26 / 04 / 2024

Kocaeli Derince Limanı'nda son durum!

Kocaeli Derince Limanı'nda son durum!

Kocaeli Derince Limanı’nda mahkeme kararı sonrası kısa bir süre dolgu işlemi durdurulmuştu. Limanda Çevresel Etki Değerlendirmesi toplantısı yapılması gerekirken deniz dolgusu yeniden yapılmaya başlandı.



Derince Limanı’nda mahkemenin verdiği karar bir türlü uygulanamıyor. Limanda mahkeme kararı gereği öncelikle Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapılması gerekiyor. Liman yetkilileri 1 Haziran itibariyle dolgu işlemini durdurduklarını söyleseler de çalışma devam ediyor. Bilindiği üzere Derince Limanı’nda Kocaeli Valiliği’nin “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir” kararını Kocaeli 1. İdare Mahkemesi oy birliğiyle bozmuştu. 9 Mayıs günü mahkeme tarafından verilen bu karar hem yerel hem de ulusal gazetelerde geniş bir şekilde yer almıştı.


YENİDEN BAŞLADI


Mahkemenin bu kararı sonrası tüm çalışmaların durdurulup, vatandaşların da katılımıyla ÇED toplantısı yapılması gerekirken Derince Limanı’nda dolgu çalışmalarının son hız devam ettiği görüldü. Oysaki yaklaşık 1 ay önce şirket yetkileri bir açıklama yaparak dolgu işleminin durdurulduğunu, bunun aksini iddia eden basın yayın organları hakkında yasal işlem yapılacağını açıklamıştı. Bu açıklama sonrası ise kısa bir süre dolgu işleminin durduğu görüldü. Fakat limanda dolgu işlemi yeniden başladı. Mahkeme kararına uyulmayarak dolgu işleminin devam etmesine valilik ve diğer yetkililerin nasıl bir tepki vereceği merak konusu oldu.


SAFİ HOLDİNG ALMIŞTI


İzmit Körfezi’nin en büyük limanı olan Derince Limanı iki yıl önce yıl şubat ayında 543 milyon dolar karşılığında 39 yıllığına Safi Holding’e satılmıştı. Limanın özelleştirilmesi sürecinde Liman-İş Sendikası Kocaeli Şubesi hem hukuksal olarak mücadele başlatmış hem de eylemler yapmıştı. Limanın özelleştirilmesine kentteki bazı siyasi partiler, STK’lar ve çevre örgütleri de karşı çıkmıştı. Liman özelleştirildikten sonra denize 5 milyon metreküp dolgu yapılacak olması da ayrı bir itiraz konusu olmuştu.


İTİRAZLAR VARDI 


Tüm itirazlara rağmen limanı 39 yıllığına kiralayan Safi Holding, limanının mevcuttaki 450 bin metrekare olan kullanım alanını, deniz dolgusu ve ilave rıhtımlarla 670 bin metrekareye çıkaracağını duyurmuştu. Çevrecilerin itirazları devam ederken Kocaeli Valiliği’nin limanla ilgili aldığı karar ciddi tartışmalar yaratmıştı. Valilik, Safi Port Derince Limanı ilave dolgu yapımı ve dip tarama projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı vermişti. Bu karara Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe de itiraz etmiş ve konunun takipçisi olacaklarını duyurmuştu.

 

İTİRAZ YOLU KAPALI


“ÇED Gerekli Değildir” kararı, Liman-İş Sendikası Şube Başkanı Bülent Aykurt tarafından Kocaeli Barosu’nun da destekleriyle mahkemeye taşınmıştı. Kocaeli 1. İdare Mahkemesi de oy birliğiyle 9 Mayıs günü Kocaeli Valiliği’nin limanı Safi Port Derince Limanı ilave dolgu yapımı ve dip tarama projesine “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararını reddetti. Mahkeme ayrıca konuyla ilgili itiraz yolunu da kapattı. İşte bu karardan 1 ay sonra Derince Limanı yetkilileri dolgu işleminin durduğunu duyurmuştu.


MAHKEMENİN GEREKÇESİ


Kocaeli 1. İdare Mahkemesi’nin oy birliğiyle verdiği karar şöyle: “Dava konusu işlemin uygulanması durumunda oluşabilecek çevre zararlarının telafisinin güç ve imkansız olacağı açıktır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanun’un 27. Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, 2577 sayılı Kanun’un 20/A maddesinin 2/e bendi uyarınca itiraz yolu kapalı olmak üzere 09.05.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verilmiştir.”


MAHKEMEYİ TAKAN YOK


Tüm bu gelişmeler sonrası, çalışmalar durdurulup, mahkeme kararı nedeniyle halkın katılımıyla ÇED toplantısı yapılması gerekirken limanda dolgu işlemlerinin devam ettiği öğrenildi. Liman bölgesinde deniz dolgusu için kamyonların aralıksız olarak çalıştığı ve deniz dolgusu yapıldığı görüldü.




Manşet Kocaeli



Geri Dön