26 / 04 / 2024

Kepez'de imarlı bölgelerin revize planlamaları yapılıyor!

Kepez'de imarlı bölgelerin revize planlamaları yapılıyor!

Antalya’da 2B sorunun çözülmesinin ardından imarlı bölgelerde revize planlamalar yapılıyor. Vatandaşların yıllardır beklediği imar özlemine yeni yapılan planlarla son veriliyor.




Antalya Kepez, Fevzi Çakmak Ve Kütükçü Mahalleleri 1/25 bin Ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu Plan askıya çıkarıldı.  Kütükçü Mahallesinde yer alan askeri alan içerisinde yaklaşık 116 dönüm şahış mülkiyeti yıllardır çözüm bekliyordu. Önerilmekte olan plan revizyonu ile donatı alan dengesi gözetilerek özel mülkiyetin sorununu çözecek alanlar askeri alanın kuzey bölümünde ayrıldı.

 

Mezarlık alanı büyütüldü askeri alandan ayrıldı

Askeri alan sınırları maliye hazinesinden tahsis edilmiş olan alanların miktarı baz alınarak, Milli Savunma Bakanlığı ile yapılan görüşmeler ve alınmış olan olumlu görüşler sonucunda toplamda 855 bin 595 metrekare tahsisli alan büyüklüğüne sahip askeri alandan gerekli zayiatlar alınarak yol park ve okul alanları gibi düzenleme ortaklık paylarının alınmasına yönelik plan kararları önerildi Kepez Belediyesine tahsisli olan belediye hizmet alanının çevresi park alanları ve okul alanları ile desteklendi. Yine aynı şekilde askeri alanın güneyinde yer alan mezarlık alanı büyütülerek askeri alan sınırlarından ayrılmıştır.

 

Planlar arasında farklılıklar çözüldü

Plan revizyonu kapsamına askeri alan sınırlarının da dahil edilmesi ile yıllardır çözüm bekleyen sorunların ortadan kaldırılmasına imkan sağlayacağı gibi Fevzi Çakmak Mahallesi plan revizyonu için de fırsatlar oluşturdu. Askeri  alan üzerinde ayrılmış olan ekstra park okul ve benzeri donatı alanları Fevzi Çakmak Mahallesinde 0.60 olarak emsal almış olan konut parsellerinin 0.75 olarak düzenlenmesi ile onama sınırı içerisindeki plan bütünlüğü sağlanarak alt ve üst ölçek planlar arasındaki farklılıkları da çözüldü

 

İlk planlama 20 yıl önce yapıldı

Mevcut Nazım İmar Planında Fevzi Çakmak Mahallesi ilk olarak Antalya Belediyesi döneminde plan kapsamına alındı.  Bu  planlara dayalı imar uygulamaları da aynı şekilde Antalya Belediye Encümenince onaylanarak tapu tescilleri yapıldı. Daha sonra Kepez Belediyesi tüzel kişilik kazanınca 1996 yılında onaylanmış olan Masadağı etekleri ve çevresine ilişkin uygulama imar planları ile teras evlerin de önerildiği yeni konut alanları plan kapsamına alındı.

 

Yıllardır planlama yapılamıyordu

Daha sonra 2000 yılında Fevzi Çakmak Mahallesi revizyonu kapsamında özellikle imar adalarının yeniden düzenlemesi hedeflenmiş ve yeni bir imar uygulaması yapılması öngörüldü. Ancak bu süreçte mülkiyet deseni üzerinde 2/B alanlarının ortaya çıkması ve özel mülkiyete konu parsellerin maliye hazinesine kaydedilmesi gibi oluşan sorunlar nedeniyle günümüze kadar herhangi bir işlem yapılamamış ve bölge planlama hizmetinden yararlanamamıştı. 



Antalya İleri


Geri Dön