28 / 03 / 2024

Kocaeli Tuana Evleri'ne arsa sahibi dava açtı!

Kocaeli Tuana Evleri'ne arsa sahibi dava açtı!

Tuana Evleri 1. Etap'ta arsası kamulaştırılan Fırat Çuvalcı, kamulaştırmanın iptali için açtığı davayı kazandı, yerini geri istiyor. Şimdi bu arsa üzerinde yapılan konutların ne olacağı ise meçhul.



Kent Konut tarafından İzmit Erenler Cedit mevkiinde yapımı hızla devam eden ve neredeyse tamamlanmak üzere olan Tuana Evleri'ne mahkemeden şok bir karar çıktı. Lüks konutlardan oluşan ve yapımı sırasında büyük tartışmalara neden olan Tuana Evleri ilk olarak projenin hemen yanı başında bulunan Ulu Camii'nin yıkılmak istenmesiyle gündeme gelmişti. Büyükşehir, lüks konutların yanı başında bulunan ve uzun yıllardır bölgede olan Ulu Camii'ni yıkmak için karar çıkartmış ancak cami cemaati ayaklanınca yıkımdan vazgeçilmişti. 


KAMULAŞTIRMA YAPILMIŞTI 


Tuana Evleri daha sonra inşaat temeli kazası sırasında ortaya çıkan tarihi eser kalıntılarıyla gündeme oturmuştu. Ancak tarih hiçe sayılarak projenin yapımına devam edilmişti. Şimdi projenin birinci etabı neredeyse bitmek üzere ancak ortada büyük bir sorun var. Bilindiği üzere Büyükşehir, Tuana Evleri Projesi'ni hayata geçirmeden önce encü 'kentsel dönüşüm' kapsamında burada kamulaştırma yapmış, arsası ve evi olan vatandaşlardan yerlerini satın almıştı.

 

DEDE YADİGARI ARSA 


Ancak bu kamulaştırma Kent Konut A.Ş.'yi zora soktu. Tuana Evleri 1. Etap'ta arsaları bulunan Çuvalcı ailesi, Büyükşehir Belediyesi ile mahkemelik oldu. Ailenin bir ferdi olan ve davayı açan Fırat Çuvalcı, 1. etabın yapıldığı alanda kendilerine ait 4 dönüm arazi bulunduğunu, bu arazinin 1.300 metrekaresinin ise dededenn kalma bir ev ve bahçe olduğunu söyleyerek, "Bizler 4 dönüm içerisindeki 1.300 metrekareyi vermek istemiyorduk. Çünkü burası bizlere dededen kaldı. Hatırası vardı. 

Ancak Büyükşehir bizlerin rızası olmadan burayı kamulaştırdı" dedi.

 

PARAYI HESABIMIZA YATIRDI 


Konuşmasını sürdüren Çuvalcı süreci şöyle anlattı: "Büyükşehir ve Kent Konut yetkilileri bizlerle hiç konuşmadı, danışmadı. Kamulaştırdı ve parayı hesabımıza yatırdı. Ancak biz 1.300 metrekarelik yeri vermek istemedik. Çocukluğumuz burada geçti, dedemizden kalma hatırası olan bir evdi. Ve evde yenilenmişti, yani kötü bir görüntüsü yoktu. Kentsel dönüşüme tabi tutulmasına da gerek yoktu. 

Kamulaştırılınca, kamu yararı olmaması ve rantı yüksek konutların yapılması nedeniyle Kocaeli 2. İdare Mahkemesi'nde kamulaştırmanın iptali için dava açtık.

 

KAMULAŞTIRMA İPTAL EDİLDİ 


Ancak daha dava devam ederken evimizi yıkıp projeye başladılar. Tabi yerel mahkeme davamızı reddetti. Bunun üzerine r . 

Fırat Çuvalcı, Tuana Evleri'nin işte bu kısmında dede yadigarı bir evleri olduğunu, proje kapsamında yıkıldığını, 1.300 metrekarelik yeri vermek istememelerine rağmen kamulaştırılması üzerine açtıkları davayı kazandığını ve arsayı geri alacağını söyleyerek konutların akıbetini ise bilmediğini belirtti. 

Danıştay'a gittik. 1 yıl sürdü ve Danıştay 6. Dairesi bizleri haklı bularak yerel mahkemenin kararını iptal etti, kamulaştırmanın da iptaline karar verdi. Bu karar Kocaeli'de kentsel dönüşüm için alınan ilk olumlu karardır. Avukatımızın söylediğine göre daha önce böyle bir dava da açılmamış. Büyükşehir, kararın düzletilmesi talebinde bulundu ancak reddedildi. 

Büyükşehir'in 1 aylık bir temyiz süresi de vardı ancak temyize gidilmedi. Çünkü sonucun değişmeyeceğini biliyorlar." 


TAPUYU GERİ ALACAĞIZ 


Asıl meselenin bundan sonra başladığına dikkat çeken Çuvalcı, Tuana Evleri 1. Etap'taki 1.300 metrekarelik yerlerinin tapusunun kendilerine verilmesi için 'tapu iptal ve iade davası' açtıklarını söyledi. Çuvalcı, 1.300 metrekarelik arsalarının üzerine yapılmış olan binaların kaderinin ne olacağını bilmediklerini söyleyerek, "Biz kimseyi mağdur etmek istemedik. Ancak Büyükşehir bizlerle oturup konuşmadı. 

Şimdi bu projeden 300-400 bin liraya daire alan vatandaşların tapu sorunu olacak. Çünkü tapulara şerh koyup arsanın tapusunu alacağız ve kadastro gelip tespit yaptıktan sonra arsayı çevireceğiz" dedi. 



BABAMI ÜZÜNTÜDEN KAYBETTİK 


Açtıkları tapu iade davasının bir ay içe£s&8sr risinde sonuçlanacağını söyleyen Çuvalcı, "Babam ve dayım, dededen kalma evin yıkılması ve arsanın da kamulaştırılmasına çok üzüldü. Bu süreçte yıprandılar ve ikisini de art arda kaybettik. 

Üzüntüden vefat ettiler. Büyükşehir bizleri çok mağdur etti. Bakın şimdi 1 2 katlı daireler yapıyorlar. Halbuki bizlere 3 kat imar vermişlerdi. Evimizi yıkmasaiardı, şimdi bunlar yaşanmayacaktı" diyerek üzüntüsünü dile getirdi. 


İNŞAAT DURACAK MI? 


Ata yadigarı arsanın Büyükşehir'ce istememelerine rağmen kamulaştırılmasının kendilerini çok üzdüğünü dile getiren Fırat Çuvalcı, "Bize yerimizi iade etsinler, bize verdikleri paralarını geri iade ederiz. Bu sorun çözülsün. Biz bu sıkıntılar olmadan kamulaştırma yapılırken o dönem Kent Konut'ta Hasan isminde bir yönetici vardı, kamulaştırmalardan sorumlu. Onunla görüştüğümüzde bana 'Biz gelir gasp ederiz, ne olursa olsun o arsayı alırız' şeklinde tehditler savurdu. Tuana Evleri'nin yapıldığı arsalarda sülalece payımız vardı. Bizim amacımız belediyeye zorluk çıkarmak değildi ancak bu noktaya gelindi" diyerek ciddi bir iddiada bulundu. 

Şimdi Tuana Evleri inşaatının durup durmayacağı merak ediliyor.


Bizim Kocaeli


Geri Dön