29 / 03 / 2024

Kızılırmak Projesi'nde sosyal alanlar yer alacak!

Kızılırmak Projesi'nde sosyal alanlar yer alacak!

Kızılırmak Projesi Sunum Toplantısı gerçekleşti. Toplantıda, proje kapsamında plaj, konaklama tesisleri, restoranlar ve kafeler yapılması, sosyal, sportif ve kültürel alanlar oluşturulması kararlaştırıldı.



Kızılırmak Projesi Sunum Toplantısı, Avrupa Birliği Federasyonundan gelen heyet ile Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Toplantıda, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın projeyle ilgili bilgi verdi.

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın Sivas'tan geçen bölümü için yeni proje hazırlanıyor. 8,5 kilometrelik kısmında hayata geçirilecek proje kapsamında, ırmağın her iki yakasına plaj, konaklama tesisleri, restoranlar ve kafeler yapılması, sosyal, sportif ve kültürel alanlar oluşturulacak.

 

Kızılırmak Projesi nde sosyal alanlar yer alacak!

 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre Aydın, Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği heyetinin kente teknik inceleme ziyaretinde bulundu. Aydın, "Kızılırmak'ın güney ve kuzeyinde kalan yeni kollektör hatlarının yapımı ve bu hatların mevcut arıtma tesisine ulaşımını kapsayan yaklaşık 33 kilometre uzunluğunda, 300 çaptan bin 600 çapa kadar değişen imalatları ve 3 adet terfi istasyonunu kapsayan bir proje" diye konuştu.

PROJENİN MALİYETİ 25 MİLYON AVRO

Projeye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Sivas Belediyesi tarafından başlandığını belirten Aydın proje ihalelerinin gerçekleştiğini söyledi. Aydın, "Projenin 2016 yılı rakamlarıyla tahmini keşif bedeli 25 milyon avro. Projede birtakım ilaveler veya eksiltmeler olabilir, onunla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Projenin toplamda yüzde 85'i hibe olacak. Hibe Avrupa Birliği bütçesinden, ayrıca ilgili bakanlıklarımızdan karşılanacak. İnşallah projemiz Brüksel'de de onaylandığı takdirde bir an önce yapım ihale aşamasına geçecektir. Kızılırmak'ın güney kısmında bulunan yeni yerleşim alanları başta olmak üzere şu an projesi devam eden Seyfebeli Küçük Sanayi Sitesi ve çevre yolu arasında kalan birçok mahallemizin de atık suyla ilgili kapsamlı ve kalıcı çözümünü bu projeyle tamamlamış olacağız." açıklamasında bulundu.

 

Kızılırmak Projesi nde sosyal alanlar yer alacak!

 

Projenin hızlı bir şekilde hayata geçmesi için çalıştıklarını belirten Aydın, "Projenin iki ana kollektör hattı var; birincisi Seyfebeli Sanayi Sitesi'nin yapılacağı alandan başlayacak arıtma tesisine kadar olan kısım. İkincisi ise Eğri Köprü'nün bulunduğu noktadan başlayacak, Kızılırmak'ın güneyinden, Karşıyaka bölgesinden yine arıtma tesisine kadar uzanan hat. Buradaki sorunlar çevre kirliliğine neden oluyor, yeraltı sularımızı kirletiyor. Yani birebir insan sağlığını tehdit eden sorunlar. Sivas olarak çevreyi kirleten illerden olmak istemiyoruz, bununla ilgili çok ciddi yatırımlarımız oldu, bu da inşallah o yatırımları taçlandıracak bir adımımız olacak. Gerçekten insan ve çevre sağlığı için, bütün canlılar için önemli bir proje. Böyle bir projeyi bu amaçla hayata geçirmek istiyoruz." dedi.

Avrupa Birliği Delegasyonu Çevre Sektörü Koordinatörü Elif Ceyda Torcu, projeyi değerlendirdi. Torcu, "Heyetin görevi teknik bir inceleme yapıp, projenin gerçekten gerekiyor olup olmadığını tespit edip, projelerin taraflarıyla uygulatıcı kurumlarıyla görüşüp teknik kapasiteyi yerinde belirlemektir. Amacımız ileride gerçekten çalışabilir, ihtiyaca cevap veren ve sürdürülebilir olduğunu değerlendirmektir. Bu değerlendirme sonucundaki görüşlerimizi rapor haline getireceğiz." ifadelerini kullandı.


Geri Dön