24 / 04 / 2024

Kira sertifikası nedir?

 Kira sertifikası nedir?

Kira sertikası, özellikle faizsiz gelir elde etmek isteyen muhafazakar kesime hitap ediyor olup henüz yaygınlaşmasa da önümüzdeki dönem büyük ilgi görecek gibi




Kira sertifikaları, varlık kiralama şirketlerince (VKŞ) ihraç edilmekte. Türkiye'de kurulmuş bir VKŞ tarafından yurt dışında ihraç edilen kira sertifikalarından vadesine göre elde edilen gelir üzerinden farklı oranlar da spotaj(vergi kesintisi) yapılıyor. Buna göre;


-Vadesi 1 yıla kadar olan kira sertifikasından sağlanan gelirden yüzde 10,

-Vadesi 1 yıl ile 3 yıl arası olan kira sertifikasından sağlanan gelirlerden yüzde 7,

-Vadesi 3 yıl ile 5 yıl arası olan kira sertifikasından sağlanan gelirlerden yüzde 3,

-Vadesi 5 yıl ve daha uzun olan kira sertifikasından sağlanan gelirlerden yüzde 0 stopaj yapılıyor.


Kira sertifikası nedir


Sukuk ya da İslami bono olarak ifade edilen Kira Sertifikası için öncelikli olarak bir Varlık Kiralama Şirketi(VKŞ) kuruluyor. Türkiye'de kurulu olmayan VKŞ'lerin ihraç ettiği kira sertifikaları ile Türkiye'de kurulu olan ve yurt içinde ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirler, vadesi ne olursa olsun yüzde 10 stopaja tabi.


Kira sertifikalarından elde edilen gelirler, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.


Alım-Satım


Kira sertifikalarının, vadesi gelmeden elden çıkarılması halinde elde edilen kazanç üzerinden yüzde 10 spotaj yapılacak ve bu kazançlar, tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.


Fon toplayan kaynak kuruluş, örneğin İslami bankacılık yapan bir katılım bankası, elde ettiği fon ile satın aldığı gayrimenkulleri kurulan VKŞ'ye devrediyor.


VKŞ elindeki gayrimenkulleri kiralayarak elde ettiği fonları tekrar kaynak kuruluşa aktarıyor.


VKŞ ilk etapta devraldığı bu varlıkların finansmanın ihraç edeceği kira sertifikası ile karşılıyor, söz konusu sertifikaların dönemsel ödemeleri ise gayrimenkulün kiralanmasından elde, edilen kira gelirleri ile yapılıyor.


Kira sertifikalarının vadesi geldiğinde ise kaynak kuruluşa geri devredilen söz konusu varlıklardan elde edilen gelir, kira sertifikası sahiplerine payları oramnda dağıtüıyor. İhraç edilmiş olan kira sertifikası itfa (geri ödeme) ediliyor.


Türkiye'de ilk kira sertifikası Kuveyt Türk tarafından 2010 yılında ihraç edildi.



Geri Dön