24 / 04 / 2024

Kiremit sektöründeki kan kaybını durdurmak için ihracata sarıldılar!

Kiremit sektöründeki kan kaybını durdurmak için ihracata sarıldılar!

Turgutlu'da kiremit üretimi yapan tesis sayısı 10 yılda 80'den 39'a geriledi



Türkiye´de ilk tuğla ve kiremit üretiminin yapıldığı Turgutlu´da sektör kan kaybını durdurmak için ihracata sarıldı. Üretim yapan tesis sayısının 80´den 39´a gerilediği ilçeden Irak, Yunanistan ve ABD gibi ülkelere ihracat yapılmaya başlandı.

AA muhabirinin Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği´nden aldığı bilgiye göre 1923 yılında Kısmalı Tuğla Fabrikası´nda Hasan Kemalaki´nin kısaltılmasından oluşan "HK" markasıyla ilk tuğla üretiminin yapıldığı Turgutlu ilçesi, 1999 öncesi günlerini arıyor.

Dernek Teknik Koordinatörü Tamer Çalış, Marmara Depremi öncesinde ülke genelinde yapılan inşaatların önemli bölümü için üretim yapan Turgutlu´daki tesislerin, deprem sonrası tuğlanın sağlam olmadığına ilişkin iddialar sonucu, bu
malzemeye olan güvenin sarsılmasıyla zora girdiğini dile getirdi.

Yeni inşaat malzemelerinin uygulanmaya başlaması ve ekonomik krizlerin de sektörü etkilediğini kaydeden Çalış, ilçede şu anda 46 tesisin bulunduğunu, bunlardan 39´unda üretimin devam ettiğini ifade etti.

Çalış, mevcut tesislerin ayakta kalmak için kendilerini modernize etmeye çalıştığını, kurumsallaşma ve markalaşma yatırımları yaptığını söyledi. Artık AR-GE´ye önem veren fabrikalar ayakta kalırken, diğerlerinin kapatmak ve sektörden çekilmek zorunda kaldığını kaydeden Çalış, şu bilgileri verdi:
"Birçok fabrikamız yatırımlarını artırarak, teknolojilerini yenileyerek AB standartlarını yakaladı. Firmaların eğitimiyle ilgili yoğun çaba gösteriyoruz. Ayrıca tesislerimizin ayakta kalmasının bir yolu da ihracattan geçiyor. İç piyasadaki dalgalanmalardan korumak amacıyla bir süredir dış ticaret çabası içine girdik. İlçedeki tesislerimiz Irak, Yunanistan, ABD, Malta, İtalya, Nijerya, Mali, Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya ve Bosna Hersek gibi ülkelere tuğla ve kiremit ihracatına başladı. Gelecek dönemde bu ihracatın artmasını bekliyoruz. Hedef pazarlarda inşaat sektöründeki gelişmeleri yakından takip ediyoruz."
AA


Geri Dön