Kira

Kira geliri elde edenler dikkat! Gelir vergisi beyanname verme dönemi 1 Mart'ta başlıyor!

Vergi Müfettişleri Derneği Genel Saymanı Yusuf Cihad Demet, 2024’te elde edilen kazanç ve iratların 1 Mart-2 Nisan tarihleri arasında beyan edilmesi gerektiğini söyledi.

1 Mart tarihi itibarıyla başlayacak olan gelir vergisi beyan dönemi, 2 Nisan tarihinde sona erecek. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre beyan tarihleri arasında beyan edilen gelirler üzerine tahakkuk edecek gelir vergisinin ilk taksiti, beyan dönemi son günü 2 Nisan tarihine kadar ikinci taksiti de31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödenecektir. 

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan Vergi Müfettişleri Derneği Genel Saymanı Yusuf Cihad Demet, “1 Mart , 2 Nisan tarihleri arasında, 2024’te elde edilen kazanç ve iratların beyan dönemi başlıyor. Gerçek kişi mükellefler, 2024 takvim yılında elde ettikleri ticari, zirai ve mesleki kazançlarını, ücretlerini, gayrimenkul ve menkul sermaye iratları ve diğer kazanç iratlarını beyanname sistemi üzerinden vergi dairelerine yansıtmaları gerekli.

Bu noktada önem arz eden husus, elde edilmiş olan  gelirlerin belli bir tutarı aşması halinde vergi dairesine beyan edilme zorunluluğudur. Bahsettiğimiz 1 Mart - 2 Nisan gelir vergisi beyan döneminde mükellefler 2 Nisan 2025 tarihine kadar yıllık gelir vergisi beyannamelerini verecekler. Beyanname üzerine tarh edilen vergileri ise, 1. taksitini 2 Nisan tarihine, 2.taksitini ise, 31 Temmuz tarihine kadar ödeyebilirler” diye konuştu.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLARI SIRALADI


Vergi Müfettişleri Derneği Genel Saymanı Yusuf Cihad Demet, dikkat edilmesi gerekli olan  hususlara ilişkin, “Elde etmiş olduğu kazancı, ticari kazanç, zirai kazanç ve serbest meslek kazancı olan mükellefler kazanç temin etmeseler dahi, zarar dahi beyan etseler 2024’e  ilişkin olarak 2025 beyan döneminde yıllık gelir vergisi beyannamesi vermekte yükümlüler.

Tabi bu noktada genel olarak merak edilen ve araştırılan hususlar konut kira gelirleri ve iş yeri kira gelirleri oluyor. Geçen senede buna ilişkin ciddi denetimler yapılmıştı. Yine her dönem olduğu gibi merak konusu bunlar. Şundan bahsedelim. 2024’te elde etmiş oldukları konut kira geliri tutarı 33 bin lirayı geçen mükellefler bunu her halükârda yıllık beyanname ile beyan etmekte mükellefler.

Mükellefler, 2024’te elde etmiş oldukları konut kira gelirleri üzerine faydalanacakları istisna tutarı ise, 33 bin TL olarak karşınıza çıkmaktadır. Söz konusu bu tutarın üzerinde konut kira geliri olan mükellefler yıllık gelir vergisi beyannamesi verecekler ve beyanname üzerinde de buna ilişkin istisna tutarından yararlanacaklar. Tabi bir de gayrimenkulün konut olarak değil de iş yeri şeklinde kiraya verilmesi hususu söz konusu.

Özellikle iş yeri kira geliri elde etmiş olan mükellefler hangi tutarı aşmaları halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi verecekler dersek; burada da karşımıza gelir vergisi kanununun 103. maddesinde yer alan tarifedeki ikinci dilim tutarına bakmamız icap ediyor. Bu tutarda 2024 takvim yılında 230 bin TL.

Yani bir gerçek kişinin gayrimenkulünü iş yeri şeklinde kiraya vermesi sebebiyle elde ettiği iş yeri kira geliri toplamı 230 bin lirayı aşıyorsa yıllık gelir vergisi beyannamesi vermekle yükümlüdür. Tabi bu noktada mükellefin tevkifata tabi tutulmuş başkaca menkul ve gayrimenkul sermaye iradı varsa da bu tutarın hesaplanmasında bunları da dikkate alması gerekecektir” dedi.

‘USULSÜZLÜK VE ÖZEL USUL CEZALARIYLA MUHATAP OLMAMALARI AÇISINDAN BU NOKTA ÖNEMLİ’

Mükelleflerin yıllık gelir vergisi beyan dönemlerine riayet etmeleri gerektiğini kaydeden Demet, şöyle konuştu:

“2024’te elde edilmiş olan kazanç ve iratlar 1 Mart-2 Nisan 2025 tarihleri arasında beyan edilmesi gerekli. Mükellefler elde etmiş oldukları gelirleri belli tutarı aşması halinde beyanname vermemeleri karşılarına usulsüzlük ve özel usul cezası olarak çıkacak.

Bu noktada da mükelleflerin elde etmiş olduğu kazanç ve iratlarını doğru bir şekilde vergi dairelerine yansıtması ve bunu da yıllık gelir vergisi beyannamesiyle bildirmesi gerekiyor. Her dönem olduğu gibi mükellefler bu dönemde de hangi kazançlarını, hangi gelirlerini beyan edecekler bu konuda bazı tereddütler yaşıyor.

Özellikle bahsetmek gerekirse konut kira gelirleri, iş yeri kira gelirleri, kar payları ve ücret gelirlerinin beyanında kendi hesaplamalarını yapmaları, bunu doğru ve hesaplı bir biçimde yıllık gelir vergisi beyannamesiyle beyan etmeleri önem arz etmekte.

Sonrasına ilişkin herhangi bir vergi incelemesine ya da takdire sevk gibi hususlara muhatap olmamak açısından ve usulsüzlük ve özel usul cezaları ile muhatap olmamaları açısından bu noktaya önem arz ediyor. ”

 

TOKİ Tuzla Aydınlı 5. Bölge 1. Etap için düğmeye bastı! 736 konutluk yeni proje geliyor!

Ege Yapı Yalova’da son 10 stok! Özel fiyat ve ödeme planıyla!

Emlak Konut Nidapark İstinye projesinin değeri Ocak ayında 1.5 milyar TL arttı!