28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşümün en hızlı yapılacağı bir döneme giriyoruz!

Kentsel dönüşümün en hızlı yapılacağı bir döneme giriyoruz!

ADASO düzenlenen toplantıda imar barışı hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki,"Önümüzdeki dönem Türkiye'de artık kentsel dönüşümün en hızlı yapılacağı bir dönem içerisine giriyoruz" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun da katıldığı  Adana  Sanayi Odası'nda (ADASO) düzenlenen "İmar barışı" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, ülkenin yüz ölçümünün yüzde 66'sının, nüfusun ise yüzde 71'inin birinci derecede deprem bölgesinde olduğunu belirtti.

Kentsel dönüşümün en hızlı yapılacağı bir döneme giriyoruz!

6 ve üzerindeki yıkıcı depremlerin son yüzyılda neredeyse 56 defa yaşandığını, her iki yılda bir olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, son yüzyılda Türkiye'nin 83 bin insan kaybettiğini, mali olarak 100 milyar dolar kayıpları olduğunu belirtti. 

Anadolu Ajansı'ndan Bekir Ömer Fansa'nın haberine göre; Özhaseki, uygun olmayan bölgelere konut yapıldığını ifade ederek şunları söyledi; "Halen tarım alanlarında, uygun olmayan zeminlerde çok yüksek katlı yapıları yapmak için de müthiş bir hırsla insanoğlu saldırmaya devam ediyor. Bizim biraz ders almamız lazım. " dedi.

Özhaseki, Japonya'dan örnekler vererek sözlerini şöyle sürdürdü; "Bizde küçücük depremlerde evler iş yerleri yıkılıyor. İnsanlar perişan oluyor, kimi camdan atlıyor, kimi balkondan atlıyor, kimi dama çıkıyor, kimi aşağı iniyor derken bir sürü ölenimiz var. Bu bizim için acı bir durum"

Bakan Mehmet Özhaseki, Bakanlık olarak şehircilik şurasını topladıklarını, adeta imarın yeni yasalarını baştan sona yazdıklarını ancak erken seçim nedeniyle yasaların mecliste görüşülemediğini ifade etti.

Özhaseki, Türk milletinin tüm Anadolu ve Trakya'da yaklaşık 26,5 milyon ev, iş yeri gibi bağımsız birim oluşturduğunu, biraz hassas davranılırsa bunun yüzde 80'inin imara aykırı olduğunun ortaya çıkacağınısöyledi.  

Özhaseki, imar barışı uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Özhaseki, imar barışı konusunda vatandaşların yapı kayıt belgelerini e-devlet üzerinden veya müdürlükler üzerinden yapabileceğini söyledi. 

Özhaseki konuyla ilgili şunları söyledi; "Önümüzdeki dönem Türkiye'de artık kentsel dönüşümün en hızlı yapılacağı bir dönem içerisine giriyoruz. Kentsel dönüşüm lafını bazı arkadaşlar kötü kullandığı için bunu kullanmaktan da imtina ediyorum. Efendim 'rantsal dönüşüm' oldu falan diyorlar. Kardeşim sen rantsal dönüşüm yapma bunu söyleyen adam. Bunu doğru dürüst yap. Bir rant varsa millete ver, topluma ver bunu ama kentsel dönüşüm bir gerçeklik. Bir keyfiyet değil. İstersek yaparız, evlerimiz de biraz yenilensin diye elimiz cebimizde keyif yaptığımız bir ortam değil. Bu ülke için yüzde 100 bir gerçeklik ve zorunluluk. Arkadaşlar dünyada 10 tane en riskli metropol şehir sayılıyor. Birisi İstanbul."

Türkiye'nin deprem uşağı üzerinde olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, "Bizim tedbir almamız gerekmiyor mu 4 milyon 600 bin bağımsız birimin olduğu İstanbul'da. Allah korusun. İki farklı araştırma raporu var. Birisi Kandilli, birisi meclisin yapmış olduğu. İkisinde de hasar görecek bina sayısı 600 binlerle ifade ediliyor. Ne kadar kurtarma tedbiri alırsanız alın, ne kadar ekip dizerseniz dizin iki sokağa, 5 sokağa, 25 sokağa 125 sokağa giresiniz. Her bir binada 100 kişi çalışıyor. Aşağıda birisi kaldı kurtarayım diye diğer tarafta insanlar Allah korusun çığlık çığlığa can verirler. Bu bizim için zorunluluk." 

Kentsel dönüşümde özellikle projelerde yerli imalatın kullanılmasına önem vereceklerini ifade eden Özhaseki, "Kapı kolları, lambaları Çin'den, asansörleri Kore, Almanya'dan yok öyle." dedi.

Yılda 500 bin konutu değiştirecek güçte olduklarını ifade eden Özhaseki, bunun bu piyasaya 200 milyar lira civarında can suyu girmesi, 250 sektörün canlanması anlamına geldiğini aktardı.


Geri Dön