25 / 04 / 2024

Kırklareli Seyfioğlu Tabyası restore edilmeyi bekliyor!

Kırklareli Seyfioğlu Tabyası restore edilmeyi bekliyor!

Kırklarelinde, Balkan Savaşları sırasında savunma amaçlı yapılan ve kente gelen yabancılar tarafından ziyaret edilen birkaç tarihi eserden biri olan Seyfioğlu Tabyası restore edileceği günü bekliyor



Kırklarelinde Balkan Savaşları sırasında savunma amaçlı yapılan Seyfioğlu Tabyası restore edileceği günü bekliyor. Kırklareli Belediye Başkanı Cavit Çağlayan yaptığı açıklamada, Hacızekeriya Mahallesi Yeni Bağlık mevkisinde, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşından sonra kenti savunma amaçlı yapılmış olan Seyfioğlu Tabyasının her türlü doğa koşullarına rağmen dimdik ayakta durmaya çalıştığını söyledi.

Kente gelen yabancı turistlerin ziyaret etmeden gitmediği Seyfioğlu Tabyasının mutlaka restore edilmesi gerektiğini ifade eden Çağlayan, "Tabyanın mülkiyeti şuan da Milli Emlak Müdürlüğünde. Restorasyonu halinde kamu kurum ve kuruluşlara veya özel bir şahsa devredilebilir. Çok da kötü durumda değil. Şehre yakın, 64 bin metrekarelik bir alan. Taş yapılardan oluşan bir eser" dedi.

Seyfioğlu Tabyasının benzerlerinin de Edirnede olduğunu belirten Çağlayan, şöyle devam etti: "Edirnedeki Bucuktepe tabyaları restore edilerek Şükrüpaşa Anıtı ve müzesi olarak faaliyet göstermekte. Burada Edirne savunması ve Balkan Savaşları tasvir edilmekte. Belki biz de tabyamızı bu anlamda düzenleyebiliriz. Kültür ve Turizm Bakanlığımızda bu tür projelere ödenek ayırıyor. Trakya Kalkınma Ajansıda destek verebilir.

Burayı görüp de beğenmeyen yok. Belediye olarak biz yapsak da, yapmasak da destek veririz. Yollarının yapımı, çevre düzenlemesi olarak desteğimizi yaparız. Ne olursa olsun tarihi Seyfioğlu Tabyasını kaderine terk edemeyiz. Kamu kurumlarının bu eseri ayağa kaldırmaları yönünde adım atmaları lazım. Zaten kentte tarihi eser sıkıntısı çekiliyor. Bu esere sahip çıkmazsak 20-30 yıl içerisinde yok olacak."

TABYA İLE İLGİLİ İLK PROJE HAYATA GEÇİRİLEMEDİ

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Fikret Macit de tabyanın tarihi dokusunun bozulmadan vatandaşların hizmetine açılması gerektiğini belirtti. Geçmişte askeriye tarafından kullanılan tabyanın boşaltıldıktan sonra turizm konsepti içinde değerlendirilmesi için bir iş adamına verildiğini anlatan Macit, "Bu iş adamımızdan adanın tamamını kapsayan bir proje yapması istenmiş ve bir takım sebeplerle o dönemde önemi kavranamamış. Bugün bizim önümüze böyle bir tesis ile gelinsin, biz bürokrasini kendimiz çözmeye hazırız. Ancak, o tarihte iş adamına yardımcı olmak yerine, ne kadar zorluk varsa çıkarılmış. O nedenle proje kalmış" diye konuştu.

Restorasyonu yapılmadan tabyanın önce hangi amaçla kullanılacağının belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Macit, şunları kaydetti: "Eğer böyle tarihi bir yapıya iyi bir ekonomik fonksiyon verilmez ise restore etmenin çok bir anlamı yok. Restoreden sonrası çok önemli. Restorasyonu için, kent müzesi şeklinde ekonomik fonksiyon verilmiş iyi bir proje ile başvurulması halinde tahsisi cihetine gidilebilir.

Burada 22 hücre oda, koğuş, yemekhane, depo benzeri bölümler var. Kırklareli Valiliğimizin, İl Özel İdaresinden tabyanın tel örgüye alınıp, oraya bir güvenlik görevlisi konulması çalışması var."

SEYFİOĞLU TABYASI

Kırklareli merkezine 3 kilometre uzaklıkta, şehrin kuzeydoğu kısmında bulunan Seyfioğlu Tabyası 1877 yılında, Balkan Savaşları sırasında savunma amaçlı olarak yapıldı. Kesme köfeki taşından yapılmış olan tabyalar, ayrı bölümler halinde dikdörtgen ve U planlıdır. Tabyaların üzeri top atışlarını engellemek amacıyla yüksek toprak dolgu ile örtülmüştür. Tabyanın içeriye dönük kısımlarında yuvarlak kemerli ve dikdörtgen söveli pencereler bulunmaktadır. Tabyanın cepheleri kuzeye yönelik olup, etrafı hendeklerle çevrilmiştir.

AA


Geri Dön