinden hiç para çıkmadan, hatta üste para alacağını düşünerek kendi açısından kazanç gözüyle baktı. Müteahhit de ‘Belediye emsal arttırırsa ben de bu kentsel dönüşümde vatandaştan para almadan, kendim de kazanarak bu kentsel dönüşüm işine girerim’ diye düşündü.”

Gördüğü şu:

“Hem vatandaş, hem müteahhit aslında belediyeyi sıkıştırınca kentsel dönüşüm bazı yerlerde rantsal dönüşüm haline geldi. Öyle olunca da kentsel dönüşüm yasası amacına ulaşmadı.”

Ardından…

“Sadece rantı yüksek olan birkaç yerde kentsel dönüşüm yapıldı, ama gerçek anlamda çöküntü bölgesi diyebileceğimiz ve yüzde 100 kentsel dönüşüme ihtiyacı olan şehirlerin ilk yerleşim yerlerindeki binalarda uygulanamadı” dedi ve şuna işaret etti:

“Yalnızca Bursa değil, İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi kentlerde de böyle.”

“Altıparmak, Çarşamba, Yıldırım dönüşmeli”

Siyasetçi ve inşaatçı gözüyle kentsel dönüşüm yasasını yorumlayan Sedat Kızılcıklı şuna işaret etti:

“Yıldırım’la Osmangazi’nin Altıparmak ve Çarşamba Pazarı olarak bilinen bölgesinde kentsel dönüşüm maalesef uygulanamaz hale geldi. Oysa öncelik buralarda olmalıydı.”

Çağrısı şu:

“Rantı kenara koyup kentsel dönüşüm yasasını yeniden ele almalıyız. Bana göre ‘savaş hali’ gibi olağanüstü hal ilan ederek binalar yenilenip güçlendirilmeli.”

Şunu da ekledi:

“Yoksa bedelini çok ağır öderiz.”

Ankara’daki AFAD merkezinden deprem koordinasyonunu o sağlıyor

Cuma akşamı… Deprem olduğunda Bursaspor maçı için Akhisar’daydı. Hemen İzmir’e geçti ve uçakla Ankara’ya dönüp AFAD Başkanlığı’ndaki Afet ve Acil Durum Yardım Merkezi’ne koştu.

Bu sütunların takipçileri anımsayacaktır…

Bir dönem DYP İl Gençlik Kolları Başkanı olarak görev yapan, geleceğin yıldız siyasetçileri arasında gösterilmesine karşın siyasetten uzaklaşan Burak Edin 8 yıldır bürokrat olarak Ankara’da.

Hem de

Kısa adı AFAD olan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın Personel ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı’nda görev yapıyor.

Görevi gereği…

TAMP olarak bilinen Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında faaliyet gösteren ulusal düzeyde 28, yerel düzeyde 26 hizmet grubundan biri olan Hizmet Grupları Lojistiği Hizmet Grubu çalışmalarını yürütüyor.

Bu kapsamda…

Gece yarısını aşan saatlere kadar Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamındaki çalışmaları Ankara’daki merkezden koordine ediyor.

Varank’la yerli otomobili konuştular

Gerçi… AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş her ay düzenli yapılan AK Parti Genişletilmiş il Başkanları toplantısı için Ankara’ya gittiler, ama kent gündemiyle ilgili görüşmeler de yaptılar.

Nitekim…

Bursa milletvekillerinin yanı sıra İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Latif Deniz ve Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Fehim Ferik’le bazı bürokratların da bulunduğu ziyarette Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’la yerli otomobili konuştular.

Artvinliler Konfederasyonu Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edip bilgi verdiler

Anlaşılan… Fetanet Yıldırım hızlı bir dönüş yaptığı cemiyetçilik yaşamında kısa adı ARKON olan Artvinliler Konfederasyonu ile önümüzdeki sürece hareketlilik getirecek.

11 ildeki 48 dernek ve 4 federasyonun oluşturduğu konfederasyon yönetimiyle Ankara’ya giden ARKON Başkanı Fetanet Yıldırım ilk ziyareti AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na yaptı.

Ardından…

Yıldırım ve ARKON yönetimi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret ettiler.

Konfederasyon hakkında Kılıçdaroğlu’nun bilgilendirildiği ziyarette renkli bir sohbet ortaya çıktı. CHP Genel Başkanı Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın yanı sıra Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Prof. Dr. Yüksel Özkan da hazır bulundular.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşen Kılıçdaroğlu ziyareti sonrasında ARKON yönetimi Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’e saygı duruşunda bulundular.

Gündüz  Ankara  daveti, gece örgüt yemeği

9 Şubat’taki CHP İl Kongresi’ne kısa süre kala, CHP örgütü hareketli bir gün yaşayacak.

Çünkü…

CHP Örgütlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı ilçe başkanlarını Ankara’ya davet etti. İl Başkanı Hüseyin Akkuş’un da davetli olduğu “diğer büyük illerde olduğu gibi örgüt görüşünün alınacağı” toplantı CHP Genel Merkezi’nde bugün saat 11.00’de başlayacak.

Akşam da…

Osmangazi İlçe Başkanlığı’nın örgüt yemeği var. Ankara’ya gidecek ilçe başkanları toplantı sonrası yemeğe yetişecekler.


Geri Dön