29 / 03 / 2024

Kiracının hakları nelerdir?

Kiracının hakları nelerdir?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Ev sahibi evi satacağını söyleyerek 3 ay sonra bitecek sözleşmemiz sonunda evden çıkmamızı istiyor. Bu konuda kiracı olarak haklarımız nedir? ‘Evden çıkmıyoruz’ dersek ev sahibinin hakları nelerdir?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Ev sahibi 4 yıldır oturduğumuz evi satacağını söyleyerek 3 ay sonra bitecek sözleşmemiz sonunda evden çıkmamızı istiyor. Apartmanda sahibi olduğu diğer daireleri de aynı sebeple çıkararak yaklaşık iki katı kadar fiyata yeni kiracılara veriyor. Bu konuda kiracı olarak haklarımız nedir? ‘Evden çıkmıyoruz’ dersek ev sahibinin hakları nelerdir? Mahkeme yoluyla bizi tahliye edebilir mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...


Kiracının hakları nelerdir?


Ev sahibi 4 yıldır oturduğumuz evi satacağını söyleyerek 3 ay sonra bitecek sözleşmemiz sonunda evden çıkmamızı istiyor. Apartmanda sahibi olduğu diğer daireleri de aynı sebeple çıkararak yaklaşık iki katı kadar fiyata yeni kiracılara veriyor. Bu konuda kiracı olarak haklarımız nedir? ‘Evden çıkmıyoruz’ dersek ev sahibinin hakları nelerdir? Mahkeme yoluyla bizi tahliye edebilir mi? ● B.Y.

★ ★ ★ ★ ★

Bir kiralayanın yani ev sahibinin kiracıyı çıkarması için belli nedenlerin bulunması gerekir. Bu nedenler yasada belirlenmiştir. Ev sahibinin evi satması bu nedenler arasında yer almamıştır. Dolayısıyla ev sahibi, “Evi satacağım, çık” dediği zaman kiracı evden çıkmayabilir.

Bu konuda bir dava açtığında da davası kabul edilmez, redde mahkumdur. Ancak ev sahibi belki dava açacağı zaman bu nedene dayanmayacak, bir başka tahliye nedeni ileri sürecektir. Sizler kiranızı muntazam ödüyorsanız belki ihtiyaç nedeni ile tahliye nedenini kullanacaktır. Böyle bir talepte okuyucumun durumunda olan biri önceki tarihlerde başka dairelerin boşaldığını, ihtiyacı olan birinin bunları kullanması gerektiğini ileri sürebilir.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum ev sahibinin haklarını sormuş. Oysa burada kiracının hakları önemlidir ve yukarıdaki hususları ileri sürmek kiracının hakkıdır. Mahkeme yolu ile çıkarabilir mi sorusunun yanıtını net bir şekilde verme imkanım olamaz, karar hakimindir. Ancak ev sahibi çık diyor ama tahliye için yasal nedenleri yoksa ve yukarıda açıkladığım hususları biliyorsa boşuna mahkeme masrafı yapmayı göze almaz ve kazanamayacağı bir davayı da açmaz.


Geri Dön