16 / 04 / 2024

Kısa süreli kullanımlar için yazlık almak akıllıca değil!

Kısa süreli kullanımlar için yazlık almak akıllıca değil!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde toplam hane halkı sayısı 15 milyonu aşarken, 10.3 milyon kişi de ev sahibi. Kıyı bölgelerde yer alan evlerin sayısı 2 milyonu aştı...





Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte herkesin ortak hayali tatil yapabilmek. Kimi bu hayalini bir adım daha ileriye götürüp üç ay boyunca tatil yapmayı istiyor. Bunu gerçekleştirebilenlerin sayısı çok olmasa ela hepimizin ortak isteği olduğu kesin.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde toplam hane halkı sayısı 15 milyonu aşarken, 10.3 milyon kişi de ev sahibi. Kıyı bölgelerinde yer alan ve ikinci konut olarak da adlandırılan evler konusunda ne yazık ki somut bir veri bulunmuyor. Ancak kıyı bölgelerinde yer alan evlerin sayısının 2 milyonu aştığı tahmin ediliyor.


Marmara'dan Ege'ye ve Akdeniz'e kadar kimi yerlerde yoğun olmak üzere yazlık bölgeleri bulunuyor. Son yıllarda ekonominin gelişmesi, kişi başı milli gelirin artması ile birlikte ikinci konut talebinin de arttığı belirtiliyor. 


Peki ikinci konut almayı planlayanlar bu yatırımı kıyı bölgelerine mi yapmalı, yoksa büyük şehirlere mi yapmalı? Bu soruların yanıtını emlak uzmanlarından aldık. TSKB Gayrimenkul Değerleme'nin dergimize özel hazırladığı araştırma ve bizim yaptığımız çalışmalar sonucunda kapağımızda, 'Yazlık bölgeleri'ni mercek altına aldık. 


Marmara'dan Ege ve Akdeniz'e kadar tüm yazlık bölgelerini incelediğimiz araşurmamızı yazlık almadan önce mutlaka okumanızı tavsiye ediyoruz. Çünkü konuştuğumuz uzmanlar, kısa süreli kullanımlarda yazlık almanın pek de akılcı olmadığı görüşünü savunuyor. 

Bu durumda da arsa alımını tavsiye ediyorlar... Bu tavsiyenin detaylı nedenlerini kapağımızda bulabilirsiniz. 


Bu ay Eskişehir'in emlak piyasasına mercek tuttuğumuz haberimizde Gezi Parkı protestolarının Eskişehir de bile durgunluğa yol açtığı sonucuna ulaştık. Üniversite kenti olan Eskişehir'de okulların da tatile girmesiyle birlikte gayrimenkul piyasasında yaprak kımıldamaz hale gelmiş. 


Gayrimenkul piyasasının durgunlaştığı yaz aylarında İstanbul Boğazı'm inci gibi süsleyen yalılara, Ortadoğu, Azerbaycan ve Avrupa'dan gelen yabancıların ilgileri devam ediyor. Yabancıların çoğunlukla şirket merkezi ve otel yatırımı için yalıları tercih ettiği vurgulanıyor.... 


Levent Gökmen Demirciler Ekonomist MORTGAGEMarket


Geri Dön