19 / 04 / 2024

Kocaeli'nde tramvay 2016 yılında hizmete başlayacak!

Kocaeli'nde tramvay 2016 yılında hizmete başlayacak!

Kocaeli genelinde toplu taşımada dönüşüm ve entegrasyon çalışmalarını tamamlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 30 yıldır kentin hayali olarak dilden dile dolaşan tramvayı, 2016 yılının sonunda tamamlamayı planlıyor...



Kocaeli genelinde toplu taşımada dönüşüm ve entegrasyon çalışmalarını tamamlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kenti raylı sistemle buluşturuyor. 30 yıldır kentin hayali olarak dilden dile dolaşan tramvayın, 2016 yılının sonunda tamamlanması ve yolcu taşımaya başlaması hedefleniyor. Bu kapsamda KOTO’da projenin detayları konuşuldu. Programa Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP İl Başkanı Mahmut Civelek, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammed Saraç ve çok sayıda davetli katıldı.  


ÇALIŞMALAR 9 AY SÜRDÜ


Şehir içi trafik yükünü hafifletecek olan tramvay projesinin güzergâhı için ona yakın alternatif üzerinde duruldu. İzmit merkezde yaklaşık 9 ay süren çalışmaların ardından tramvayın Otogar ile Sekapark arasında; Sekapark, Gar, Fevziye Camii, Yeni Cuma, Fuar,  Valilik, Doğu Kışla, N. Kemal Lisesi, Kaymakamlık, Yahya Kaptan, Otogar güzergâhında yol alması kararı alındı.


OTOGARDAN YOLA ÇIKACAK


Otogardan yola çıkacak olan tramvay hattı Hanlı Sokak boyunca ilerledikten sonra Yahya Kaptan’da Salkım Söğüt Caddesi, Sarı Mimoza Caddesi, Necip Fazıl Caddesi boyunca ilerleyecek. Buradan Gazi Mustafa Kemal Bulvarı’nın orta kısmı boyunca Kaymakamlık, N. Kemal Lisesi, M. Ali Paşa Camii hattına geçilecek.


VALİLİK KOMPLEKSİNİN ARKASINDAN GEÇECEK


Doğu Kışla Parkı’nın batısından D-100 Karayolu’na doğru inecek olan tramvay hattı D-100’e paralel olarak Şehit Rafet Karacan Bulvarı’nın kuzey kısmında Valilik kompleksinin arkasından geçecek. Hafız Binbaşı Caddesi’nden D-100’e doğru kıvrılan hat, Fuar karşısından itibaren D-100’e paralel olarak devam edecek.


SEKAPARK’A ULAŞACAK


Yeni Cuma Camii’nden itibaren Şahabettin Bilgisu Caddesi’ne geçecek olan tramvay hattı Fevziye Camii’nin altından Merkez Bankası’nın önüne gelecek ve İstasyon Caddesi’nin kuzey kısmından İzmit Tren Garı’nı geçerek, Sekapark alanına ulaşacak.  


 


11 İSTASYONDAN OLUŞUYOR


Halka ve iş yerlerine en az rahatsızlık verecek şekilde yapılacak çalışmalarla 2015 yılının nisan ayında vurulacak ilk kazmanın ardından 2016 yılı sonunda  tramvay ile  yolcu taşıma hedefleniyor. Sekapark - Otogar arasında çift yönlü, 7 kilometrelik, 11 istasyondan oluşan güzergâhta halkın internet üzerinden verdiği oylarla belirlenen turkuaz mavisi tramvaya yine halkın isteğiyle Akçaray adı verildi.



“DİĞER İLÇELERE DE YAYILACAK”


Kocaeli’de araç sayısının fazla olduğunu belirten İbrahim Karaosmanoğlu, “Tıkanan yerlerimiz bulunuyor. İstanbul veya başka bir kent değiliz. Sıkıntılar bulunuyor. Bunlara önlem alınmasa ileri de daha fazla sorun oluşur. Bu yatırımlar yeterli değildir. Artmalıdır. Raylı sisteme geçilmesi gerekiyor. İzmit’ten başlıyor diğer ilçelere de yayılacak. İstanbul metrosunun Gebze ile bağlantısının olmasını istiyoruz” şekline konuştu.



GÜZERGAH ÇİFT ŞERİTLİ


Başkan Karaosmanoğlu, “Tramvay hattı için çok dikkatli hareket etmek durumundayız. Bu hatları en az etkileyecek tramvayı seçtik. Kent yaşamaktadır. İnsanlar buraları kullanmaktadır. Bazı kazılar yapılacaktır. Bu sorunların aşılması noktasında çalışma yapılmıştır. Kuzey Marmara Otoyolu ile Güney Otoyolunun bağlantı çalışmaları devam ediyor. Seka Park - otogar arasında 7 km 11 duraktan oluşan güzergah çift şeritli belirlenmiştir. 2015 başında bu bölüm ihale edilecek” dedi.


Kocaeli Gazetesi


Geri Dön