25 / 04 / 2024

Kerkük'teki Kayseri Çarşısı'nı AVM yapmak için yakmışlar!

Kerkük'teki Kayseri Çarşısı'nı AVM yapmak için yakmışlar!

Türkmen kenti Kerkük’te yakılan Osmanlı yadigarı Kayseri Çarşısı için ‘büyük zarar gördü, yıkılsın’ raporu çıktı. Türkmenler yıkıma karşı çıkarken de Türkiye tarihi çarşı için harekete geçti.



Kerkük’te yakılan Osmanlı yadigari Kayseri Çarşısı ile ilgili kirli plan, çarşının kül olmasından bir kaç gün sonra deşifre oldu. Yeni Şafak gazetesinde yer alan habere göre, hala Kürt Bölgesel Yönetimi etkisinde olan yerel görevliler, yangınla ilgili hazırladığı raporda tarihi çarşının da kalemini kırdı. Raporda yangın ve müdahale esnasında sıkılan tazyikli su nedeniyle ayakta kalan binaların da yıkılması gerektiği iddia edildi. Ancak Iraklı Türkmenler, bölgenin tamamının yıkılamayacağını bu sabotaja karşı direneceklerini açıkladı.

AVM YAPACAKLARDI


Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kayseri Pazarı’nın yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılması konusunda eski Kerkük Valisi Necmeddin Kerim tarafından hazırlanan bir rapor olduğunu belirtti. Yeni Şafak gazetesine konuşan Ali Mehdi, yaşanan yangın hadisesinin de bu projeden bağımsız görülmemesi gerektiğini söyledi. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Mehdi, Kayseri Pazarı’nın Kerkük’ün kalbi olduğunu ve bu eserin Irak’ta Türk varlığını temsil eden nadide yapılar arasında yer aldığını kaydetti. Tarihi ticaret merkezini yakanların Kerkük’te Türk izini silmekle beraber bu bölgeye AVM dikme amacını güttüğünü ifade eden Ali Mehdi, “Buradan herkese sesleniyoruz lütfen Kerkük Kayseri Çarşısı’na can verin bu eser talan edilmesin” dedi.

TİKA DEVREYE GİRDİ


Türkiye de bu gelişmeleri yakından takibe aldı. Hükümet yakılan ticaret merkezinin tamiratı için TİKA’ya rapor hazırlanması için talimat verdi. Cüneyt Esmer başkanlığında Kerkük’e gelen TİKA heyeti olay yerinde bir dizi inceleme yaptı ve çekilen video ve fotoğraflar eşliğinde bir keşif raporu hazırladı. Bağdat ile yapılacak olan görüşmeler ve Ankara’nın onayı sonrası tamirat ekibi Kerkük’e gelerek çalışmalara başlayacak. Irak Büyükelçisi Fatih Yıldız, yaptığı açıklamada ata yadigarı Kayseri Çarşısı’nın yaşatılması için her tür çabanın sergileneceğini  belirtti.

Kerkük'teki tarihi Kayseri Çarşısı restore edilmeyi bekliyor!


Geri Dön