24 / 04 / 2024

KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na tazminat ve iade için başvurular sürüyor

KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na tazminat ve iade için başvurular sürüyor

KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu, son günlerde iki Rum başvurusunu daha anlaşmayla sonuçlandırdı



Kıbrıslı Rumların, mülkiyet talepleri için adil, hızlı ve etkin bir çare bulabilmek için faaliyetlerine devam eden ve Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunmasına katkıda bulunmayı hedefleyen KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu, son günlerde iki Rum başvurusunu daha anlaşmayla sonuçlandırdı.

Kıbrıslı Rumların, 1974 öncesinde Kuzey Kıbrıs'ta kalan malları için, KKTC Taşınmaz Mal Komisyonuna takas, tazminat ve iade için başvuruları sürüyor.

AA muhabirinin komisyonun web sayfasından derlediği bilgilere göre, komisyona 4 ve 26 Kasım 2009 tarihleri arasında 5 başvuru daha yapıldı ve bu sürede 2 başvuru karşılıklı anlaşmayla sonuçlandı. Bu sürede 481 bin sterlin tazminat ödendi.

Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet sorununa "iç hukuk" oluşturma amacıyla KKTC'de kurulan Taşınmaz Mal Komisyonuna, resmen faaliyete geçtiği 17 Mart 2006'dan 26 Kasım 2009'a kadar 437 Rum başvurdu.

Yabancıların da görev aldığı mahkeme statüsündeki komisyon, 26 Kasıma kadar başvuru dosyalarından 83'ünü karşılıklı anlaşmayla, dördünü de duruşma yoluyla sonuçlandırıldı.

Ayrıca iki başvuru için takas ve tazminat, dört başvuru için iade ve tazminat kararı veren komisyon, bir başvuru için çözümden sonra iade ve bir başvuruda da kısmi iade doğrultusunda karar verdi.

Komisyon, şu ana kadar başvuranlara, mallarının bedeli olarak 38 milyon 141 bin 600 sterlin tazminat ödedi.

Başvuruların son dönemlerde arttığı ve yaklaşık son iki ayda 15 milyon sterlini aşkın tazminat ödendiği gözleniyor.
AA


Geri Dön