25 / 04 / 2024

Kızılay Saraçoğlu Mahallesi tahliyesinde son durum!

Kızılay Saraçoğlu Mahallesi tahliyesinde son durum!

Kızılay'a birkaç dakika mesafede bulunan ve Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi'nde tahliye bilmecesi sürüyor.



Kızılay'a birkaç dakika mesafede bulunan ve Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi'nde tahliye bilmecesi sürüyor. Mahalleyle ilgili devam eden davalar bulunmasına rağmen daha önce kendilerine gönderilen tahliye tebligatları nedeniyle tedirgin olan lojman sakinlerinin gergin bekleyişi sürüyor. 

Saraçoğlu sakinleri ve Başkent Dayanışması üyeleri. Bölge idare Mahkemesi'nde devam eden davalara rağmen tahliye ısrarının altında 465 lojmanda oturanları yıldırma politikasının olduğunu belirtiyorlar. 

YARGI KARARİ BEKLENMİYOR 

Namık Kemal Mahallesi'ni Koruma ve Yaşatma Demeği avukatlarından gelen tepkiler de yargı kararı beklenmeden mahallede bulunan taşınmazların tahsislerinin kaldırılarak satışının önünün açılma ihtimaline yoğunlaşıyor. Avukatlar, "Tahsislerin kaldırılmasına karşı Danıştay'da devam eden bir dava var. 

Danıştay'dan çıkacak kararın beklenmek istenmemesi hukuksuzdur" yorumunu yapıyor. Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi de asıl amacın önce mahalleyi tahliyelerle boşaltıp çöküntü alanı haline getirmek olduğu görüşünü savunurken, sert bir iddayı dile getirerek, "Lojmanların bir kısmı TURGEV'e verilmek isteniyor" diyor. Saraçoğlu'ndaki lojmanların Maliye Bakanlığı'na devredilmesinin amaçlandığını öne süren Mimarlar Odası Ankara Şubesi iddiasını. Resmi Gazete'de yer alan "ekonomiye kazandırılması, vakıflara ve kurumlara verilmesi" kararına dayandırıyor. 

RESMİ BİNA TEPKİSİ 

Saraçoğlu Mahallesi'nde bulunan Çankaya Kaymakamlığı, Namık Kemal Ortaokulu, Adnan Ötiiken Kütüphanesi, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binaları için ise herhangi bir tahliye kararı bulunmuyor. Bu duruma itiraz eden mahalle sakinleri, lojmanların "atıl" olduğu gerekçesiyle yapılan tahliye işlemlerinin kamu binaları için neden yapılmadığını soruyor. Saraçoğlu, mahallesi boşaltılıp kamu tasarrufundan çıkartılmasıyla ilgili hukuksal süreç değişik boyutlarda sürüyor. Zaman zaman birçok binanın kapısına kaymakamlık tarafından "lojmanlar tahliye edilecek" şeklinde duyurular yapıştırılması üzerine, tahliye işlemlerinin iptali istemiyle acil davalar açıldı. Bu davalardan ilki savunma alınıncaya kadar yürütmenin durdurulması istemiyle sonuçlandı. İdare mahkemesinin kararı üzerine tahliye işlemi durduruldu. 

Derneğin üst üste açtığı davalarda yürütmeyi durdurma istekleri sırayla görüşülürken. çıkacak her karar ilgili makamlara iletilecek. Birinci derece kentsel sit alanı olan bölgenin koruma amaçlı imar planının bulunmadığı, dolayısıyla burada hiçbir restorasyon, tadilat, tamirat ve proje işleminin yapılamayacağına dair bilirkişi raporu da bulunuyor. 

TAŞDELEN: KIZILAY İÇİN DEĞERLENDİRİLMELİ 

Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Ankara'nın gelişim rotasının kent meydanı ve yaya yollarından AVM'lere kaydığını söyledi. "Tabii AVM'ler de olacak ama kent merkezlerini de unutmamalıyız" diyen Taşdelen, sözlerini şöyle sürdürdü: "Elimizde Saraçoğlu mahallesi var. 

Kafelerin. kitapçıların olduğu Cumhuriyet ve Ankara kent tarihi müzesinin bulunduğu yaya yoluyla bir kültür merkezi, yaşam merkezi haline getirebilirsek Kızılay'a çok ciddi artı değer katarız ve Kızılay'ın kaderi değişir. Valilik, Kaymakamlık, Biiyükşehir, üniversiteler, ATO gibi bütün ilgili sivil toplum kuruluşları bir araya gelip eylem planı hazırlamak gerekiyor." 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, görevde olduğu dönemde çok güzel bir çalışma sürecinin başladığını ifade eden Taşdelen, "Kesilen süreci tekrar başlatıp Saraçoğlu'nu hayata geçirirsek Kızılay'ın da tekrar eski güzel günlerine kavuşacağına inanıyorum" görüşünü dile getirdi. 



Yedigün Gazetesi


Geri Dön