16 / 04 / 2024

Kira ve satış kazancını gizleyenlere müjde!

Kira ve satış kazancını gizleyenlere müjde!

Şükrü Kızılot, Hürriyet Gazetesi'ndeki bugünkü köşesinde "Kira ve satış kazancını gizleyenlere müjde" başlıklı yazıyı kaleme aldı. Başlıkta "müjde" dedik ama bu müjdeye vergisini zamanında ve kuruşuna kadar &ou



Başlıkta "müjde" dedik ama bu müjdeye vergisini zamanında ve kuruşuna kadar ödeyenlerin canı sıkılabilir. Haklılar...

Hem de yerden göğe kadar...

Ev, dükkan, mağaza, arsa, arazi kısaca gayrimenkul alıp ya da kiralayıp veya satıp, hiç vergi ödemeyenlere de "çok özel bir kolaylık" geliyor.
Öyle bir kolaylık ki "iyi ki zamanında beyan etmemiş, iyi ki dünyanm vergisini ödememişim" dedirtecek kadar.

EMLAK VERGİSİ

Daha önce de yazdığımız gibi, gayrimenkul alındığında, alındığı yılın sonuna kadar (yılın sonuna üç aydan daha az süre kala alanlar üç ay içinde), edindikleri gayrimenkulle ilgili olarak, ilgili belediyeye "emlak vergisi bildirimi" vermek zorundalar. Bu kişiler, gayrimenkulu edindikleri tarihi izleyen yıldan itibaren de "emlak vergisi" ödemeye başlıyorlar.

Gayrimenkulu almış hem de yıllar olmuş ancak ne bildirim vermiş ne de vergi ödemiş olanlar yaşadılar. Şu anda Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri tamamlanmak üzere olan ve Ocak sonu ya da Şubat ayı başında yasalaşması beklenen "Torba Yasa" ile onlara çok özel kolaylık geliyor.

Deniliyor ki;
"Torba Yasa'nın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar bildirimde bulun. Hesaplanan emlak vergisi ile katkı payını, TEFE/ÜFE esas alınarak hesaplanacak sembolik tutarı, 36 ayı bulabilen bir vade içinde öde. Sana hiç ceza kesmeyeceğiz, gecikme faizi ve gecikme zammı da almayacağız."

Ne dersiniz, çok önemli bir kolaylık değil mi

Kirayı Gizleyenler

2.800 TL'yi, işyerlerinde 201 l'de 23 bin TL'yi) aştığında beyan edilmesi gerekiyor.

Ocak ayında yasalaşması beklenen "Torba Yasa" ile kira gelirini beyan etmeyenlere, "çok özel bir kolaylık" geliyor. Adeta Mevlana felsefesiyle;
"Arkadaş, geçmiş yıllarda ister 50 bin lira, ister 500 bin lira ya da 5 milyon lira kira gelirini gizlemiş ol. Gel... 2006 yılı için 286,5 TL, 2007 yılı için 309,6,2008 yılı için 336,6,2009 yılı için de 366,9 lira öde. Paran yoksa sana 36 aya kadar da vade. Hadi öde... Senden ayrıca 1 lira dahi vergi, ceza ve faiz almayacağım. 'Kiraları niye gizledin' diye de sormayacağım."

Bu tutar daha önce 400-800 TL arasında değişiyordu. Plan Bütçe Komisyonu aşağı çekti. Son tutar 286,5-366,9 TL arasında değişiyor.

GAYRİMENKUL SATANLAR

Gayrimenkul satanlar, edindikleri tarihten itibaren 5 yıl (2007'den önce edinenler 4 yıl) içinde o gayrimenkulu sattıklarında, elde ettikleri kazancı "değer artışı kazancı" olarak beyan edip, kazancın yüzde 35'ini bulabilen gelir vergisini ödemek zorundalar.

Ocak ayında yasalaşması beklenen "Torba Yasa" ile deniliyor ki;

"Arkadaş, gayrimenkulunu satıp, elde ettiğin kazancı bildirmediysen, ister 200 bin lira ister 2 milyon ya da 20 milyon lira kazancı bildirmemiş ol. Gel... 2009 yılı için 1.630 TL, 2008 için 1.496,2007 için 1.376,2006 için de 1.274 Ura öde. Paran yoksa sana 36 aya kadar da vade. Hadi öde... Senden ayrıca 1 lira dahi vergi, ceza ve faiz almayacağım. 'Gayrimenkulu satıp, yüzbinlerce ya da milyonlarca lira kazancı niye beyan edip vergisini ödemedin' diye sormayacağım. Hadi gel..."

Ne dersiniz, müjde ötesi bir kolaylık değil mi
Hürriyet/Şükrü KIZILOT


Geri Dön